Τσίκινης: «Κλειδί η συγκέντρωση του Κωνσταντινέα»

Οσα χρόνια και εάν περάσουν, όσες αλλαγές και εάν γίνουν στην πολύπαθη κοινωνία της διαιτησίας, όταν η κουβέντα στρέφεται στα ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος, ο ρέφερι παραδοσιακά και… νομοτελειακά, θα αποτελεί έναν εκ των πρωταγωνιστών της παράστασης. This is Greek Football!

Η ΚΕΔ έδωσε «φύλλο πορείας» για το αποψινό (15/10) ντέρμπι ΑΕΚΟλυμπιακός,

σε μία από τις νέες σειρές. Ο Πέτρος Κωνσταντινέας, περί ου ο λόγος, έλαβε στα χέρια του την «καυτή πατάτα» και καλείται να δικαιώσει τις προσδοκίες όσων τον εμπιστεύτηκαν όχι μόνο για την επικίνδυνη αποστολή στο ΟΑΚΑ, αλλά και για το σήμα του διεθνούς που ετοιμάζεται να του περάσει ο ράφτης στην διαιτητική στολή, ενόψει του νέου έτους.

Με αφορμή την επιλογή που έγινε από την ΚΕΔ στο πρόσωπό του, το Onsports ζήτησε από τον πρώην διεθνή ρέφερι και τηλεκριτικό διαιτησίας Ηρακλή Τσίκινη την γνώμη του για τον «άρχοντα» του ντέρμπι (με τον οποιο τυγχάνει να΄χουν κοινή καταγωγή από την Καλαμάτα), καθώς και για τους τομείς που θα πρέπει να προσέξει για να βγει «ατσαλάκωτος» από την...αρένα του ΟΑΚΑ.

-Ποιες είναι τα βασικά σημεία στα οποία θα πρέπει ο διαιτητής να δείξει ιδιαίτερη προσοχή, προκειμένου να πετύχει στην αποστολή του;

«Το πρώτο και κυριότερο πράγμα σε έναν αγώνα ντέρμπι, είναι η διατήρηση της ψυχραιμίας και της αυτοσυγκέντρωσης, από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο σφύριγμα. Από εκεί και πέρα οφείλει να κάνει σωστή διαχείριση των παικτών και των φάσεων, χωρίς να παρεκκλίνει των κανονισμών. Σωστή αναγνώριση των ομάδων, του πειθαρχικού ελέγχου και του παιχνιδιού γενικότερα».

-Στον πειθαρχικό έλεγχο επιβάλλεται αυστηρή τήρηση των κανονισμών, ή αναλόγως με τον τρόπο που κυλάει το παιχνίδι μπορεί ο διαιτητής να φανεί πιο ελαστικός;

«Στο συγκεκριμένο ερώτημα, δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση. Είναι θέμα καθαρά τάιμινγκ να κρίνει ο διαιτητής την συμπεριφορά και τα σφυρίγματά του. Εφόσον διαπιστώσει ότι οι παίκτες είναι νορμάλ και συνεργάσιμοι, μπορεί να μην κάνει χρήση των καρτών από τα πρώτα λεπτά. Εάν όμως δει πως το παιχνίδι πάει να ξεφύγει με το… καλημέρα, τότε θα πρέπει να είναι αυστηρός για να κρατήσει τον έλεγχο».

-Ποια είναι η γνώμη σας για τον διαιτητή Κωνσταντινέα;

«Πρόκειται για έναν καλό διαιτητή, αν και προσωπικά δεν με έχει πείσει 100% για τις δυνατότητές του. Του εύχομαι να΄χει τύχη και να είναι συγκεντρωμένος, κάτι που δεν έκανε στο παρελθόν σε ορισμένα παιχνίδια, δείχνοντας πως έχει μια αδυναμία στον συγκεκριμένο τομέα. Η συγκέντρωση θα είναι το κλειδί, για μια πετυχημένη διαιτησία».

-Πόσο μπορεί να τον επηρεάσει η έλλειψη διαιτητικών παραστάσεων από παιχνίδια υψηλής αδρεναλίνης;

«Είναι ένα μείον αυτό, όμως κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσει αυτή η… καραμέλα. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο όλα τα παιχνίδια έχουν την δική τους σημασία και κρισιμότητα. Απλά στα ντέρμπι, διαφέρουν οι συμπεριφορές των οπαδών και η πίεση είναι μεγαλύτερη. Τα ντέρμπι όμως είναι αυτά που καταξιώνουν έναν διαιτητή και του δίνουν την ευκαιρία να φτιάξε

Keywords
Τυχαία Θέματα