Η μαγική εικόνα και το Χρηματιστήριο

Ως διά μαγείας (και όπως ήταν απολύτως αναμενόμενο) όλοι οι ξένοι αξιωματούχοι, οι κυβερνητικοί πολιτικοί, οι ξένοι τραπεζίτες και χρηματιστές βλέπουν ξαφνικά μια άλλη εικόνα για την Ελλάδα. Είναι μια αλλαγή για την οποία είχαμε προειδοποιήσει από το φθινόπωρο όταν λέγαμε ότι στο δεύτερο τρίμηνο του 2013 ξαφνικά όλοι θα βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο αντί για μισοάδειο και το Χρηματιστήριο θα ανεβαίνει. Τι άλλαξε όμως, αν άλλαξε κάτι;
Πρώτον, πράγματι τα δημόσια οικονομικά εμφανίζουν βελτίωση καθώς αντιμετωπίζεται
με καλύτερα αποτελέσματα το δημοσιονομικό έλλειμμα και δημιουργείται μια προοπτική εξόδου της Ελλάδας στις αγορές δανείων για την επόμενη χρονιά.

Δεύτερον, πράγματι η ανταγωνιστικότητα αυξάνεται λόγω μείωσης του μισθολογικού κόστους απελευθέρωσης των απολύσεων και εξορθολογισμού των εξόδων των επιχειρήσεων. Ομως, από την άλλη, η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών πιέζεται ασφυκτικά από τους υπέρογκους φόρους. Η θετική προοπτική είναι ότι κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον η κυβέρνηση θα πρέπει να ανακοινώσει κάποιες φορολογικές ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις που θα αφορούν τα επόμενα χρόνια, δηλαδή από το 2014 και μετά, προκειμένου να προσελκύσει ξένες επενδύσεις.
Keywords
Τυχαία Θέματα