Οι Ελληνες αφανίζονται στην άσφαλτο

Η αλήθεια είναι πως η οικονομική κρίση και ο αγώνας επιβίωσης που δίνουν οι περισσότεροι Ελληνες έχουν αφήσει σε δεύτερη μοίρα θέματα πολύ σοβαρά για την κοινωνία μας, όπως τα τροχαία ατυχήματα, δηλαδή τη δεύτερη αιτία θανάτου των Ελλήνων μετά τον καρκίνο. Κάποτε, προ κρίσης, γίνονταν από κάποιους βουλευτές σχετικές επερωτήσεις στη Βουλή, ενώ διεξάγονταν και σχετικές συζητήσεις στα τηλεοπτικά παράθυρα και τις ραδιοφωνικές εκπομπές.
Σήμερα, το μόνο που ακούς είναι για τον Τόμσεν, τα μέτρα και τα μνημόνια. Κι
όμως, τα τροχαία ατυχήματα παραμένουν μια πολύ βασική αιτία θανάτου των Ελλήνων. Προσπάθειες έχουν γίνει αρκετές. Εκατοντάδες εκατομμύρια έχουν ξοδευτεί από κυβερνήσεις για τη συγκρότηση επιτροπών για την οδική ασφάλεια. Αποτέλεσμα, όμως, μηδέν. Κι αυτό γιατί καμία κυβέρνηση και κανένας υπουργός Παιδείας δεν πήρε μία ουσιαστική απόφαση να χτυπήσει το πρόβλημα από τη ρίζα του, δηλαδή από τα σχολεία.

Τα Ελληνόπουλα διαπαιδαγωγούνται οδηγικά βλέποντας τους γονείς τους, οι οποίοι «σκοτώνονται» στους δρόμους, αφού δεν έχουν (έχουμε) τη σωστή νοοτροπία για το πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε στους δρόμους, είτε ως οδηγοί είτε ως συνοδηγοί είτε ως πεζοί. Κάποιοι θα μου πείτε για τους κάκιστους δρόμους. Είναι όντως οι χειρότεροι στην Ευρώπη. Αυτοί όμως, δυστυχώς, είναι δεδομένοι. Το θέμα είναι εμείς πως συμπεριφερόμαστε κινούμενοι σε αυτούς…

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες ξοδεύουν εκατομμύρια ευρώ για να αναπτύξουν συστήματα ασφαλείας που θα μας σώσουν από τον κακό μας εαυτό. Πολλά από αυτά -σε κάποια αυτοκίνητα- είναι στον στάνταρ εξοπλισμό, αλλά πρέπει να τα πληρώσεις. Κι όμως, υπάρχουν σήμερα Ελληνες αγοραστές που προτιμάν να πάρουν το αυτοκίνητο με την ηλιοροφή παρά να δώσουν τα χρήματα για την έκδοση με το σύστημα ελέγχου της πρόσφυσης.
Δε θέλουμε να είμαστε Κασσάνδρες, αλλά δυστυχώς τα πράγματα θα χειροτερεύσουν. Κι αυτό το λέμε βλέποντας τη ραγδαία αύξηση του μέσου όρου της ηλικίας του στόλου των αυτοκινήτων της χώρας μας.
Keywords
Τυχαία Θέματα