Πάει για νέα αναβολή η ψηφοφορία στην Κύπρο

15:41 19/3/2013 - Πηγή: AEK365

Νέα αναβολή φαίνεται πως λαμβάνει η συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής στην Κύπρο καθώς παρά τις μαραθώνιες συσκέψεις βουλευτών, η καταψήφιση ακόμα και του αναθεωρημένου σχεδίου για το "κούρεμα" των καταθέσεων δεν μπορεί να αποκλειστεί καθιστώντας απαραίτητη την συνέχιση των διαπραγματεύσεων.
Το εναλλακτικό σχέδιο που προωθήθηκε μετά το χθεσινό "πράσινο φως" του Eurogroup

προέβλεπε αφορολόγητο για τις καταθέσεις που δεν υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ και διατήρηση των υπόλοιπων συντελεστών της εισφοράς στα επίπεδα της αρχικής απόφασης.
Ωστόσο, και παρά την σαφέστατη βελτίωση των όρων που μεταφράστηκε σε αλλαγή στάσης από κάποιους βουλευτές, δεν φαίνεται να γίνεται δυνατή η διασφάλιση μιας υπερψήφισης του νομοσχεδίου λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη τέλεση της συνεδρίασης.
Ο Ν. Αναστασιάδης μάλιστα ενημέρωσε χθες τηλεφωνικά την Άγκελα Μέρκελ για το αδιέξοδο στις προσπάθειές του για να πειστεί η κοινή γνώμη αλλά και οι βουλευτές για την αναγκαιότητα της έγκρισης της απόφασης του Eurogroup για "κούρεμα" των καταθέσεων, επισημαίνοντας στην Καγκελάριο ότι θα χρειαστεί να βρεθεί άλλος τρόπος για την εξασφάλιση του ποσού της βοήθειας.
Η κα Μέρκελ απάντησε στον Κύπριο πρόεδρο ότι το οικονομικό της επιτελείο θα εξετάσει μια τέτοια πιθανότητα και ανανέωσε το τηλεφωνικό ραντεβού της μαζί του για σήμερα το απόγευμα. Ωστόσο, η Γερμανίδα καγκελάριος διαμήνυσε στον κ. Αναστασιάδη ότι οι όποιες διαπραγματεύσεις θα πρέπει να γίνουν με την τρόικα.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Αναστασιάδης έχει κινηθεί προς την κατεύθυνση διεξαγωγής τηλεφωνικής συνομιλίας και με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων των δυο χωρών. Το συγκεκριμένο τηλεφώνημα φέρεται να έχει ζητηθεί εδώ και αρκετές μέρες από την κυπριακή κυβέρνηση χωρίς να έχει υπάρξει κάποια οριστική απάντηση. Άλλες διπλωματικές πηγές, ωστόσο, αναφέρουν ότι γίνονται παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με την Μόσχα όμως να μην δείχνει να βιάζεται. Αύριο μάλιστα είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του Κύπριου υπουργού Οικονομικών με τον Ρώσο ομόλογό του στη Μόσχα.

Keywords
Τυχαία Θέματα