«Μπλόκο» στην χρηματοδότηση

11:03 14/5/2012 - Πηγή: AEK365

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα με τους αρχηγούς των κομμάτων να μην μπορούν να συμφωνήσουν στον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης έχει τις επιπτώσεις της και στην χρηματοδότηση της χώρας από του δανειστές. Πιο συγκεκριμένα η επόμενη δόση ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ που επρόκειτο να εισπραχθεί τον Ιούνιο είναι πλέον αμφίβολη καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

αρνείται να καταβάλλει τα 1,3 δισ. που αποτελούν τη συμμετοχή του, επειδή το απαγορεύει να δοθούν ο εσωτερικός κανονισμός χωρίς προηγούμενη αξιολόγηση της βιωσιμότητος του ελληνικού χρέους.

Αυτομάτως το ποσό που ανέμενε η χώρα μας μειώνεται στα 28,7 δισ. ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος από αυτά θα έπρεπε να καλύψει επείγουσες κεφαλαιακές ανάγκες τραπεζών και επιχειρήσεων. τα 23,5 δισ. ευρώ αφορούν κεφάλαια που χρειάζονται οι τράπεζες και που μαζί με τα 25 δισ. που τους δόθηκαν τον Απρίλιο και άλλα 1,5 δισ. που τους δόθηκαν αρχικά με την υπογραφή του PSI, θα έπρεπε να ενισχυθούν έως το καλοκαίρι με συνολικά 50 δισ. για να αντέξουν τις ζημιές από το «κούρεμα» που υπέστησαν τα ελληνικά ομόλογα που διέθεταν. Τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ θα έπεφτε αμέσως στην αγορά, από τα συνολικά 6,3 δισ. ευρώ που χρωστά και δεν πληρώνει το κράτος στις επιχειρήσεις. Το ποσό αυτό διαρκώς αυξάνεται κατά την προεκλογική περίοδο για να καλυφθούν τρέχουσες δαπάνες (ακόμα και το κόστος των διπλών εκλογών) αλλά τουλάχιστον τα μισά θα έπρεπε να πληρωθούν άμεσα, χωρίς να χάνεται χρόνος πχ σε ελέγχους και κινήσεις κωλυσιεργίας εκ μέρους του δημοσίου, όπως συμβαίνει με τα περίπου 3-3,5 δισ. ευρώ που χρωστά για επιστροφές ΦΠΑ .
Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Πέμπτη το ελληνικό Δημόσιο αντί για 5.2 δισεκατομμύρια ευρώ εισέπραξε μόνο 4.2 δισεκατομμύρια ευρώ και ίσα-ίσα βγαίνει για να καλύψει τις υποχρεώσεις της εβδομάδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα