«Πρωτοβουλία για κυβέρνηση ευρύτερης εθνικής συνεργασίας»

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί αύριο ο πρωθυπουργός, προκειμένου να τον ενημερώσει ότι προχωρά σε διαβουλεύσεις με όλα τα κόμματα για το σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας, ενώ εκλογές θα γίνουν αμέσως μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στόχος του είναι να προχωρήσει σε κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας με τα άλλα κόμματα,

ώστε «να συμφωνήσουμε από κοινού στόχους, χρονοδιάγραμμα και πρόσωπα, ακόμη και για τον επικεφαλής της κυβέρνησης», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι ο ίδιος δεν θα είναι αρχηγός της νέας κυβέρνησης.

Στόχος της νέας κυβέρνησης, προσέθεσε ο κ. Παπανδρέου, θα είναι η εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Δεκεμβρίου, που χρειάζεται νηφαλιότητα κι όχι μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.

Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, μια μεταβατική κυβέρνηση το πολύ έξι εβδομάδων, αυτή τη στιγμή, ισοδυναμούν με καταστροφή. «Αν πάμε σε εκλογές, χωρίς να διασφαλίσουμε εφαρμογή της συμφωνίας, η έκτη δόση και οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου θα ήταν στον αέρα. Υποχρέωσή μας είναι να ξεκινήσουμε άμεσα τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας. Επίσης, στον αέρα θα ήταν και η έβδομη δόση, ύψους 80 δισ. ευρώ, τα 30 δισ. για τις τράπεζες, τα 30 δις. για την ιδιωτική συμμετοχή τραπεζών στο νέο πρόγραμμα διάσωσης και 20 δισ. ευρώ για τις ταμειακές μας ανάγκες», ανέφερε.

Εκλογές αυτή τη στιγμή θα ισοδυναμούσε με κλείσιμο της Βουλής για πολλές εβδομάδες. «Όχι μόνον δεν θα γίνουν αυτά που προβλέπει η συμφωνία, αλλά δεν θα μπορέσει να καταρτιστεί ο προϋπολογισμός. Αν δεν γίνουν όλα αυτά που πρέπει τις επόμενες εβδομάδες, δεν θα κερδίσουμε τη μείωση των τόκων κατά 5 δισ. ευρώ», προσέθεσε.

Πηγή: newscode

Keywords
Τυχαία Θέματα