Εμφύλιος στην Συρία

19:11 1/12/2011 - Πηγή: AEK365

Πολύ πάνω από τους 4.000 φαίνεται να είναι ο αριθμος των ανθρώπων που έχουν χάσει ως τώρα τη ζωή τους στη Συρία, ενώ η διαμάχη μεταξύ ανταρτών και κυβερνητικών φαίνεται να παίρνει διαστάσεις εμφυλίου πολέμου, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Την ίδια στιγμή πολλά μέλη του στρατού λιποτακτούν, ενώ Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν πρόσθετες κυρώσεις σε βάρος του καθεστώτος Άσαντ.

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ναβί Πιλάι ανακοίνωσε την Πέμπτη από τη Γενεύη ότι βάσει των

εκτιμήσεων οι νεκροί ξεπερνούν πλέον κατά πολύ τους 4.000 στους εννέα μήνες που μετρά η εξέγερση κατά του καθεστώτος, και η κατάσταση στη Συρία μπορεί να χαρακτηριστεί πλέον ως εμφύλιος πόλεμος.

«Είχα δηλώσει ότι από τη στιγμή που υπάρχουν όλο και περισσότεροι λιποτάκτες απειλώντας να πάρουν τα όπλα -το είπα αυτό τον Αύγουστο ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας- θα ξεσπούσε εμφύλιος πόλεμος. Έτσι χαρακτηρίζω την κατάσταση αυτή τη στιγμή» δήλωσε η Ναβί Πιλάι.

Η ίδια ανέφερε από τη Γενεύη ότι στοιχεία που ανακύπτουν επιβεβαιώνουν τη στάση της ότι η ηγεσία της Συρίας πρέπει να διωχθεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Την ίδια στιγμή ήλθε η είδηση ότι το κεντρικό μπλοκ της συριακής αντιπολίτευσης και αποστάτες του στρατού συμφώνησαν να συντονίσουν τη δράση τους κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησής τους που πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία.

Αναλυτές είχαν επισημάνει πως ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA), που έχει συγκροτηθεί από στρατιώτες που εγκατέλειψαν το καθεστώς, συνιστούσε δίλημμα για την αντιπολίτευσης, η οποία καλεί σε μη βίαιες μεθόδους.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων των Βρυξελλών να σκληρύνουν τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, βάζοντας στόχο κυρίως το χρηματοπιστωτικό τομέα, καθώς και τους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου

Η ΕΕ προσθέτει επίσης 11 νέες εταιρείες και 12 πρόσωπα στον κατάλογο των οντοτήτων και των προσώπων των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία έχουν «παγώσει» και στα οποία έχει απαγορευθεί η χορήγηση ταξιδιωτικών θεωρήσεων (βίζα).

Η πρώτη αντίδραση που ήλθε εκ μέρους της Συρίας είναι ότι αναστέλλει την ένταξή της στην Ένωση για τη Μεσόγειο (UPM), η οποία δημιουργήθηκε το 2008 κατόπιν πρωτοβουλίας της Γαλλίας, όπως μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana.

Πρόσθετες κυρώσεις σε βάρος της Δαμασκού ανακοινώθηκαν και από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Στο στόχαστρο δύο αξιωματούχοι (ο ένας εκ των οποίων φέρεται να είναι θείος του Μπσαάρ αλ-Άσαντ) και δύο εταιρείες που στηρίζουν το συριακό καθεστώς.

Keywords
Τυχαία Θέματα