Όμηρος: Ο Οικουμενικός Διδάσκαλος

Ο ίδιος ο Πλάτωνας, ο τεράστιος αυτός Φιλόσοφος, θεωρεί ξεκάθαρα ότι οι γνώσεις του Ομήρου είναι «εκτός συναγωνισμού»

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ο Αρχαίος Ελληνικός Πολιτισμός έχει να επιδείξει πλήθος Φιλοσόφων, που έχουν σαν στόχο τους να ευεργετήσουν με τις ανώτερες γνώσεις τους, όχι μόνο τους Ανθρώπους της εποχής εκείνης, αλλά διαχρονικά, ολόκληρη την Ανθρωπότητα.

Στο δέκατο βιβλίο της Πολιτείας του Πλάτωνα, ο Σωκράτης επιχειρεί να μας εξηγήσει όλους εκείνους τους λόγους, για τους οποίους ο Όμηρος θα πρέπει να θεωρείται ως η ΑΠΑΡΧΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ και ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ, διατυπώνοντας την άποψη ότι από τα έπη του ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΟΝΤΑΙ, ουσιαστικά όλοι οι μετέπειτα μεγάλοι Φιλόσοφοι.

Το δέκατο βιβλίο της «Πολιτείας» είναι ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα κείμενα του Πλάτωνα, ταυτοχρόνως όμως αποτελεί δυστυχώς και ένα από τα πιο κακομεταφρασμένα αρχαία κείμενα που διαθέτουμε, έτσι ώστε να μην είναι υπερβολή να υποστηρίξουμε την άποψη ότι ποτέ μέχρι τώρα, δεν έχει αποκαλυφθεί ουσιαστικά στους αναγνώστες του, η τεράστια δυναμικότητα την οποία περικλείει.

Διότι, όπως θα δούμε, μέσα στο αρχαίο κείμενο, υπάρχει μία τεράστια αποκάλυψη σε σχέση με την ζωή του Ομήρου, που λόγω των επιπόλαιων και λανθασμένων μεταφράσεων δεν έχει ποτέ μέχρι σήμερα αποκαλυφθεί!

Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να εισέλθουμε στο πραγματικό περιεχόμενο του αρχαίου ιερού κειμένου και ας εξετάσουμε λέξη-λέξη αυτό το εξαιρετικά ενδιαφέρον απόσπασμα.

Πολιτεία βιβλίο Ι 599c

Τῶν μὲν τοίνυν ἄλλων πέρι μὴ ἀπαιτῶμεν λόγον ῞Ομηρον ἢ ἄλλον ὁντινοῦν τῶν ποιητῶν,

Αφενός μεν, σε ότι αφορά λοιπόν στα θεόπνευστα έργα, ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟΝ ΠΟΙΗΤΗ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΌΜΗΡΟ, τον οποίο και θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ως τον πιο σπουδαίο από οποιονδήποτε άλλον δημιουργό.

περὶ δὲ ὧν μεγίστων τε καὶ καλλίστων ἐπιχειρεῖ λέγειν ῞Ομηρος,

Σε ό,τι αφορά στην σύγκριση μεταξύ των δημιουργών, δηλαδή ποιος είναι ο μέγιστος και ο πιο θαυμαστός, θα έπρεπε να κατονομάσουμε τον Όμηρο,

πολέμων τε πέρι καὶ στρατηγιῶν καὶ διοικήσεων πόλεων,

καθότι υπήρξε γνώστης και της ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ και της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ και της ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ,

καὶ (d.) παιδείας πέρι ἀνθρώπου,

ακόμα και της εκπαίδευσης που έχει σχέση με τις ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ.

δίκαιόν που ἐρωτᾶν αὐτὸν πυνθανομένους·

Αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, θα πρέπει να συμβουλέψουμε σε κάποιον που θέτει παρόμοιες ερωτήσεις, ότι ο πιο κατάλληλος χώρος, που θα μπορούσε να βρει τις απαντήσεις στα ερωτήματά του είναι τα ΕΠΗ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ.

῏Ω φίλε ῞Ομηρε, .… καὶ οἷός τε ἦσθα γιγνώσκειν ποῖα ἐπιτηδεύματα βελτίους ἢ χείρους ἀνθρώπους ποιεῖ ἰδίᾳ καὶ δημοσίᾳ,

Αγαπητέ φίλε Όμηρε, … στα έργα σου αποδεικνύεις το πόσο καλά γνωρίζεις ποια είναι τα έργα τα οποία βελτιώνουν και ποια χειροτερεύουν την Ανθρώπινη σ

Keywords
Τυχαία Θέματα