Μειώσεις μισθών έως και 40%

09:32 14/5/2012 - Πηγή: AEK365

Σήμερα Δευτέρα 14 Μαΐου λήγει η τρίμηνη ισχύς της μετενέργειας των κλαδικών συμβάσεων που είχαν λήξει ή καταγγελθεί μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου και αυτό σημαίνει πως, όπως προβλέπει το δεύτερο Μνημόνιο, θα υπάρξουν μειώσεις στους μισθούς για τουλάχιστον δυο εκατομμύρια εργαζόμενους.
Πιο συγκεκριμένα θα υπάρξει μείωση αμοιβών από 10% έως 15% με το Σώμα Επιθεωρητών

Εργασίας να εκφράζει φόβους πως θα κυριαρχήσουν πλέον οι ατομικές συμβάσεις εργασίας που, βάσει Νόμου, περιλαμβάνουν μειώσεις μσιθών έως και 40%.
Από σήμερα Δευτέρα διατηρείται μόνο ο βασικός κλαδικός μισθός και καταργούνται περίπου 70 επιδόματα καθώς παύουν να ισχύουν οι κανονιστικοί όροι των κλαδικών συμβάσεων. Διασώζονται, με την προϋπόθεση ότι υφίστανται, τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, εκπαίδευσης και βαρέων - ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
Εκτός από τα ειδικά επιδόματα καταργούνται και άλλες παροχές, όπως οι παροχές σε είδος, ειδικές άδειες και πρόσθετες αργίες, οι οποίες συμπεριλαμβάνονταν στους όρους των κλαδικών συμβάσεων.
Σύμφωνα με το νέο νόμο, από σήμερα, 14 Μαΐου, ο μισθός κάθε εργαζομένου, ανεξάρτητα με την προϋπηρεσία του, μπορεί με την υπογραφή ατομικής σύμβασης να επαναπροσδιοριστεί με σημείο εκκίνησης τον εκάστοτε κατώτατο μισθό που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και όχι η πιο πρόσφατη κλαδική σύμβαση ή η ευνοϊκότερη επιχειρησιακή που έχει υπογραφεί στον κλάδο.

Η εξέλιξη αυτή αφορά 152 συμβάσεις που έχουν λήξει, χωρίς να έχει υπογραφεί καινούργια, και καλύπτουν περίπου 2 εκατομμύρια εργαζόμενους.

Εξαιρούνται προσωρινά 23 κλάδοι, όπως οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στα ΚΤΕΛ, επειδή η μετενέργεια ισχύει έως τον Αύγουστο.

Keywords
Τυχαία Θέματα