«Επί της αρχής» αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από την Ευρωβουλή

15:08 17/12/2014 - Πηγή: AEK365

Υπέρ της αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους «επί της αρχής» τάχθηκε σήμερα Τετάρτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υιοθετώντας μια συμβιβαστική λύση, καθώς η πρόταση που ψηφίστηκε δεν προβλέπει άμεση και άνευ όρων αναγνώριση. Η πρόταση έγινε αποδεκτή με 498 ψήφους υπέρ και 88 κατά.

«Η Ευρωβουλή υποστηρίζει επί της αρχής την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους και τη λύση των δυο κρατών. Πιστεύει πως αυτά πρέπει να συνοδεύσουν χέρι-χέρι

με την ανάπτυξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, που θα πρέπει να προωθηθούν», αναφέρει χαρακτηριστικά, και διπλωματικά, το ψήφισμα. Η τελική διατύπωση ήταν προϊόν συμφωνίας μεταξύ των μεγαλύτερων ευρω-κομμάτων.

Η επίμαχη διατύπωση ουσιαστικά διαχωρίζει το Ευρωκοινοβούλιο από την απόφαση επίσημης αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους από τη Σουηδία τον Οκτώβριο, αλλά και από τα επακόλουθα μη δεσμευτικά ψηφίσματα που πέρασαν τα κοινοβούλια σε Βρετανία, Γαλλία και Ιρλανδία, όπου δεν προβλέπονταν όροι.

Η αρχικές προτάσεις, που είχε κατατεθεί από τις παρατάξεις της αριστεράς, προέβλεπαν άμεση αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους χωρίς άλλους όρους ή προϋποθέσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα