Μόνη βιώσιμη λύση είναι η ανάπτυξη τόνισε ο Νταλάρα

Η επιστροφή σε ανάπτυξη είναι ο μόνος βιώσιμος δρόμος για την Ελλάδα και την Ευρώπη, σημείωσε ο γενικός διευθυντής του IIF μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση της Ενωσης ΕλληνικώνΤραπεζών. 

«Η λιτότητα εγκλωβίζει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη συνολικά σε μια περίοδο πολύ χαμηλής ανάπτυξης». Αν δει κανείς τα στοιχεία θα διαπιστώσει ότι το πρόβλημα εξαπλώνεται στη Γαλλία,

την Ισπανία αλλά και άλλες χώρες, σημείωσε.

Οι Ελληνες έχουν κάνει μεγάλες θυσίες και παρά την “κούραση” δείχνουν μεγάλη αντοχή και προσπαθούν να ανοικοδομήσουν τη χώρα τους.

Παπανδρέου και Παπαδήμος, αν και με δυο πρωθυπουργοί με διαφορετικές πολιτικές έκαναν προσπάθειες να βάλουν τη χώρα σε τροχιά, είπε ο κ. Dallara. Η κυβέρνηση Σαμαρά υπερέβη τις προσδοκίες πολλών με τις κινήσεις που έκανε για να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις.

Δεν υπάρχει λόγος να μας κάνει να πιστεύουμε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει μια από τις πλέον ανταγωνιστικές οικονομίες της Ευρώπης. Με την ανεργία στο 25%, όμως, η κοινωνία είναι σε αναστάτωση.

Πρέπει να αναρωτηθώ αν το πακέτο που σχεδιάστηκε για την Ελλάδα έχει την σωστή ισορροπία, τόνισε.

Μπορούν να ανακάμψουν οι τράπεζες

Οι τράπεζες έχουν υποστεί σημαντικές πιέσεις αλλά παραμένουν ζωντανές και είναι σε τροχιά ανάκαμψης όταν ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση.
Είναι εύκολο να μιλάμε για ανάπτυξη, σημείωσε ο κ. Dallara, αλλά πρέπει να μιλάμε συγκεκριμένα. Εθεσε πέντε συστατικά που θα πρέπει να έχει μια αναπτυξιακή στρατηγική

1) Ποιο σταδιακή προσαρμογή.
2) Επιπλέον χρηματοδότηση για να στηριχθεί.
3) Αυξημένη δημόσια δαπάνη.
4) Καλύτερη συλλογή φόρων και απελευθέρωση αγορών.
5) Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών.

Το ΑΕΠ έπεσε 11% τα δυο πρώτα χρόνια του προγράμματος αντί για 6,5% που υπολόγιζε η τρόικα, ενώ αυξήθηκε η ανεργία και η χρηματοδότηση μειώθηκε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην επιτευχθούν οι στόχοι στα έξοδα και να μειωθεί κατακόρυφα το πρόγραμμα επενδύσεων. Κάτι που έγινε φαύλος κύκλος καθώς τα έσοδα δεν έρχονταν, επιβάλλονταν μέτρα και η ύφεση μεγάλωνε. Οι πιστωτές λένε τώρα ότι το 2013 θα υπάρξει ύφεση 4,5%. Αυτό πρέπει να αποφευχθεί.

Σημείωσε ότι η επιμήκυνση που δόθηκε είναι σημαντική, αλλά το γεγονός ότι το πακέτο μέτρων είναι εμπροσθοβαρές σημαίνει ότι θα έχει μικρό όφελος για την Ελλάδα. Πρέπει να υπάρξει ποιο σταδιακή προσαρμογή, επανέλαβε.

Πρέπει να ελαφρύνει το βάρος του χρέους

Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να γίνει κάτι για το χρέος της Ελλάδας. Η μείωση των επιτοκίων για τα δάνεια που έλαβε η χώρα είναι ένα καλό σημείο για να ξεκινήσει κανείς. Η επιστροφή όλων των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα πρέπει να γίνει.

Το ΔΝΤ έχει δίκιο που θέτει το θέμα τι μπορεί να κάνει η ΕΕ για την εμπλοκή του επίσημου τομέα. «δεν έχει όμως δει ότι θα πρέπει και το Ταμειο να έχει ρόλο στη διαδικασία, βλέποντας τι μπορεί να κάνει από την πλευρά του για το θέμα».

Πρέπει να πέσει η χώρα για να καταλάβουν ότι είναι «εξαιρετικές οι συνθήκες» και πρέπει να

Keywords
Τυχαία Θέματα