Κένιον και... καραμούζες

15:08 19/2/2014 - Πηγή: AEK365

Η πιο εντυπωσιακή μετακόμιση κορυφαίου στελέχους διοίκησης ποδοσφαιρικής εταιρείας σε βασικό ανταγωνιστή της δεν είναι άλλη από αυτήν του Πίτερ Κένιον στην Πρέμιερ Λιγκ, πριν από περίπου δέκα χρόνια. Φυσικά σε καμία περίπτωση το πόιντ όσων διαβάζετε δεν είναι να σας πούμε πως ο Καραούζας είναι... Κένιον, αφού εκτός των άλλων έχουν κι άλλες αρμοδιότητες και ο ρόλος του Αγγλου παράγοντα ταιριάζει περισσότερο με αυτόν που θέλει ο Μελισσανίδης να έχει στην ΑΕΚ ο Ντούσαν Μπάγεβιτς. Πάμε

παρακάτω λοιπόν. Όταν ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς απέκτησε «φουριόζος» την Τσέλσι, πριν να κάνει μεταγραφές και ένα χρόνο πριν να φέρει τον Ζοζέ Μουρίνιο στο Λονδίνο, προσέλαβε τον εκτελεστικό διευθυντή της πλέον επιτυχημένης επαγγελματικής ομάδας, της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Το υπόβαθρό του Κένιον: διοικητικό και εμπορικό, καθώς είχε αφήσει για χρόνια το στίγμα του στην UMBRO, ενώ επί των ημερών του οι «κόκκινοι διάβολοι» μετατράπηκαν στην πιο κερδοφόρα ποδοσφαιρική εταιρεία όλων των εποχών. Ως επιπλέον «παράσημα» αυτής της θητείας του, μάλιστα, ο «Guardian», σε σχετικό δημοσιεύμα του πριν από εννέα χρόνια, αναφέρει τις συμφωνίες με τη Nike και τη Vodafone, την παραμονή του Φέργκιουσον το 2001, τις μεταγραφές των Βερόν και Φέρντιναντ, καθώς και την πώληση του Μπέκαμ στην Ρεάλ.

Σε κείμενό του στην «Sportday» τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Χρίστος Χαραλαμπόπουλος σημείωνει για τον Κένιον: «Είναι γνωστό ότι η Πρέμιερ Λιγκ είναι το πρωτάθλημα με τα μεγαλύτερα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Αυτό ίσως το γεγονός να αναγκάζει τις ομάδες να επιλέγουν για τη θέση του γενικού αρχηγού άτομα που έχουν οικονομικό υπόβαθρο και θητεία στον χώρο του χρηματοπιστωτικού χώρου και του μάρκετινγκ. Οι γενικοί αρχηγοί συνήθως ορίζουν τον μεταγραφικό προϋπολογισμό, διαπραγματεύονται συμβόλαια ποδοσφαιριστών, εμπορικές συμφωνίες με χορηγούς και σε μεγάλο βαθμό μπορούν να συμβάλλουν στην ισχυροποίηση μίας ομάδας ή όχι. Η πρώτη -χρονικά- επιλογή τέτοιου τύπου είχε γίνει με τον Πίτερ Κένιον στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τον οποίο πήρε από τη Γιουνάιτεντ ο Αμπράμοβιτς για να του οργανώσει την Τσέλσι».

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι και ο αντικάταστατης του Κένιον στους «μπλε» από το 2009, ο Ρον Γκουρλάι, έχει θητεύσει και αυτός τόσο στην UMBRO όσο και στην Γιουνάιτεντ. Όμως και στην Ελλάδα η μετακίνηση διοικητικών στελεχών δεν είναι πλέον κάτι ασυνήθιστο. Για παράδειγμα, ο Ανδρέας Μπέκιος, που υπήρξε εμπορικός διευθυντής της ΠΑΕ ΑΕΚ, ανέλαβε αργότερα ανάλογο πόστο στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Αλλά και ο Νίκος Καραούζας, πριν να εργαστεί στην ΠΑΕ Ολυμπιακός, ήταν στέλεχος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Και είναι προφανές ότι τέτοιου είδους μετακινήσεις τεχνοκρατών έχουν διαχρονικά λιγότερη, αν όχι μηδαμινή, συναισθηματική φόρτιση. Με την περίπτωση του Καραούζα όμως, που προφανώς δεν είναι ο... Κένιον, τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά.

Εάν, λοιπόν, ευσταθούν τα όσα έχουν διαρρεύσει περί «σκουπιδιών» του Ολυμπιακού που αποκτά η ΑΕΚ, από το ερυθρόλευκο στρατόπεδο γίνεται παραδοχή πως ένα επιτελικό στέλεχός τους για τέσσερα ολόκληρα χρόνια απολύθηκε ως αποτυχημένος, αν όχι ως... σκουπίδι και εκπέμπεται αδικαιολόγητος εκνευρισμός (αφού η ομάδα τους δεν αποδυναμώνεται). Πάντως πρέπει πολύ ξαφνικά να... ανακάλυψαν πως τέσσερα χρόνια είχαν... άχρηστο εμπορικό διευθυντή, τον οποίο μάλιστα προβίβασε σε αυτή την θέση ο ίδιος ο Μαρινάκης, αφού τον απέλυσαν στις 21 Ιανουαρίου και στις 19 του ίδιου μήνα εκπροσώπησε τον Ολυμπιακό σε εκδήλωση της Coca Cola. Σε περίπτωση πάλι που τα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και τα χθεσινά δημοσιεύματα είναι... αυθαίρετα, τότε στην ΠΑΕ Ολυμπιακός μάλλον καλούνται να αντιμετωπίσουν μια νέα πραγματικότητα στην οποία όλο και περισσότεροι άνθρωποι του ποδοσφαίρου αντιλαμβάνονται πως μια άλλη ομάδα, που αγωνίζεται δύο κατηγορίες χαμηλότερα, είναι περισσότερο ελκυστική για την καριέρα τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα