Η κρίσιμη ψηφοφορία για την προανακριτική στο Real.gr

Ρεπορτάζ: Κωνσταντάτου Μαριάνθη

Στις 10 το πρωί είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει η συνεδρίαση της Βουλής που θα αποφασίσει την παραπομπή ή όχι για τέσσερα πολιτικά πρόσωπα σε προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Η συνεδρίαση αναμένεται να ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στις 6 το απόγευμα ωστόσο λόγω του ότι θα διεξαχθούν τρεις διαδοχικές μυστικές ψηφοφορίες κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς πότε πρόκειται να ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα της ψηφοφορίας.

Ενώ αρχικά η διάσκεψη

των Προέδρων είχε αποφασίσει να στηθούν τρεις κάλπες και να γίνει μία ψηφοφορία, τελικά μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις του προέδρου της Βουλής με τα κομματικά επιτελεία αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία να υιοθετηθεί η πρόταση «τρεις ψηφοφορίες, εφτά κάλπες».

Αναλυτικά η διαδικασία ψηφοφορίας που προτείνει η πλειοψηφία προβλέπει τα εξής : Η πρώτη ψηφοφορία για την οποία θα στηθεί μία κάλπη με το όνομα του Γιώργου Παπακωνσταντίνου θα αφορά στην πρόταση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ψηφοφορίας, την καταμέτρηση των ψήφων και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα ξεκινήσει η δεύτερη ψηφοφορία για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ με δύο κάλπες αυτή την φορά, μία για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και μία δεύτερη για τον Βαγγέλη Βενιζέλο. Μετά την ολοκλήρωση και της δεύτερης ψηφοφορίας θα ακολουθήσει καταμέτρηση των ψήφων και ανακοίνωση και του δεύτερου αποτελέσματος. Η τρίτη και τελευταία ψηφοφορία θα αφορά στην πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής. Για τη διεξαγωγή της θα στηθούν τέσσερις κάλπες, μία για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, μία για τον Βαγγέλη Βενιζέλο, μία για τον Γιώργο Παπανδρέου και μία για τον Λουκά Παπαδήμο. Μόλις οι βουλευτές ψηφίσουν θα ακολουθήσει και η τρίτη καταμέτρηση και η ανακοίνωση του αποτελέσματος.

Σε κάθε μία από αυτές τις ψηφοφορίες ψηφίζουν, αν το επιθυμούν, και οι 300 βουλευτές, οι οποίοι θα είναι εφοδιασμένοι με τα ειδικά ψηφοδέλτια τα οποία θα αναγράφουν πάνω το όνομα του προς παραπομπή προσώπου καθώς και τα αδικήματα για τα οποία προτείνεται η παραπομπή του.

Ωστόσο, ο δρόμος πριν από την ψηφοφορία θα είναι όπως όλα δείχνουν αρκετά μακρύς. Ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, διαφωνούν κάθετα με τη διαδικασία που προτείνει η πλειοψηφία. Για τον λόγο αυτό κατά την έναρξη της συζήτησης θα ζητήσουν να τεθεί σε ψηφοφορία το θέμα της διαδικασίας, οπότε σε κάθε περίπτωση η Ολομέλεια είναι αυτή που θα λάβει την τελική απόφαση.

Αμέσως μετά την λήψη απόφασης για το διαδικαστικό θα ξεκινήσει η επί της ουσίας συζήτηση για την υπόθεση, όπου μπορούν να λάβουν τον λόγο Υπουργοί, εισηγητές, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και κάποιοι βουλευτές.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έχουν το δικαίωμα να λάβουν το λόγο και τα τέσσερα πρόσωπα που προτείνονται για παραπομπή σε προανακριτική επιτροπή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου όχι μόνο θα είναι παρών, αλλά αναμένεται να τοποθετηθεί προκειμένου να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη προαναγγείλει ότι θα μιλήσει στην Ολομέλεια και μάλιστα φέρεται να είναι αποφασισμένος να προχωρήσει και σε αποκαλύψεις σχετικά με την υπόθεση. Άγνωστο παρέμενε μέχρι αργά χτες το βράδυ αν ο Γιώργος Παπανδρέου θα μιλήσει τελικά στην Ολομέλεια. Στενοί του συνεργάτες πάντως διαβεβαίωναν ότι σε κάθε περίπτωση ο πρώην Πρωθυπουργός θα είναι παρών καθ΄όλη τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, πράγμα που του δίνει τη δυνατότητα να παρέμβει ανά πάσα στιγμή. Σύμφωνα τέλος με πληροφορίες, ο Λουκάς Παπαδήμος αναμένεται να αποστείλει ένα γραπτό υπόμνημα.

The post Η κρίσιμη ψηφοφορία για την προανακριτική στο Real.gr appeared first on Enimerwsi.gr | Ειδήσεις 24/7.

Keywords
Τυχαία Θέματα