Τα σενάρια που εξετάζει το Μαξίμου ενόψει Eurogroup

Ικανοποίηση για τη γαλλική πρωτοβουλία

Γράφει ο Πολιτικός

Απολύτως εφικτή βλέπει πια το Μαξίμου την επίτευξη λύσης στο ζήτημα του χρέους στο Eurogroup της επόμενης Πέμπτης δίνοντας μεγάλες πιθανότητες σε μία θετική κατάληξη σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Διαφορετικά, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, υπάρχει και το Συμβούλιο Κορυφής μία εβδομάδα αργότερα όπου οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν κάθε δυνατότητα να πάρουν τις τελικές αποφάσεις. «Δεν θα μού κάνει εντύπωση το θέμα να πάει σε επίπεδο ηγετών των χωρών μελών του ευρώ, το

Eurosummit» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς.

Το πρωθυπουργικό επιτελείο διαπιστώνει με ικανοποίηση πως βρίσκεται σε εξέλιξη η γαλλική πρωτοβουλία για την εξεύρεση μίας ικανοποιητικής λύσης που ουσιαστικά προτείνει δικλείδες για την ανάπτυξη, ενώ ερμηνεύει ως ιδιαίτερα θετικές και τις τελευταίες δηλώσεις του επικεφαλής του Euroworking Group Τόμας Βίζερ ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι σε ποσοστο 95% θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup.

Το κομβικό σημείο για την κυβέρνηση είναι να φανεί σύγκλιση ανάμεσα στα δύο μέρη που διαφωνούν, δηλαδή τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ στο ζήτημα των προβλέψεων για τους ρυθμούς ανάπτυξης. Ως γνωστόν η Ευρώπη προβλέπει για το μέλλον στην Ελλάδα ανάπτυξη 1,3% ενώ το ΔΝΤ πιο συντηρητικά πιστεύει ότι η ανάπτυξη θα κινείται στο 1%.

Το Μαξίμου επιμένει πλέον ότι μεταξύ των εργαλείων για την ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να συμφωνηθούν και αναπτυξιακά μέτρα τα οποία θα ικανοποιήσουν το ΔΝΤ σε τέτοιο βαθμό που θα προχωρήσει στην έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές υπαινίσσονται πως εφόσον οι προϋποθέσεις που θέτει η ελληνική πλευρά για το χρέος ικανοποιηθούν τότε ενδεχομένως και το Μαξίμου να μην εμφανιστεί αρνητικό σε μία απόφαση του ΔΝΤ για stand-by arrangement κάτι που θα σήμαινε πως θα εκταμιεύσει τα χρήματα για την Ελλάδα στο τέλος του προγράμματος δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2018. Αρκεί να προχωρήσει στην έκθεση βιωσιμότητας που θα άνοιγε το δρόμο για τις δοκιμαστικές εξόδους της χώρας στις αγορές εξασφαλίζοντας την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Ο άλλος δρόμος της εξόδου στις αγορές χρήματος χωρίς QE, είναι πολύ πιο επίπονος κι πιο ακριβός, ωστόσο αποτελεί μία προοπτική που δεν αποκλείεται από την ελληνική κυβέρνηση σε δεύτερο χρόνο.

The post Τα σενάρια που εξετάζει το Μαξίμου ενόψει Eurogroup appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα