Tα 15 κορυφαία ξένα τραγούδια της ιστορίας

14:37 1/10/2012 - Πηγή: AEK365

Δεν συμπεριλαμβάνω ελληνικά τραγούδια, διότι θεωρώ την ελληνική μουσική ως μια κατηγορία από μόνη της και έτσι, την επόμενη Δευτέρα θα ετοιμάσω άρθρο με θέμα «Η δεκαπεντάδα των κορυφαίων ελληνικών τραγουδιών της ιστορίας». Επίσης, θα ήθελα να επισημάνω πως η άποψή μου σχετικά με τα 15 κορυφαία ξένα τραγούδια όλων των εποχών είναι εντελώς υποκειμενική και πιθανότητα δεν είναι η σωστή. Όμως, επειδή θεωρώ πως η μουσική αποτελεί την κοινή γλώσσα του κόσμου, πιστεύω πως το θέμα αυτό έχει ενδιαφέρον και τεράστια ποικιλία αναλύσεων. To σίγουρο είναι -και χαίρομαι για αυτό- πως τα τραγούδια αυτά θα

σας ξυπνήσουν όμορφες αναμνήσεις από το υπέροχο παρελθόν. Αναφέρω τα τραγούδια κατά αλφαβητική σειρά:

1. A day in the life - The Beatles: Δεν θα μπορούσα να μην συμπεριλάβω ένα τραγούδι από το κορυφαίο ίσως συγκρότημα όλων των εποχών. Από το άλμπουμ «Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band» το 1967. Οι Λένον και Μακάρτνι εμπνεύστηκαν τους πρώτους στίχους από το θάνατο μετά από αυτοκινητιστικό δυστύχημα ενός 21χρονου φίλου τους («He blew his mind out in a car He didn't notice that the lights had changed»), η δεύτερη παράγραφος ήταν έμπνευση του Μακάρτνι σχετικά με μια ταινία που είχε γυρίσει ο ίδιος αρκετά χρόνια πριν («How I won the war») και η τελευταία παράγραφος γράφτηκε αφού ο Λένον είχε διαβάσει μια είδηση στην «Daily Mail» που ανέφερε τους κακούς δρόμους στο Μπλάκμπερν («I read the news today oh, boy, Four thousand holes in Βlackburn, Lancashire»).

2. Another brick in the wall - Pink Floyd: Ισως το πιο γνωστό τραγούδι της δεκαετίας του 70 και από ένα συγκρότημα που στην Ελλάδα αγαπήθηκε όσο λίγα. Από τον δίσκο The Wall (1979). Το τραγούδι χωρίζεται σε τρία μέρη. Και τα τρία έγραψε ο μπασίστας του εγγλέζικου γκρουπ, Roger Waters. Αποτελεί τραγούδι - διαμαρτυρία για την σκληρή και πειθαρχημένη αγγλική εκπαίδευση και τους αγενείς καθηγητές. Το σινγκλ πούλησε πάνω από 4 εκατομμύρια δίσκους σε όλο τον κόσμο.

3. A whiter shade of pale - Procol Harum: Είναι μέσα στα 30 σινγκλ στην ιστορία της παγκόσμιας μουσικής που ξεπέρασε τις 10 εκατομμύρια πωλήσεις. Βγήκε το 1967 και χαρακτηρίστηκε από ξεχωριστή μελωδία, αλλά και αλληγορικούς στίχους. Ηταν το τραγούδι που περισσότερο ακούστηκε από κάθε άλλο σε δημόσιους χώρους στην Μεγάλη Βρετανία. Ενας από τους μουσικούς του συγκροτήματος άκουσε σε ένα πάρτι το φίλο του να κάνει... καμάκι και να λέει σε μια κοπέλα που δεν φαινόταν να είναι στα καλά της «"You've turned a whiter shade of pale» (μετ. Εχεις γίνει κατάχλωμη...). Ετσι βγήκε ο τίτλος...

4. Beat it - Michael Jackson: Πιθανότατα ο σπουδαιότερος χορευτής και stage performer. Eδωσε κάτι το διαφορετικό στην ποπ μουσική. Ακόμα και οι... χεβιμεταλάδες τον παραδέχονταν! Το Beat it είναι ένα από τα κορυφαία του τραγούδια. Γράφτηκε από τον ίδιο τον Jackson το 1983 για τον δίσκο, Thriller. Το βίντεο κλιπ γυρίστηκε στο Λος Αντζελες και συμμετείχαν μέλη από δύο πολύ επικίνδυνες συμμορίες, τους Crips και Bloods.

5. Big in Japan - Alph

Keywords
Αναζητήσεις
τραγουδια 70 ξενα, συγκροτηματα ξενα δεκαετια 70
Τυχαία Θέματα