Περιμένουν το σάλπισμα για το μεγάλο ρεσάλτο…

18:27 11/9/2012 - Πηγή: Olympia

Όλοι δείχνουν έτοιμοι να βγά­λουν τα σπαθιά από τα θη­κάρια για να είναι έτοιμοι για το τελικό σάλπισμα της επίθε­σης. Όσο παράδοξο ή… ξεπερασμέ­νο κι αν ακούγεται, ακριβώς αυτή η φράση περιγράφει τις παρασκηνια­κές κινήσεις των μεγάλων δυνάμε­ων στην ευρύτερη περιοχή της Νο­τιοανατολικής Ευρώπης και της Μέ­σης Ανατολής, για τον επικείμενο «πόλεμο», με επίκεντρο τους «δια­δρόμους» μεταφοράς ενεργειακών πρώτων υλών.

Η ηρεμία («ανακωχή», για όσους γνωρίζουν πολύ καλά πρόσωπα και καταστάσεις) των τελευταίων μηνών είναι προσωρινή και αποσκοπεί στην ανασύνταξη δυνάμεων, τον σχημα­τισμό των

κατάλληλων συμμαχιών ή και την παρατήρηση των κινήσεων των αντιπάλων.

Όπως ανέφερε πριν από εβδομά­δες το «Π», οι προετοιμασίες για τις μελλοντικές «μάχες» των αγωγών έχουν άμεση αλληλεπίδραση με μία σειρά εξελίξεις στην ευρύτερη περι­οχή, όπως οι έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, οι ιδιωτικοποιήσεις ενερ­γειακών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και άλλες χώρες και τα νέα «μπλοκ συμφερόντων» που δημιουργούνται και θα καθορίσουν όσα θα γίνουν στο μέλλον.

Όλοι ένα κουβάρι

Οι επαφές αξιωματούχων της ελλη­νικής κυβέρνησης με παράγοντες από ξένες χώρες έχουν αρχίσει να πληθαί­νουν (τελευταίο παράδειγμα η συνά­ντηση του υφυπουργού ΠΕΚΑ, αρμό­διου για τα ενεργειακά, Μάκη Παπα-γεωργίου με τον πρεσβευτή του Ισρα­ήλ στην Ελλάδα Άριε Μέκελ, τη Δευ­τέρα) είτε στο προσκήνιο είτε στο παρασκήνιο. Ταυτόχρονα, εκπρόσωποι των μεγάλων δυνάμεων με ενδιαφέ­ρον ή συμφέροντα στην περιοχή συ­νεχίζουν τις παρασκηνιακές επαφές, ώστε να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, από άποψη συμμαχιών, όταν έρθει η κρίσιμη ώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πλη­ροφορίες του «Π», έχουμε τις εξής κι­νήσεις ενδιαφερόμενων παικτών:

1 Υψηλόβαθμα στελέχη του ρωσι­κού ενεργειακού τομέα, παράλ­ληλα με τις… διακοπές τους στην Ελλάδα, το καλοκαίρι είχαν σειρά συναντήσεων με ανθρώπους ενήμε­ρους για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομική και ενεργειακή ζωή. Οι επαφές είχαν κυρίως ενημερωτικό χαρακτήρα, καθώς, όπως λένε παρά­γοντες με γνώση τού τι συζητήθηκε, οι Ρώσοι ενδιαφέρθηκαν περισσότε­ρο να μάθουν το πλαίσιο και το πα­ρασκήνιο των διαγωνισμών για τις ιδι­ωτικοποιήσεις, αλλά και τις πολιτικές παραμέτρους των κυβερνητικών προ­θέσεων.

Αντιθέτως, αναφέρουν οι ίδιες πη­γές, δεν έγινε κουβέντα για συνερ­γασίες, ενώ και οι ίδιοι οι Ρώσοι δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους για το πώς θα χειριστούν τις εξελίξεις. Πάντως, πι­στεύουν ότι έχουν πλεονέκτημα ένα­ντι των υπολοίπων μνηστήρων, κυρίως στον διαγωνισμό για ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, καθώς έχουν ένα ισχυρό χαρτί: είναι οι κύριοι προμηθευτές του ελ­ληνικού συστήματος και το ισχύον συμβόλαιο λήγει σε τέσσερα χρόνια.

Άρα θα χρησιμοποιήσουν μέχρι τέ­λους τις διαπραγματεύσεις για την επέκταση της σύμβασης, ώστε να αποκτήσουν άμεση πρόσβαση στο ελληνικό σύστημα, που θα τους δώ­σει τη δυνατότητα από καλύτερες θέ­σεις να χειριστούν τις συμφωνίες με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τις επαφές με παράγοντες της ελ­ληνικής κ

Keywords
Τυχαία Θέματα