Σαν σήμερα, 2 Δεκεμβρίου

18:15 1/12/2011 - Πηγή: AEK365

1804

ο Ναπολέων Βοναπάρτης στέφεται αυτοκράτορας στην Παναγία των Παρισίων.

1805

ο γαλλικός στρατός υπό την καθοδήγηση του Ναπολέοντα νικά τις ρωσικές και τις αυστριακές δυνάμεις στη μάχη του Αούστερλιτς.

1822

οι «μεγάλοι» της Ευρώπης (Αυστροουγγαρία, Γαλλία, Πρωσία και Ρωσία) συνεδριάζουν στη Βερόνα της Ιταλίας για να καταδικάσουν τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα των υπόδουλων λαών.

1823

ο Αμερικανός

πρόεδρος Τζέιμς Μονρόε σε ομιλία του στο Κογκρέσο απαιτεί να μειωθεί η επιρροή των Ευρωπαίων στο δυτικό ημισφαίριο. Ο λόγος του αυτός θα μείνει στην ιστορία ως Δόγμα Μονρόε. Στην ίδια ομιλία του αναγνωρίζει ότι έχει δημιουργηθεί ήδη κυρίαρχη ελληνική επικράτεια και προτείνει στο Αμερικανικό Κογκρέσο την αποστολή αμερικανού πρεσβευτή στην Ελλάδα.

1824

οι Κυβερνητικοί του Κουντουριώτη καταλαμβάνουν την Τριπολιτσά, έδρα των Αντικυβερνητικών του Κολοκοτρώνη κατά τις εμφύλιες συγκρούσεις στη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης.

1859

στην Τσαρλστάουν της Βιρτζίνια των ΗΠΑ, ο στρατιωτικός υπέρμαχος της κατάργησης της θανατικής ποινής, John Brown, εκτελείται για την ληστεία στην αποθήκη πυρομαχικών Harpers Ferry.

1877

ο Γάλλος φυσικός Louis Paul Cailletet υγροποιεί το οξυγόνο. Αργότερα ο ίδιος θα καταφέρει να υγροποιήσει το υδρογόνο, το άζωτο και τον ατμοσφαιρικό αέρα.

1885

γεννιέται στο Ηράκλειο της Κρήτης ο Νίκος Καζαντζάκης. ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες πεζογράφους, συγγραφέας του "Ζορμπά", του "Τελευταίου Πειρασμού" και του "Καπετάν Μιχάλη".

1901

το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφασίζει ότι, οι Πορτορικανοί δεν δικαιούνται την αμερικανική υπηκοότητα.

1901

η Gillette κατοχυρώνει την πρώτη ξυριστική λεπίδα μιας χρήσης.

1905

ο Αμερικανός Πρόεδρος Θίοντορ Ρούσβελτ παρακολουθεί έναν αγώνα ράγκμπι μεταξύ Στρατού και Ναυτικού (6-6), κατά τη διάρκεια του οποίου τραυματίζονται 11 παίκτες και απειλεί να καταργήσει το σπορ αν δεν θεσπιστούν κανόνες για την σωματική ασφάλεια των παικτών.

1906

γεννιέται στη Βουδαπέστη ο Αμερικανός μηχανικός, ουγγρικής καταγωγής Πίτερ Γκόλνταμ, που εφηύρε τους δίσκους βινυλίου 33 στροφών και το πρώτο έγχρωμο σύστημα τηλεοπτικής μετάδοσης. Πέθανε το 1977.

1907

ιδρύεται η αμερικανική Ποδοσφαιρική Ένωση Παικτών και Προπονητών, που το 1958 θα μετονομαστεί Σύνδεσμο Επαγγελματιών Παικτών Ποδοσφαίρου (ράγκμπι).

1922

γεννιέται ο θεατρικός συγγραφέας Ιάκωβος Καμπανέλλης.

1923

στην Ελλάδα, τα κόμματα της Ηνωμένης Αντιπολίτευσης (Λαϊκό Κόμμα και Κόμμα Στρατού) αποφασίζουν να μη μετάσχουν στις εκλογές της 16ης Δεκεμβρίου. Στο μεταξύ, ογκώδες συλλαλητήριο των οπαδών του Κόμματος των Φιλελευθέρων πραγματοποιείται στις Στήλες του Ολυμπίου Διός.

1923

γεννιέται ο Μαρία Κάλλας, ελληνοαμερικάνα λυρική καλλιτέχνιδα. (Θαν. 16/9/1977)

1925

γεννιέται ο Ζακ Λακαριέρ, φιλέλληνας και ελλ

Keywords
Τυχαία Θέματα