Ο Σταματόπουλος εκπρόσωπος στην ΕΟΕ

17:35 26/1/2013 - Πηγή: AEK365

Η κουβέντα για τον επικείμενο οικονομικό στραγγαλισμό των ομοσπονδιών από την πολιτεία, δέσποσε στη διάρκεια της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΓΑΣ, που έγινε στα γραφεία της ΕΟΕ με βασικό θέμα την εκλογή τακτικού και αναπληρωματικού εκπροσώπου της ομοσπονδίας στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.
Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Γιάννης Σταματόπουλος με 88 ψήφους εκλέχθηκε

τακτικός εκπρόσωπος της ομοσπονδίας στην Ολυμπιακή Επιτροπή, ενώ η αναπληρωτής ταμίας, Ξένια Αργειτάκη με 76 ψήφους στην αναπληρωματική θέση. Συνολικά ψήφισα 99 σωματεία, βρέθηκαν δύο άκυρα και επτά λευκά.
Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Κώστας Παναγόπουλος στην εναρκτήρια ομιλία του αναφέρθηκε στις προθέσεις της πολιτείας, αλλά και στις σκληρές κινήσεις που θα πρέπει να καταβάλει η ομοσπονδία, προκειμένου να κρατηθεί ζωντανή. Παράλληλα έγινε γνωστό πως στις 9 Μαρτίου θα γίνει η Τακτική Συνέλευση της ομοσπονδίας, στη διάρκεια της οποίας θα αποφασιστούν οι δραστικές περικοπές, αλλά και οι αλλαγές σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας της ομοσπονδίας.
"Είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι στη Γενική Συνέλευση ως πρόεδρος και είμαι χαρούμενος για αυτό, από την άλλη είμαι ιδιαίτερα λυπημένος, που αντιλαμβάνομαι πως η πολιτεία αντιμετωπίζει τον αθλητισμό ως πρόβλημα και όχι ως αδιέξοδο. Ως δαπάνη κι όχι ως επένδυση για καλύτερη ποιότητα ζωής. Προτεραιότητα της πολιτείας είναι να καλύπτονται στον αθλητισμό οι λειτουργικές δαπάνες και να είναι ανοιχτά τα στάδια. Βεβαίως έχουν σημασία αυτά, όμως, τι νόημα έχει αν δεν υπάρχουν αθλητές σωματεία και προπονητές και τι νόημα έχει αν οι δαπάνες δεν υπηρετούν τον αθλητισμό. Η πολιτεία προσανατολίζεται να μειώσει κατά 60% τις επιχορηγήσεις στις ομοσπονδίες. Δεν πρόκειται για περικοπή. Περικοπή είναι όταν η μείωση αφορά στο μικρότερο κομμάτι και αφήνει το μεγαλύτερο, σε διαφορετική περίπτωση είναι στραγγαλισμός της δυνατότητες του αθλητισμού να έχει παραγωγική λειτουργία", είπε αρχικά ο πρόεδρος της ομοσπονδίας και συμπλήρωσε: " Η απόφαση της πολιτείας είναι αντιπαραγωγική, αποτελεί πλήγμα για την κοινωνία και τη νεολαία. Ο ΣΕΓΑΣ για μια ακόμη φορά θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή με στόχο την τροποποίηση της απόφασης. Για να το πετύχει όμως πρέπει να γίνει συλλογική προσπάθεια όλων των ομοσπονδιών και υπό την ομπρέλα της ΕΟΕ. Η πολιτεία μπορεί να αναζητήσει πρόσθετους πόρους όπως μέσω της ΟΠΑΠ και να χρηματοδοτήσει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Πρόκειται για μια δυνατότητα υπαρκτή, αρκεί να υπάρχει διάθεση.
Την ίδια στιγμή είμαστε πρέπει να αναζητήσουμε χρηματοδότηση από άλλες πηγές. Από χορηγούς, την αυτοδιοίκηση, το ΕΣΠΑ, για να συμβούν όλα αυτά απαιτείται να δώσουμε αναπτυξιακό χαρακτήρα και να αυξήσουμε τη δράση μας, με καινούριους αγώνες και θεσμούς, που θα αφήνουν όφελος στην ομοσπονδία.
Στην κατεύθυνση αυτή ξεκινάμε με μαζικούς αγώνες δρόμου, πέντε τον αριθμό σε διάφορες περιοχές στην Ελλαδα, αλλά και με αγώνες επίδειξης".
Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ ξεκαθάρισε πως θα γίνει προσπάθεια να πληγεί όσο το δυνατό λιγότερο, το παραγωγικό κομμάτι και θα δοθεί προτεραιότητα στα σωματεία.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του γενικού γραμματέα της ομοσπονδίας, Βασίλη Σεβαστή, ο οποίος είπε: "Πιθανότητες να αλλάξουν οι αποφάσεις υπάρχουν μόνο αν ξεσηκωθούν όλες οι ομοσπονδίες. Ο ΣΕΓΑΣ έχει δυναμική παράδοση εδώ και πολλά χρόνια και το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει και τώρα. Σήμερα οι οφειλές που έχει η ομοσπονδία είναι οι μικρότερες της τελευταίας 15ετίας. Αυτό το καταφέραμε με το πρόγραμμα περικοπών και τις πιέσεις προς την πολιτεία.
Όσο πιο γρήγορα αντιληφθούμε όλοι ότι πάμε σε μια εντελώς καινούργια εποχή με εντελώς πρωτόγνωρα δεδομένα, ακόμη κι αν αλλάξουν τα νούμερα της κυβέρνησης, τόσο πιο γρήγορα θα καταφέρουμε να αντιδράσουμε. Εμεις μέχρι τις 9 Μαρτίου θα δουλέψουμε για να προχωρήσουμε στις περικοπές. Δε θα μείνει τομέας δράσης, που να μην υποστεί περικοπές. Το ίδιο πρέπει να κάνετε και εσείς στις ΕΑΣ και στα σωματεία. Στη συνέλευση που θα γίνει στις 9 Μαρτίου θα προτείνουμε αλλαγές στο καταστατικό, αντιστοιχία Ενώσεων μέσα από το καταστατικό μας στις 13 περιφέρειες, αλλά και μείωση των μελών του συμβουλίου. Επίσης θα φέρουμε για έγκριση τον προϋπολογισμό του 2013 προσαρμοσμένο στα δεδομένα της περιόδου, ανάλογα με τα όσα θα μας έχει ανακοινώσει η πολιτεία".

Keywords
Τυχαία Θέματα