Η Παρασκευή του μπάσκετ

Αν καταφέρουμε και προσπεράσουμε τα παραδοσιακά σύνδρομα καταδίωξης τότε θα διαπιστώσουμε ότι η Ευρωλίγκα είναι μια διοργάνωση που ψάχνεται και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό προκειμένου να κάνει ακόμα πιο ελκυστικό το προϊόν της αλλά και να ενισχύσει τις ομάδες που λαμβάνουν μέρος δίνοντάς τους σημαντικά κίνητρα.

Αρχικά οφείλω να ξεκαθαρίσω κάτι... Δεν θεωρώ λανθασμένη την απόφαση της Ευρωλίγκα να αφαιρέσει την ελληνική εκπροσώπηση στα προκριματικά. Θα ήταν λανθασμένο αν τη διατηρούσε με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί

κάτω από τους δύο μεγάλους. Υπάρχουν τρομερά οικονομικά προβλήματα, τίθεται θέμα επιβίωσης. Εδώ ειπώθηκε από ορισμένους ότι θα ήταν καλύτερο αν επιστρέφαμε στα... αθλητικά σωματεία, για 3η ομάδα στην Ευρωλίγκα θα μιλάμε;

Και γιατί να μας δώσει η Ευρωλίγκα 3η ομάδα; Για να εισπράξει προφανώς κι άλλες αρνήσεις. Για να βλέπει γήπεδα με 100 άτομα, όπως είχε συμβεί με το Μαρούσι ανεξάρτητα από την εξαιρετική αγωνιστική παρουσία που είχε τότε η ομάδα. Με 100 άτομα δεν πας πουθενά, πώς να το κάνουμε; Και ειδικά τώρα, που δεν έχουν... μαντήλι να κλάψουν οι περισσότερες ομάδες.

Το ξεπερνάμε αυτό και πάμε στο νέο πλάνο. Κατ’ αρχήν καθιερώνεται η Παρασκευή ως μέρα του μπάσκετ πλέον. Μια μέρα η οποία ουδέποτε είχε κάποια μεγάλη αθλητική εκδήλωση οπότε δίνεται στην Ευρωλίγκα η ευκαιρία να την καθιερώσει ως μέρα μπάσκετ.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι πριν από μερικά χρόνια, ο Παναθηναικός μέσω του Μάνου Παπαδόπουλου είχε επισημάνει θέμα... Παρασκευής για τους αγώνες της Ευρωλίγκα εκτιμώντας ότι πρόκειται για μια μέρα παρθένα σε αθλητικές εκδηλώσεις που θα μπορούσε να προσφερθεί ως καθαρά μπασκετική. Ταυτόχρονα θα έφευγε το μπάσκετ από μέρα Champions League -Τετάρτη- και θα πήγαινε σε μια μέρα που θα ήταν καθαρά δική του. Άρα η εμπορικότητα σαφώς και θα ήταν καλύτερη.

Υπάρχει κι άλλο ένα ζήτημα όμως, η αλλαγή στο ΤΟΡ-16. Πλέον γίνονται δύο όμιλοι των 8 και όχι τέσσερις των τεσσάρων ομάδων. Αυτό τι σημαίνει; Από 6 γίνονται 14 οι αγώνες στους 16 κι από 8 γίνονται 12 οι εντός έδρας αγώνες κάθε ομάδας που προχωρά στη δεύτερη φάση. Κι αυτό είναι κάτι που ήθελαν οι ομάδες.

Όμως 8 επιπλέον αγώνες στη δεύτερη φάση σημαίνει αυτομάτως επιπλέον 8 εβδομάδες στο πρόγραμμα. Για να είμαι ειλικρινής αυτό το γεγονός συν το ότι δεν υπάρχει σοβαρός ανταγωνισμός στο ελληνικό πρωτάθλημα, με βάζει σε σκέψεις για το αν ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός θα λαμβάνουν μέρος στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος ΕΣΑΚΕ ή αν θα ζητήσουν να μπαίνουν απευθείας στα πλέι οφ. Είτε θα παίζουν Κυριακή -αν ο αγώνας τους στην Ευρωλίγκα είναι Πέμπτη- είτε Δευτέρα, αν ο αγώνας τους στην Ευρωλίγκα θα είναι Παρασκευή. Αλλιώς μόνο στα πλέι οφ τους βλέπω.

Αυτά θα τα δούμε στην πορεία. Πάντως είναι γεγονός ότι η Ευρωλίγκα έκανε δύο αποφασιστικά βήματα, πρώτον για να κάνει πιο ελκυστικό το πρωτάθλημά της και δεύτερον -ας μη γελιόμαστε- προς την κλειστή Λίγκα.

Keywords
Τυχαία Θέματα