«Έφυγε» ο Νέλσον Μαντέλα

00:05 6/12/2013 - Πηγή: AEK365

Ο Νέλσον Μαντέλα έχασε την τελευταία μάχη (ίσως η πρώτη που χάνει) και έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 95 ετών. Πάλευε εδώ και πολλούς μήνες με την υγεία να είναι εύθραυστη και να έχει πλησιάσει πολλές φορές κοντά στο θάνατο. Το τέλος του "Μαντίμπα" ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής βυθίζοντας τη χώρα σε πένθος. "Το έθνος μας έχασε τον καλύτερο γιό του. Ο λαός μας έχασε έναν πατέρα. Αυτό που έκανε τεράστιο τον Νέλσον Μαντέλα ήταν ακριβώς αυτό που τον έκανε άνθρωπο. Βλέπαμε σε αυτόν ό,τι ψάχναμε στον εαυτό μας. Τώρα ξεκουράζεται, τώρα

είναι ήρεμος" δήλωσε ο πρόεδρος Ζούμα. Ήταν ένας μοναδικός άνθρωπος, ένα σύμβολο ειρήνης και αγώνα του οποίου το πνεύμα δεν κατέβαλε ούτε το αυταρχικό καθεστώς του Απαρτχάιντ ούτε η φυλακή.

Ο Νέλσον Μαντέλα γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου του 1918 στην Τράνσκεΐ της Νότιας Αφρικής. Αρχικά εργάστηκε ως δικηγόρος στο Γιοχάνεσμπουργκ, έγινε μέλος του ANC το 1944. Στο Γιοχάνεσμπουργκ μετακόμισε επειδή οι γονείς του ήθελαν να τον παντρέψουν χωρίς τη θέλησή του.

Ο Μαντέλα τέθηκε επικεφαλής στη μεγάλη εκστρατεία κατά της ρατσιστικής πολιτικής της κυβέρνησης της Νότιας Αφρικής επί 20 χρόνια και ενεργό μέλος του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου ANC (African National Congress). Για το λόγο αυτό φυλακίστηκε για 27 χρόνια και τελικά αποφυλακίστηκε το Φεβρουάριο του 1990, αφού ο πρόεδρος Φρεντερίκ ντε Κλερκ αναγνώρισε το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο και ανέστειλε τις εκτελέσεις.

Η απελευθέρωσή του το 1990 σημάδεψε την απαρχή θεμελιακών αλλαγών στο αφρικανικό κράτος, που οδήγησαν στην πτώση του ρατσιστικού του καθεστώτος. Μάλιστα, ο Μαντέλα αμέσως παρότρυνε τις ξένες δυνάμεις να μην ελαττώσουν την πίεση που ασκούσαν στη νοτιοαφρικανική κυβέρνηση για συνταγματική μεταρρύθμιση. Έγινε ο πρώτος πρόεδρος του αφρικάνικου λαού το 1994. Κατέκτησε το Νόμπελ Ειρήνης που το μοιράστηκε με τον Φρεντερίκ Ντε Κλερκ.

Keywords
Τυχαία Θέματα