Ανοίγουν το κεφάλαιο «ανταλλάξιμες περιουσίες»!

Δρομολογούν προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και σε διεθνή δικαιοδοτικά όργανα. Αν δεν λυθεί το πρόβλημα με τις αυθαίρετες κατοικίες των νεοπροσφύγων, από την πρώην ΕΣ.Σ.Δ.

Την απόφασή τους, αφού απευθύνουν μια ύστατη έκκληση, προς την Ελληνική Πολιτεία, και τον πολιτικό κόσμο της χώρας, να δοθεί λύση στο ζήτημα των κατοικιών εκτός σχεδίου πόλεως, των Ποντίων, από την πρώην Σοβιετική Ένωση, και σε περίπτωση μη ευόδωσης της προσπάθειας, να ακολουθήσουν την οδό της Δικαιοσύνης, στην Ελλάδα

και διεθνώς, γνωστοποίησαν σήμερα, με συνέντευξή τους, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, η «Παμποντιακή  Ομοσπονδία Ελλάδος» (Π.Ο.Ε), ο Δήμος Ασπροπύργου, και η σχετική, ¨Πανελλαδική Επιτροπή Αγώνα¨. Στην τοποθέτησή του, ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε., Καθηγητής Καρδιολογίας, στην Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ, Γεώργιος Παρχαρίδης, παρουσίασε συνοπτικά τη «σύγχρονη οδύσσεια» των Ελλήνων νεοπροσφύγων και υπογράμμισε την απόφασή τους, να απαντήσουν με νομικό αγώνα, στα εγχώρια και σε διεθνή όργανα απονομής της δικαιοσύνης, στον επί δεκαετίες συνεχιζόμενο εμπαιγμό των ομογενών. Χαρακτηριστική ήταν ή αποστροφή της τοποθέτησής του για το ζήτημα της «ανταλλάξιμης περιουσίας»:

«Ζητούμε, επιτέλους, να εφαρμοστούν οι αποκαταστατικοί νόμοι, και κυρίως ο ν. 2790/2000. Δηλαδή, καλούμε την Ελληνική Πολιτεία, να εξαιρέσει πάραυτα, τους νεοπρόσφυγες, απ’ τις διατάξεις του ν. 4014/2011. Σε διαφορετική περίπτωση, κι επειδή έχουμε ολοκληρώσει τη σχετική προεργασία, δηλώνουμε ευθέως ότι, θα προσφύγουμε στην Ελληνική Δικαιοσύνη, ζητώντας την εκπλήρωση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Πολιτεία. Έσχατο, νομικό μας όπλο, το οποίο είμαστε προετοιμασμένοι να ασκήσουμε, θα είναι η προσφυγή μας, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και στους λοιπούς διεθνείς δικαιοδοτικούς οργανισμούς, όπου θα διεκδικήσουμε ό,τι απορρέει από την υποχρέωση που ανέλαβε η Ελλάδα, έναντι των νεοπροσφύγων, καθώς οτιδήποτε άπτεται της Συνθήκης της Λωζάννης, και αφορά στην ανταλλάξιμη περιουσία των συγκεκριμένων προσφύγων του 1923, οι οποίοι δικαιούνται αποκατάστασης.

Υπενθυμίζουμε, από τώρα, πως η Συνθήκη αυτή, που είναι υπέρτερη οιουδήποτε εσωτερικού διατάγματος, κι επιβάλλει, τα υπόλοιπα της ανταλλάξιμης περιουσίας, περίπου 10.000 ακίνητα, να χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση των νεοπροσφύγων, κι όχι να περιλαμβάνονται στη λίστα της -υπό ρευστοποίηση- δημόσιας περιουσίας, προκειμένου να καλυφθεί τμήμα του δημόσιου ελλείμματος, και των υποχρεώσεων που απορρέουν από τα μνημόνια με την «τρόικα». Γνωρίζουμε ότι, μια τέτοια πρωτοβουλία, θα εκθέσει την Ελληνική Πολιτεία, αλλά το ίδιο γνωρίζει και σύμπας ο πολιτικός κόσμος της Χώρας! Γι αυτό, ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους!»

Απ΄ την πλευρά του, ο Δήμαρχος Ασπροπύργου, μέλος του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Αττικής, Νικόλαος Μελετίου, στάθηκε ιδιαίτερα, στην ανεκπλήρωτη υπόσχεση της Πολιτείας, στους αλλεπάλληλους νόμους που δεν εφαρμόστηκαν, για την έγκριση των Σχεδίων Πόλης, σε περιοχές όπου διαμένουν νεοπρόσφυγες από την πρώην Ε.Σ.Σ.Δ

Keywords
Τυχαία Θέματα