Αμετάβλητα θα διατηρήσει τα επιτόκιά της η ΕΚΤ

Αμετάβλητο στο 0,75% αναμένεται να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι και σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών η Κεντρική Τράπεζα δεν θα μεταβάλλει τα επιτόκια της από τα ιστορικώς χαμηλά επίπεδα στα οποία έχουν διαμορφωθεί.

Ωστόσο, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται

στην καθιερωμένη συνέντευξη που πρόκειται να παραχωρήσει νωρίς το απόγευμα ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Μετά τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, οι αναλυτές αναμένουν από την ΕΚΤ να λάβει θέση στις αυξανόμενες πιέσεις που ασκούνται σε ολόκληρο τον Ευρωπαϊκό Νότο για χαλάρωση των πολιτικών λιτότητας.

Επιπλέον οι επενδυτές αναμένουν από την ΕΚΤ να δώσει κάποιο στίγμα αναφορικά με την πολιτική παρεμβάσεων που μελετά στην δευτερογενή αγορά κρατικών ομολόγων. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα απεριορίστων αγορών ομολόγων (γνωστό και ως Οutright Monetary Transactions) αφορά μόνο περιπτώσεις χωρών στις οποίες έχει ήδη χορηγηθεί πρόγραμμα βοήθειας από την Ε.Ε και εφαρμόζουν συγκεκριμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Πάντως, τα επόμενα βήματα της ΕΚΤ σε σημαντικό βαθμό θα προσδιοριστούν από τις εκτιμήσεις της για την πορεία της πραγματικής οικονομίας. Σήμερα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν οι επικαιροποιημένες προβλέψεις της ΕΚΤ για την εξέλιξη του πληθωρισμού και του ΑΕΠ της ευρωζώνης. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις υφιστάμενες προβλέψεις των οικονομολόγων της Κεντρικής Τράπεζας το ΑΕΠ της ευρωζώνης αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος κατά 0,3% και να αυξηθεί κατά 1,2% το 2014. Ο πληθωρισμός προβλέπεται να κυμανθεί εφέτος στο 1,6% και να υποχωρήσει στο 1,4% το 2014.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

The post Αμετάβλητα θα διατηρήσει τα επιτόκιά της η ΕΚΤ appeared first on Ειδήσεις 24/7 από την Ελλάδα και τον Κόσμο | Enimerwsi.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα