Στον πειραιά θα κριθεί ο πρωταθλητής…

23:20 8/6/2017 - Πηγή: Fimotro

Ο Παναθηναϊκός έβγαλε ενέργεια στο παρκέ, εκμεταλλεύθηκε τα λάθη του Ολυμπιακού και επικράτησε με 71-58, κάνοντας έτσι το 2-2 στη σειρά των τελικών. Πλέον το πρωτάθλημα θα κριθεί την Κυριακή στο ΣΕΦ.Κορυφαίος των «πρασίνων» ήταν ο Νικ Καλάθης με 14, ενώ τους ίδιους πόντους πέτυχε και ο Σίνγκλετον που παράλληλα είχε 9 ριμπάουντ. Εξαιρετική αμυντική εμφάνιση

και από τον Γκιστ που πρόσθεσε 8 πόντους. Από τον Ολυμπιακό ξεχώρισε μονάχα ο Έρικ Γκριν που σημείωσε 20 πόντους.

Ο αγώνας:

Πιο συγκεκριμένα η ψηλή πεντάδα που επέλεξε για την εκκίνηση ο Τσάβι Πασκουάλ (με τους Κένι Γκάμπριελ, Κρις Σίνγκλετον και Τζέιμς Γκιστ μαζί στο παρκέ) βοήθησε τον Παναθηναϊκό να προστατεύσει το καλάθι του, την ώρα που όμως αδυνατούσε να σκοράρει στο ανοιχτό γήπεδο.

Όμως οι «πράσινοι» πήραν από νωρίς το προβάδισμα, ενώ το κυριότερο κέρδος τους ήταν το γεγονός πως στο τέλος της α’ περιόδου είχαν «φορτώσει» με δύο φάουλ τους Νίκολα Μιλουτίνοφ Πάτρικ Γιανγκ και Γιώργο Πρίντεζη!

Στη συνέχεια οι γηπεδούχοι «πάτησαν» στις 10/10 βολές και τα 7 λάθη του Ολυμπιακού για να ξεφύγουν στο σκορ (18-11), με τον Νικ Καλάθη να σκοράρει για τρεις στην εκπνοή, δείχνοντας να μην έχει επηρεαστεί από την ίωση που τον υποχρέωσε να μπει στο νοσοκομείο το βράδυ της Τετάρτης (7/6).

Σταδιακά, ο Ολυμπιακός κατάφερε να κατεβάσει τους ρυθμούς και την ένταση του αγώνα, προσπαθώντας να «ακουμπήσει» την μπάλα κοντά στο καλάθι. Είτε με τον Νίκολα Μιλουτίνοφ είτε με τον Γιώργο Πρίντεζη. Σε κάθε περίπτωση όμως, με 7/19 δίποντα δεν μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά -έστω κι αν είχαν 3/4 τρίποντα μέχρι τα μισά της β’ περιόδου.

Τα λάθη συνέχισαν να «πληγώνουν» την ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου, κυρίως γιατί έδιναν εύκολους πόντους στους «πράσινους». Είναι χαρακτηριστικό πως στο +8 (30-22) των γηπεδούχων στο 15ο λεπτό, οι παίκτες του Τσάβι Πασκουάλ είχαν πετύχει σχεδόν τους μισούς πόντους τους (13/30) μετά από λάθη των «ερυθρολεύκων». Ο ρυθμός του αγώνα συνέχισε να πέφτει, ομοίως οι επαφές ήταν δεκάδες σε κάθε κατοχή, κι αυτό δεν βοήθησε στην ποιότητα.

Με δεδομένο όμως πως το α’ μέρος έκλεισε με +11 (39-28) για τον Παναθηναϊκό, είναι σαφές πως όλα λειτουργούσαν υπέρ του. Παρά το γεγονός πως είχε 7/16 δίποντα και 4/13 τρίποντα -με τον Ολυμπιακό να έχει 7/19 δίποντα και 3/7 τρίποντα. Παρεμπιπτόντως, το «12» που καταγράφηκε στη στατιστική των φιλοξενούμενων στα λάθη, ήταν το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος που έπρεπε να λυθεί εν όψει του β’ μέρους (σ.σ.: σε αυτό προσθέστε το 9-0 των «πράσινων» στους πόντους από αιφνιδιασμό).

Η ενέργεια που είχαν οι παίκτες του Παναθηναϊκού ήταν πρωτοφανής σε αυτή τη σειρά των τελικών, την στιγμή που έπεφταν κορμιά στο παρκέ του ΟΑΚΑ. Οι παίκτες του Τσάβι Πασκουάλ κυνηγούσαν κάθε φάση στην άμυνα, κάθε διεκδικούμενη μπάλα, κάθε κατοχή, στοιχείο που τους επέτρεψε να κρατήσουν χαμηλά την παραγωγικότητα των «ερυθρολεύκων», που σκόραραν… με αίμα.

Είναι χαρακτηριστικό πως τα ποσοστά του Ολυμπιακού συνέχισαν να πέφτουν, με το +20 (59-39) των γηπεδούχων στο τέλος της γ’ περιόδου να έρχεται ως φυσική εξέλιξη. Με 2/6 δίποντα, 6/8 βολές και 8 λάθη, ήταν δύσκολο να κρατηθεί η διαφορά σε φυσιολογικά επίπεδα, τουλάχιστον σε αυτά που θα επέτρεπαν στους παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου να διεκδικήσουν τη νίκη.

Η διαφορά έφτασε μέχρι το +21 (65-44) για το «τριφύλλι» στο 33ο λεπτό, αλλά ο Ολυμπιακός δεν πέταξε λευκή πετσέτα. Παρότι ο Βασίλης Σπανούλης και ο Γιώργος Πρίντεζης βρίσκονταν στον πάγκο, η θεωρητικά «δεύτερη» πεντάδα των φιλοξενούμενων, έκανε πολύ καλή δουλειά μαζεύοντας τη διαφορά (65-52) στο 37ο λεπτό. Τα τέσσερα λεπτά χωρίς πόντο του Παναθηναϊκού ολοκληρώθηκαν με το κάρφωμα του Κρις Σίνγκλετον στον αιφνιδιασμό, που έφερε το +15 (67-52 στο 38′).

Κάπου εκεί, ολοκληρώθηκε η διεκδίκηση της νίκης από τους «ερυθρόλευκους», οι οποίοι αντιλήφθηκαν πως δεν προλάβαιναν να κάνουν κάτι διαφορετικό. Οι γηπεδούχοι πήραν τη νίκη (71-58) και έστειλαν τη σειρά σε πέμπτο παιχνίδι, με τους «αιώνιους» να λύνουν τις διαφορές τους πλέον την Κυριακή (11/6, 21:00) στο ΣΕΦ.

Τα δεκάλεπτα: 18-11, 39-28, 59-39, 71-58.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πασκουάλ): Σίνγκλετον 14 (2 τρίπ., 9 ριμπ.), Ρίβερς 3 (1), Τζέιμς 13, Φώτσης, Παππάς 2, Φελντέιν, Γκιστ 8, Χαραλαμπόπουλος, Γκάμπριελ 5 (1), Μπουρούσης 12, Καλάθης 14 (2).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Σφαιρόπουλος): Γκριν 20 (3), Μπιρτς 5, Γιανγκ 7, Παπαπέτρου 3, Τολιόπουλος, Σπανούλης 3, Ουότερς, Αγραβάνης 2,

Keywords
Τυχαία Θέματα