Τα «κανόνια» των ντέρμπι (videos)

Στα μεγάλα ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό υπήρξαν αρκετοί ποδοσφαιριστές που είχαν μεγάλη έφεση στο σκοράρισμα. Από το πρώτο μέχρι το πιο πρόσφατο ντέρμπι των «αιωνίων» τέσσερις παίκτες από κάθε ομάδα ξεχωρίζουν στην σχετική λίστα με τα μεγάλα «κανόνια».

Ο ποδοσφαιριστής που σκοράρει ένα τέρμα σε ένα ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό αυτόματα γράφει το όνομά του στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Εξάλλου, η «μητέρα των μαχών» στα ελληνικά γήπεδα έχει χώρο για όλους τους σπουδαίους παίκτες που έχουν συμμετάσχει σε αυτήν.

Όμως, στην ιστορία των ντέρμπι των «αιωνίων» υπάρχουν οκτώ ποδοσφαιριστές (τέσσερις από κάθε σύλλογο) που φιγουράρουν στην λίστα με τους κορυφαίους σκόρερ αυτών των παιχνιδιών. Πρόκειται για ονόματα με τεράστια βαρύτητα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τα οποία έγραψαν πραγματικά μεγάλη ιστορία στον χώρο.

Ξεχωρίζει ο «Φόντακας» στον Ολυμπιακό

Ο σπουδαίος Γιώργος Σιδέρης είναι ο πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού στα παιχνίδια κόντρα στον Παναθηναϊκό. Ο «Φόντακας» του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτήν τη λίστα, αφού όπως θυμούνται οι... αρκετά παλιοί, ο Σιδέρης ζούσε για να παίζει κόντρα στο «τριφύλλι». Τα 13 τέρματα που έχει πετύχει σε όλες τις διοργανώσεις απέναντι στους «πράσινους» τα λένε όλα.

Στη δεύτερη θέση των «ερυθρόλευκων» βρίσκεται ο Νίκος Αναστόπουλος. Ο «μουστάκιας» υπήρξε σπουδαίος επιθετικός με εξαιρετική απόδοση στα ντέρμπι των «αιωνίων». Τα 11 γκολ που είναι ο απολογισμός του κόντρα στον Παναθηναϊκό δεν έχουν ξεχαστεί στον Πειραιά.

Η τρίτη θέση ανήκει στον Γιάννη Βάζο, ο οποίος έχει σημειώσει 9 γκολ με τη φανέλα του Ολυμπιακού απέναντι στον μεγάλο του αντίπαλο. Η λίστα κλείνει με τον αξεπέραστο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς που έχει βάλει 8 γκολ στα ντέρμπι των δύο ομάδων. Ο «Τζόλε» ως η ηγετική μορφή του Ολυμπιακού και ο εμβληματικός αρχηγός του για τουλάχιστον 12 χρόνια έχει να καμαρώνει και για αυτό το ρεκόρ του...

Ο μεγάλος «μικρός» ηγέτης του Παναθηναϊκού

Τα ντέρμπι κόντρα στον Ολυμπιακό ήταν για τον Δημήτρη Σαραβάκο οι πιο μεγάλες απολαύσεις του κατά την τεράστια καριέρα που έκανε με τον Παναθηναϊκό. Ο μεγάλος «μικρός» του «τριφυλλιού» όποτε έβλεπε ερυθρόλευκα απέναντί του έβγαζε... καπνούς και σκόραρε κατά βούληση. Τα 16 τέρματα του Σαραβάκου με αντίπαλο τον Ολυμπιακό σε όλες τις διοργανώσεις δεν χρειάζονται σχολιασμό. Ο «Μητσάρας» παραμένει μέχρι και τις μέρες μας ο κορυφαίος σκόρερ στα ντέρμπι των «αιωνίων».

Στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας των «πράσινων» «συγκατοικούν» δύο πολύ μεγάλες μορφές του συλλόγου. Ο Μίμης Δομάζος και ο Κριστόφ Βαζέχα, που αμφότεροι έχουν σκοράρει 9 φορές εις βάρος του Ολυμπιακού. Ο «Στρατηγός» τα παλιότερα χρόνια, φυσικά, ενώ ο σπουδαίος Πολωνός στράικερ κυριάρχησε την δεκαετία του ’90. Στην τελευταία θέση της λίστας βρίσκεται ο Τάκης Τριανταφύλλης με 7 γκολ. Ο «γιατρός», όπως τον φώναζαν, ήταν το «δεκάρι» του Παναθηναϊκού προπολεμικά και τίμησε δεόντως τη φανέλα με το τριφύλλι.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

Keywords
Τυχαία Θέματα