Ρατσιστική επιδρομή στην Κοινότητα Τανζανίας στην Κυψέλη

Όπως αναφέρεται στη διαδικτυακή πλατφόρμα 1againstracism.gr της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, η αρχή των ρατσιστικών επιθέσεων έγινε το βράδυ της Δευτέρας, όταν μια ομάδα περίπου 30 ατόμων, που αυτοπροσδιορίζονταν...
ως "Επιτροπή Κατοίκων Κυψέλης", μπήκαν σε μπαρ ενός μετανάστη από το Καμερούν, άρχισαν να ρωτούν αν έχει άδεια και με επιθετικό τρόπο του ζήτησαν να κλείσει το μαγαζί.

Στη συνέχεια, κινήθηκαν προς το χώρο όπου συγκεντρώνεται η Κοινότητα της Τανζανίας, στην οδό Λεμεσού 1, κοντά στην πλατεία Αμερικής.

Σύμφωνα
με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Η Αυγή", δύο γυναίκες από την ομάδα μπήκαν στην κοινότητα και ζήτησαν να μάθουν τι γίνεται εκεί και αν ο χώρος έχει άδεια. Οι παρευρισκόμενοι τους εξήγησαν περί τίνος πρόκειται, τους έδειξαν όλα τα νόμιμα έγγραφα και οι γυναίκες έφυγαν.

Ολική καταστροφή στην κοινότητα Τανζανίας

Το βράδυ της Τρίτης, σύμφωνα με την ίδια καταγγελία, και πάλι μια ομάδα πάνω από 60 ατόμων στην περιοχή που κατευθύνθηκαν στο μπαρ, απ’ το οποίο η αστυνομία απομάκρυνε τους ιδιοκτήτες και τους θαμώνες. Στη συνέχεια η ομάδα προκάλεσε σημαντικές ζημιές στο χώρο και κατευθύνθηκε προς το κτήριο της κοινότητας Τανζανών. Εκεί βρίσκονταν 10 άτομα, τα οποία κάλεσαν την αστυνομία.

Οι αστυνομικοί τους βοήθησαν να απομακρυνθούν από το χώρο και στη συνέχεια έφυγαν. Σύμφωνα με καταγγελίες, όμως, τα μέλη της ομάδας που είχαν διασκορπιστεί στην περιοχή ξανασυγκεντρώθηκαν και μπήκαν μέσα στον χώρο, καταστρέφοντας ό,τι βρήκαν μπροστά τους: τα τζάμια και τις πόρτες, τους υπολογιστές, την τηλεόραση, καρέκλες, το τραπέζι. Γύρω στις 03.00 το πρωί, ένα μέλος της κοινότητας πέρασε από το χώρο και αντιλήφθηκε τι είχε γίνει. Για το περιστατικό έχει γίνει καταγγελία στις αρχές.

Το απόγευμα της Τετάρτης, η δικηγόρος Γ. Κούρτοβικ από το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών μετέβη στο τμήμα του Αγ. Παντελεήμονα για να παράσχει νομική υποστήριξη στους μετανάστες που θα κατέθεταν μηνύσεις για το σπάσιμο των γραφείων και δύο καταστημάτων τους.

Τραμπουκισμοί και καταστροφές

Όπως ανέφερε η κυρία Κούρτοβικ, το βράδυ της Τρίτης μια ομάδα πολιτών προκάλεσε ένταση στην πλατεία Αμερικής κοντά στο Σύλλογο Κοινότητας Τανζανίας και λίγο νωρίτερα κάτοικοι είχαν απειλήσει έναν μετανάστη, καταστηματάρχη της περιοχής, να κλείσει το μαγαζί του διαφορετικά θα είχε προβλήματα. Η Αστυνομία έλεγξε το κατάστημα και λίγη ώρα αργότερα κάποιοι επέστρεψαν και το κατέστρεψαν ενώ άλλοι πήγαν προς τον Σύλλογο και τον κατέστρεψαν.

Οι μετανάστες αναγνώρισαν κάποιους από τους συμμετέχοντες στην επίθεση και το κατήγγειλαν. Ένας ακόμη κάτοικος αναγνωρίστηκε για τις απειλές του στον καταστηματάρχη.

Προς συμπαράσταση των καταγγελλόμενων ήρθε το στέλεχος της Χρυσής Αυγής, Θέμις Σκορδέλη, και ο βουλευτής του κόμματος, Ηλίας Παναγιώταρος.

Η κυρία Κούρτοβικ υποστηρίζει ότι μόλις βγήκε από το τμήμα, δέχθηκε επίθεση από το τάγμα εφόδου και μια γυναίκα της πέταξε
Keywords
Τυχαία Θέματα