Πειθαρχική Δίωξη σε Κατίδη-ΑΕΚ

15:41 19/3/2013 - Πηγή: AEK365

Πειθαρχική δίωξη σε βάρος του Γιώργου Κατίδη, αλλά και της ΠΑΕ ΑΕΚ άσκησε ο Ποδοσφαιρικός Εισαγγελέας, αποφασίζοντας να παραπέμψει την υπόθεση βασιζόμενος στο άρθρο 23, που είναι αυτό που προβλέπει την αυστηρότερη τιμωρία για τον ποδοσφαιριστή, αλλά και το μόνο που εμπλέκει και την ομάδα στη διαδικασία.
Το άρθρο 23, στο οποίο βασίζεται η δίωξη αναφέρεται σε ρατσιστική συμπεριφορά και για τον μεν ποδοσφαιριστή προβλέπει ποινή τουλάχιστον πέντε αγωνιστικών, ενώ εφόσον

αποδειχτεί πως φέρει ευθύνη και η ομάδα, η ΑΕΚ απειλείται ακόμη και με απώλεια του αγώνα στα χαρτιά! Χαρακτηριστικά αναφέρεται στο άρθρο 23, παράγραφος 1 του πειθαρχικού κώδικα, ότι «... οποιοσδήποτε δημόσια μειώνει, μεροληπτεί κατά ή αμαυρώνει οποιονδήποτε με τρόπο δυσφημιστικό εξαιτίας της φυλής, του χρώματος, της γλώσσας, της θρησκείας ή της εθνικής προέλευσής του ή διαπράξει οποιαδήποτε άλλη ρατσιστική ή περιφρονητική πράξη, θα τιμωρηθεί με ποινή τουλάχιστον πέντε αγωνιστικών». Η δεύτερη παράγραφος του ίδιου άρθρου αναφέρει πως «... αν αξιωματούχοι ή και ποδοσφαιριστές ομάδας διαπράξουν ρατσιστική ή περιφρονητική πράξη... ο αγώνας κατακυρώνεται υπέρ της αντίπαλης ομάδας και η υπαίτια τιμωρείται με χρηματική ποινή 20-80 χιλ. ευρώ».
Πρέπει να σημειωθεί ότι η κατηγορία προς τον Κατίδη και προς την ΑΕΚ είναι δύο διαφορετικές υποθέσεις. Σε ό,τι αφορά αυτή του ποδοσφαιριστή, νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι ίσως μπορεί να θεωρηθεί και άστοχη η επιλογή να κληθεί για ρατσιστική συμπεριφορά και όχι για δυσφήμιση του αθλήματος, καθώς σηκώνει μεγάλη συζήτηση αν μπορεί να αποδειχθεί ότι ο χαιρετισμός του είχε ρατσιστικές προεκτάσεις, ενώ αυτός δεν απευθυνόταν σε αντιπάλους (παίκτες ή οπαδούς), αλλά προς τους οπαδούς της ΑΕΚ. Ωστόσο, ακόμη και αν αυτό δεν αποδειχθεί κατά τη διαδικασία, η Πειθαρχική Επιτροπή έχει τη δυνατότητα να τον τιμωρήσει βάσει άλλου άρθρου (π.χ. για δυσφήμηση του αθλήματος).
Σε ότι αφορά την ΑΕΚ, τόσο από την ΠΑΕ όσο και γενικά νομικοί κύκλοι θεωρούν ότι είναι αδύνατο να σταθεί η κατηγορία σε βάρος της ομάδας και να χάσει το παιχνίδι στα χαρτιά. Κι αυτό για μια σειρά από λόγους: Καταρχήν, το γεγονός από μόνο του (δηλαδή, ότι ένας παίκτης αποφάσισε κατά τον πανηγυρισμό του να σηκώσει το χέρι του με αυτόν τον τρόπο) είναι αυταπόδεικτο ότι δεν μπορεί να ενέχει συνυπευθυνότητα της ομάδας. Από εκεί και πέρα: τη στιγμή του πανηγυρισμού υπήρχαν άλλα μέλη της ομάδας που προσπάθησαν να κατεβάσουν το χέρι του Κατίδη (όπως φαίνεται ξεκάθαρα και στη φωτογραφία). Αμέσως μετά το παιχνίδι ο προπονητής (Λίνεν) καταδίκασε το γεγονός. Η ΑΕΚ κάλεσε σε απολογία τον παίκτη και ετοιμάζεται να του επιβάλει τιμωρία. Ο ίδιος ο παίκτης με δήλωσή του ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη της πράξης του και έθεσε εαυτόν εκτός ομάδας.
Για όλους αυτούς τους λόγους, λοιπόν, στην ΑΕΚ θεωρούν ότι είναι προφανές ότι δεν μπορεί να καταλογιστεί στην ΠΑΕ καμία ευθύνη για την πράξη του παίκτη και πιστεύουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος τιμωρίας της ομάδας. Η απολογία της Ένωσης και του Κατίδη θα γίνουν πιθανότατα την προσεχή Πέμπτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα