Πολωνία: Βάση γενετικών δεδομένων για τα θύματα του σταλινισμού

Βάση γενετικών δεδομένων των θυμάτων του σταλινισμού πρόκειται να δημιουργηθεί στην Πολωνία, στη βορειοδυτική...
πόλη Στέτινο, ανακοίνωσε το πολωνικό Ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης (ΙΡΝ) που ερευνά τα εγκλήματα των ναζί και του κομμουνιστικού καθεστώτος.

''Ο στόχος του προγράμματος είναι να επιτραπεί η ταυτοποίηση των λειψάνων που υπάρχουν στα κενοτάφια ή στους τάφους των ανώνυμων θυμάτων της σοβιετικής μυστικής αστυνομίας NKVD και της αντίστοιχης πολωνικής UB μεταξύ 1944 και 1956'', ανακοίνωσε ο διευθυντής του ινστιτούτου στο Στέτινο, ο Μαρτσίν Στεφανιάκ.

''Θα
συνεχίσουμε τις εργασίες εκταφής σε αρκετά σημεία για να συλλεχθούν δείγματα DNA. Ταυτόχρονα απευθύνουμε έκκληση στις οικογένειες των διαφωνούντων επί κομμουνιστικού καθεστώτος, οι οποίοι εξαφανίστηκαν εκείνη την εποχή, να μας δώσουν τους γενετικούς κώδικες για να κάνουμε τις συγκρίσεις'', εξήγησε.

Για την ίδρυση και τη διαχείριση της βάσης γενετικών δεδομένων, το ΙΡΝ απηύθυνε έκκληση για βοήθεια και στη Σχολή Ιατρικής του Στέτινο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΙΡΝ, ο αριθμός των θυμάτων στην Πολωνία του κομμουνιστικού καθεστώτος που επέβαλε στη χώρα η Σοβιετική Ένωση ανέρχεται σε αρκετές δεκάδες χιλιάδες.

Τα θύματα αυτά προστίθενται σε χιλιάδες ακόμη που προκάλεσε η εισβολή των Σοβιετικών στο ανατολικό μέρος της χώρας το Σεπτέμβριο του 1939, μεταξύ των οποίων αξιωματούχοι που εκτελέστηκαν στο Κατίν.
Keywords
Τυχαία Θέματα