Σύνδρομο Ζυγοαποφυσιακών Αρθρώσεων Αυχένα

Μια από τις πιο συχνές αιτίες χρόνιου πόνου στον αυχένα είναι το σύνδρομο ζυγοαποφυσιακών αρθρώσεων.

Πάνω από το 50% των ασθενών που επισκέπτονται ιατρεία πόνου για πόνο στον αυχένα πάσχουν από σύνδρομο ζυγοαποφυσιακών αρθρώσεων. Αυτό το ποσοστό είναι σημαντικά πιο υψηλό από το αντίστοιχο του συνδρόμου ζυγοαποφυσιακών αρθρώσεων στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

ΑΝΑΤΟΜΙΑ

Κάθε σπόνδυλος έχει δυο ζευγάρια αποφυσιακών αρθρώσεων. Οι δύο αρθρώσεις, μια σε κάθε πλευρά του σπονδύλου, που συνενώνονται με τον επάνω σπόνδυλο λέγονται άνω αρθρικές αποφύσεις και οι δύο κάτω ονομάζονται

κάτω αρθρικές αποφύσεις. Βρίσκονται στο πίσω μέρος των σπονδύλων.
Οι αποφυσιακές αρθρώσεις φέρουν αρθρικό θύλακο και οι αρθρικές επιφάνειες είναι καλυμμένες με χονδρικό ιστό ώστε να είναι λείες και να μπορούν να κινούνται χωρίς τριβές.
Οι αρθρώσεις επιτρέπουν την κάμψη, την έκταση και την στροφή της σπονδυλικής στήλης παρέχοντας σε αυτήν την απαραίτητη σταθερότητα για να εκτελεί τις προαναφερόμενες κινήσεις.
Σε σύγκριση με τις αποφυσιακές αρθρώσεις της μέσης, οι αποφυσιακές αρθρώσεις του αυχένα διαθέτουν υψηλότερη πυκνότητα μηχανοϋποδοχέων. Από τον 3ο ως τον 7ο αυχενικό σπόνδυλο νευρώνονται από τους έσω κλάδους του οπίσθιου στελέχους του αντίστοιχου νωτιαίου νεύρου. Κάθε αποφυσιακή άρθρωση νευρώνεται από νευρικούς κλάδους από το αμέσως ανώτερο και κατώτερο επίπεδο.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Το πιο συχνό σύμπτωμα που αναφέρεται είναι ο πόνος στην περιοχή του αυχένα που πιθανόν να αντανακλά προς τον ώμο ή /και την ωμοπλάτη. Σπανίως ο πόνος περνάει το όριο του ώμου και συνεχίζει προς το βραχιόνιο. Ο πόνος είναι συνήθως ετερόπλευρος αλλά δεν αποκλείεται να είναι και αμφοτερόπλευρος. Ο πόνος μπορεί να είναι στατικός και να επιδεινώνεται με την κίνηση και την περιστροφή του αυχένα. Ο ασθενής συνήθως αναφέρει ευαισθησία στην τοπική πίεση παρασπονδυλικά,.
Ο Dwyer έδειξε ότι η έγχυση ερεθιστικού υγρού εντός των αποφυσιακών αρθρώσεων έχει σαν αποτέλεσμα την πρόκληση αντανακλαστικού πόνου με συγκεκριμένη κατανομή, ανάλογα με το επίπεδο των αποφυσιακών αρθρώσεων. Η ίδια κατανομή πόνου φάνηκε και με την ηλεκτρική και μηχανική διέγερση των αρθρώσεων. Αυτή η συγκεκριμένη κατανομή του αντανακλαστικού πόνου βοηθάει στον καθορισμό των πάσχοντων αποφυσιακών αρθρώσεων.
Η φυσική εξέταση και το ιστορικό θα πρέπει να περιλαμβάνει νευρολογικό έλεγχο για τον αποκλεισμό της πιθανότητας ριζιτικού πόνου που ξεκινάει από τον αυχένα. Ο ριζιτικός πόνος σχεδόν πάντοτε επεκτείνεται προς το βραχίονα και ανάλογα με το επίπεδο της βλάβης μπορεί να φτάνει μέχρι τα δάχτυλα του χεριού.
Σε περίπτωση αντανάκλασης του αυχενικού πόνου προς τον ώμο θα πρέπει να εξετάζεται ο ώμος ώστε να αποκλειστεί η παθολογία του.
Αν ο ασθενής αναφέρει ιστορικό κακοήθειας, πρόσφατης και ξαφνικής απώλειας βάρους, δυσφαγία, πυρετό, βήχα που επιμένει και ο πόνος είναι συνεχής , ανεξάρτητος από την κίνηση και επιμένει κατά τη νυχτερινή κατάκλιση, τότε θα πρέπει να γ

Keywords
Αναζητήσεις
δυσλειτουργία ζυγοαποφυσιακών αρθρώσεων στην οσφυϊκή μοίρα, αποφυσιακες αρθρώσεις
Τυχαία Θέματα