Περί γερόντων!

Οι φετινοί τελικοί της Α1 γυρίζουν το μυαλό χρόνια πίσω. Στην Ελλάδα της δεκαετίας του ’80. Όχι, γιατί προς εκεί οδεύει (οικονομικά) η χώρα. Γιατί το μότο με το οποίο λανσάρεται η σειρά, θυμίζει ένα θρυλικό σύνθημα εκείνης της έντονης, πολιτικά, περιόδου.

Από το μπαλκόνι που έκανε τις ομιλίες του στο Σύνταγμα, ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε ξεστομίσει εκείνο το

«πιασάρικο» για τα «περήφανα νιάτα και τα τιμημένα γηρατειά»! Ήταν από τις ατάκες που έμειναν στην Ιστορία και μάγεψαν τα πλήθη.

Αναφερόταν στους νέους που πρωτοέμπαιναν στην ζωή και την εργασία με ορμή και περηφάνια, αλλά και στους ηλικιωμένους που είχαν ξοδέψει τα χρόνια τους στην παραγωγική προσφορά ώστε να οικοδομηθεί για τις επόμενες γενιές ένα αύριο καλύτερο από εκείνο που είχαν κληρονομήσει.

Από την αρχή των τελικών, και ολοένα και πιο έντονα στη διάρκεια τους με αποκορύφωμα την εμφατική νίκη των «ερυθρόλευκων» στον τρίτο τελικό, η σειρά προσδιορίστηκε σαν αντιπαράθεση των νιάτων και του ενθουσιασμού, με την γνώση, την ποιότητα, την τριβή χρόνων. Με δύο λόγια: «Ενέργεια Vs Εμπειρία»!

Δεν είναι άστοχο. Εκεί ουσιαστικά παίζεται το παιχνίδι. Εκεί κρίνονται οι αγώνες, που σαφώς έχουν και πολλές λεπτομέρειες καθοριστικές, σε ότι αφορά το αγωνιστικό μέρος. Προϊόντος του χρόνου, όσο προχωρούσαν οι τελικοί το «ενέργεια» παρέμεινε για τον Ολυμπιακό και η «εμπειρία» του Παναθηναϊκού μετατράπηκε σε πρόβλημα (αθλητικής) γήρανσης των «πράσινων».

«Πιασάρικο» όσο το τσιτάτο του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά άστοχο και αποπροσανατολιστικό. Προσωπικά όσοι χρεώνουν τις ήττες του ΠΑΟ στα «γερόντια» του πρωταθλητή Ελλάδας, εμφανίζουν συμπτώματα «γεροντικής άνοιας». Οι συγκεκριμένοι παίκτες, πριν ακριβώς δύο εβδομάδες στρίμωξαν την πανίσχυρη ΤΣΣΚΑ στα σχοινιά, παρουσίασαν έναν Παναθηναϊκό εμφανώς καλύτερο ως ομάδα από την ομάδα του Καζλάουσκας και έχασαν τον τελικό στο ένα σουτ. Οι ίδιοι παίκτες, οδήγησαν τον ΠΑΟ στο φάιναλ-φορ μέσα από μια δύσκολη σειρά αγώνα με την Μακάμπι ανακτώντας και το πλεονέκτημα έδρας που είχαν χάσει στο δεύτερο ματς. Τα «γερόντια» αυτά έκαναν μαγικό ματς στον πρώτο προημιτελικό με τη Μακάμπι, συντρίβοντας τη με 93-73 ενώ είχαν φθάσει τη διαφορά στο +33!

Το πρόβλημα, λοιπόν, που εμφανίζει ο Παναθηναϊκός δεν είναι στην απόδοση των παικτών που έχουν γράψει στο κοντέρ τους τα περισσότερα χιλιόμετρα. Ο «Σάρας», ο υπερήλικας της παρέας, δεν χωρά αμφιβολία ό,τι είναι στην καλύτερη κατάσταση από τότε που πρωτοφόρεσε την πράσινη φανέλα. Καλύτερος από ότι τη σεζόν 2007-08 και δεν μπαίνει σε σύγκριση με τη σεζόν 2008-09, μετά την επέμβαση.

Ο Διαμαντίδης είναι ο κινητήριος μοχλός και παραμένει βαρόμετρο στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού και τέλος είναι αλήθεια πως ο Μάικ Μπατίστ προερχόμενος από τραυματισμό πασχίζει να βρει τον καλό εαυτό του και από δεκάλεπτο σε δεκάλεπτο παρά τα προβλήματα το κατορθώνει.

Από εκεί και πέρα ποιες είναι οι «γεροντάρες» και ποιοι δεν αντέχουν; Το θέμα για την ομάδα του Ομπράντοβιτς, εκτιμώ, πως δεν είναι ο μεγάλος μέσος ό

Keywords
Τυχαία Θέματα