Η Ρούσεφ ανοιχτή σε «διάλογο με ταπεινότητα» μετά τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις

10:38 17/3/2015 - Πηγή: AEK365

Η πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, μετά την κατακραυγή από τον κόσμο και τη διαδήλωση σχεδόν δύο εκατομμυρίων ανθρώπων εναντίον της, εμφανίστηκε ανοικτή σε «διάλογο με ταπεινότητα».

«Η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να αρχίσει έναν διάλογο» δήλωσε η κεντροαριστερή πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη Μπραζίλια, κατά τη διάρκεια της οποίας υπερασπίστηκε τη λιτότητα που εφαρμόζει και η οποία έχει διχάσει μέχρι και το δικό της στρατόπεδο.

Σύμφωνα με την αστυνομία,

περίπου 1,7 εκατ. Βραζιλιάνοι, ανάμεσά τους 1 εκατομμύριο άνθρωποι μόνο στο Σάο Πάολο, είχαν διαδηλώσει την Κυριακή σε όλη τη χώρα εναντίον της προέδρου του Κόμματος Εργατών (PT) για τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζει αλλά και για την εμπλοκή του ονόματός της, αλλά και πολλών μελών του κόμματος, στο σκάνδαλο Petrobras. Η Ρούσεφ επανεξελέγη τον Νοέμβριο για μια δεύτερη θητεία.

Χιλιάδες από τους διαδηλωτές ζήτησαν να κινηθεί διαδικασία παραπομπής της, διότι όπως υποστήριξαν έκλεισε τα μάτια μπροστά στα φαινόμενα διαφθοράς στους κόλπους της δημόσιας επιχείρησης ενέργειας Petrobras και μπροστά στο γενικευμένο φαινόμενο των δωροδοκιών προς τα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού της.

Σχεδόν ταυτόχρονα με τη συνέντευξη της προέδρου Ρουσέφ, η εισαγγελία ανακοίνωνε την επίσημη έναρξη έρευνας για διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ενάντια στον Ζουάου Βακάρι, τον ταμία του κυβερνώντος PT, ο οποίος κατηγορείται πως «μεταμφίεσε» δωροδοκίες 1,2 εκατ. δολαρίων σε δωρεές προς το κόμμα.

Η Ρουσέφ είπε ότι προτίθεται να αρχίσει διάλογο «με όλους όσοι είναι διατεθειμένοι», προκειμένου να προωθήσει στο κοινοβούλιο μια «ευρεία πολιτική μεταρρύθμιση» και ένα πακέτο μέτρων εναντίον της «ατιμωρησίας», που θα παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες.

Το σκάνδαλο της Petrobras εκτείνεται χρονικά μέχρι την περίοδο που και η ίδια η Ρούσεφ βρισκόταν στο Διοικητικό Συμβούλιο, με την ίδια να αρνείται πως είχε γνώση των δραστηριοτήτων όσων εμπλέκονται.

Όσον αφορά την άμεση πίεση από τις διαδηλώσεις και το αίτημα για παραπομπή της, η Ρούσεφ προς το παρόν φαίνεται ασφαλής: Η αντιπολίτευση δεν διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία στα δύο Σώματα του Κογκρέσου για να κινήσει τέτοια διαδικασία.

Το ζήτημα όμως είναι ότι, σε αντίθεση με τις διαδηλώσεις του 2013 που είχαν συνθήματα για την οικονομική κατάσταση που επικρατεί, αυτή τη φορά η Ντίλμα Ρούσεφ είναι ο «προσωπικός στόχος» των κινητοποιήσεων που έχουν βγάλει στους δρόμους πρωτοφανή αριθμό πολιτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα