Νερό και φαγητό δεν πάνε μαζί

«Όταν τρώμε δεν μιλάμε» μας έλεγαν όταν ήμασταν μικροί. Και δεν πίνουμε νερό, θα έπρεπε να προσθέτουν.

Πολλοί άνθρωποι έχουν ως συνήθεια να πίνουν νερό (μπύρα, κρασί ή κάποιο άλλο ποτό) κατά τη διάρκεια του γεύματός τους, με την δικαιολογία πως τους βοηθά να μασήσουν και να καταπιούν ευκολότερα την τροφή. Αυτό που δεν γνωρίζουν, όμως, είναι πως το να πίνουμε νερό ενώ τρώμε συμβάλει στην λανθασμένη λειτουργία του στομάχου, επηρεάζει την διαδικασία της πέψης

και να αυξάνει τα ποσοστά ινσουλίνης στον οργανισμό, κάνοντάς τον να συνθέσει περισσότερο λίπος.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι πίνουν νερό ενώ τρώνε. Η θεωρία τους είναι πως το φαγητό κατεβαίνει πιο γρήγορα με αυτόν τον τρόπο. Αυτοί οι άνθρωποι, όμως, δεν γνωρίζουν πόσο μεγάλο λάθος κάνουν και πόσο μεγάλη ζημιά προκαλεί αυτή τους η πράξη στο πεπτικό σύστημα», λέει ο Shonali Sabherwal, μακροβιοτικός σύμβουλος από την Ινδία, στους Times of India.

O Shonali εξηγεί πως γίνεται αυτό: «Το στομάχι μας μπορεί να καταλάβει πότε ξεκινάμε να τρώμε και ξεκινά αμέσως την απελευθέρωση πεπτικών υγρών. Αν, την ίδια στιγμή, αρχίσουμε να πίνουμε νερό, καταφέρνουμε να αναιρέσουμε τη λειτουργία των πεπτικών υγρών που έχουν κυκλοφορήσει στο στομάχι για να ξεκινήσουν την πέψη, και να αναστείλουμε όλες τις λειτουργίες του πεπτικού συστήματος».

Το νερό που πίνουμε όταν τρώμε, απορροφάται από τα τοιχώματα του στομάχου και αυτή η απορρόφηση συνεχίζεται μέχρι τα πεπτικά υγρά να μπορούν επιτέλους να κάνουν τη δουλειά τους.

«Επειδή όμως τα πεπτικά υγρά ανακατεύονται με το νερό», συνεχίζει ο Shonali, «η συγκέντρωση της ουσίας γίνεται παχύτερη από το σύνολο της τροφής στο στομάχι κι έτσι το πεπτικό υγρό που εκκρίνεται είναι λιγότερο. Ως αποτέλεσμα, τα τρόφιμα θα απορροφηθούν από τα τοιχώματα του στομάχου και θα εισέλθουν στο σύστημα χωρίς να έχουν περάσει από κανονική πέψη, προκαλώντας οξεία παλινδρόμηση και καούρες».

Επίσης, η κατανάλωση νερού κατά τη διάρκεια του φαγητού μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδα τις ινσουλίνης. Όσο περισσότερη ινσουλίνη εκκρίνεται στο αίμα, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες το σώμα να αποθηκεύσει περισσότερο λίπος.

Για να σταματήσετε την κατανάλωση νερού στα γεύματα, καλό θα ήταν να αποφεύγετε τα πολύ αλμυρά φαγητά και αυτά που προκαλούν έντονο αίσθημα δίψας, καθώς και να τρώτε αργά. Το να πίνετε μερικές γουλιές νερού κατά τη διάρκεια του φαγητού δεν είναι πρόβλημα, όταν όμως φτάνετε τα ένα και δύο ποτήρια τότε η πέψη σας θα έχει θέμα.

«Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να πίνετε νερό πριν το φαγητό και δύο ώρες μετά από αυτό. Έτσι θα βοηθήσετε στην απορρόφηση όλων των θρεπτικών στοιχείων από τον οργανισμό», λένε οι ερευνητές.

Keywords
Τυχαία Θέματα