H Λιβύη κήρυξε την απελευθέρωσή της

22:41 23/10/2011 - Πηγή: AEK365

Επίσημα ανακήρυξε την ελευθερία της η Λιβύη λίγες μέρες μετά τον θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι.

Η επίσημη διακήρυξη έγινε στη Βεγγάζη, την πρώτη πόλη που απαλλάχθηκε από την ηγεμονία του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι.

Η ομιλία του μεταβατικού πρωθυπουργού Μαχμούντ Τζιμπρίλ επικεντρώθηκε μόνο στην απελευθέρωση της χώρας και απέφυγε κάθε αναφορά στις σκοτεινές συνθήκες θανάτου του Καντάφι

για τη διαλεύκανση των οποίων πιέζει η Δύση, ζητώντας απαντήσεις.

«Πρέπει να αγκαλιάσετε μόνο την τιμιότητα, την υπομονή και το έλεος» είπε στο ενθουσιώδες πλήθος καλώντας το σε εθνική συμφιλίωση.

Στην μετακανταφική εποχή η Σαρία θα είναι η «βασική πηγή της νομοθεσίας» του νέου κράτους, είπε ο Τζιμπρίλ για να επισημάνει ότι οι (κοσμικοί) νόμοι που είναι αντίθετοι θα ακυρωθούν.

Το τυπικό τέλος του εμφυλίου σημαίνει και την αρχή μίας διαδικασίας που θα οδηγήσει σε ελεύθερες εκλογές μέσα στο 2012.

Μετά τη λήξη του πολέμου, θα ακολουθήσει ο σχηματισμός προσωρινής κυβέρνησης και η διεξαγωγή εκλογών σε διάστημα οκτώ μηνών από σήμερα, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς. Ένα νέο εθνικό συμβούλιο θα καταρτίσει τότε το σύνταγμα της χώρας, το οποίο θα υποβληθεί σε δημοψήφισμα από μεταβατική κυβέρνηση, ενόψει των πρώτων προεδρικών εκλογών.

«Σύμφωνα με αυτό που αποκαλούμε συνταγματική διακήρυξη, οι πρώτες εκλογές μετά την απελευθέρωση της χώρας θα πρέπει να πραγματοποιηθούν σε διάστημα οκτώ μηνών το πολύ» δήλωσε στo BBC o Λίβυος πρωθυπουργός Μαχμούντ Τζιμπρίλ.

Πρόσθεσε αργότερα ότι η προσωρινή κυβέρνηση θα σχηματιστεί σε διάστημα από μίας εβδομάδας έως ενός μήνα.

Το απόγευμα της Κυριακής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες που συζητούν στις Βρυξέλλες για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη δήλωσαν ότι ο θάνατος του Καντάφι σηματοδοτεί «το τέλος μιας εποχής δεσποτισμού και καταπίεσης».

Πάντως, μιλώντας στην εκπομπή Hardtalk του BBC, ο Τζιμπρίλ είπε ότι θα προτιμούσε να μην είχε σκοτωθεί ο Καντάφι.

«Για να είμαι ειλικρινής μαζί σας σε προσωπικό επίπεδο, μακάρι να ήταν ζωντανός Θα ήθελα να μάθω γιατί το έκανε αυτό στο λιβυκό λαό» δήλωσε ο Λίβυος πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε ακόμα ότι δεν έχει καμία αντίρρηση στο να πραγματοποιηθεί διεθνής έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του Καντάφι, όπως αυτή που ζήτησε η χήρα του Καντάφι αλλά και ο ΟΗΕ, αρκεί να γίνουν σεβαστοί οι μουσουλμανικοί κανόνες για την ταφή των νεκρών.

Keywords
Τυχαία Θέματα