Ο Γ. Στουρνάρας φέρνει στο Eurogroup τις εμπρηστικές δηλώσεις του Βίζερ

Εκδηλη είναι πλέον η δυσφορία της ελληνικής κυβέρνησης για τα «σκι-ώδη» παιχνίδια που «παίζουν» παράγοντες των Βρυξελλών, οι οποίοι ανακαλύπτουν προβλήματα, καθυστερήσεις και διαφορές δισεκατομμυρίων ευρώ εκεί όπου δεν υπάρχουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», ο κ. Ι. Στουρνάρας, ο οποίος βρίσκεται από χθες στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Eurogroup,

έχει λάβει εντολή από τον πρωθυπουργό να θέσει το θέμα των δηλώσεων του Τ. Βίζερ και να εκφράσει -και επίσημα- την έντονη δυσαρέσκεια της ελληνικής πλευράς.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι τέτοιου είδους δηλώσεις καταρχήν εκθέτουν τους δανειστές της χώρας και επίσης δημιουργούν προσκόμματα στην ομαλή υλοποίηση του προγράμματος που έχει ήδη αποφασιστεί από τις δύο πλευρές. Ο κ. Σαμαράς είναι έτοιμος -εφόσον αυτά τα παιχνίδια συνεχιστούν- να θέσει το θέμα και στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο, ζητώντας πλέον από τους πολιτικούς προϊσταμένους των συγκεκριμένων παραγόντων να τους βάλουν «φρένο».

Σε ό,τι αφορά την ουσία, στην Αθήνα εξακολουθεί να υπάρχει αισιοδοξία ότι θα βρεθεί λύση στα ακανθώδη ζητήματα και δη στο ύψος του δημοσιονομικού κενού. Κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης σημείωναν ότι οι συζητήσεις με την τρόικα θα συνεχιστούν από την Παρασκευή, οπότε και οι εκπρόσωποί της θα επιστρέψουν στην Ελλάδα και μέχρι την Τετάρτη είναι πιθανόν να έχουν γίνει αποφασιστικά βήματα για συμφωνία.

Ο κ. Αντ. Σαμαράς πάντως, χθες επικοινώνησε διαδοχικά με τους υπουργούς Γ. Στουρνάρα, Κ. Χατζηδάκη, Κυρ. Μητσοτάκη, Α. Γεωργιάδη και Κ. Αρβανιτόπουλο και τους ζήτησε να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις και να «κλείσουν» όλες οι εκκρεμότητες άμεσα, έτσι ώστε να αφαιρεθεί κάθε επιχείρημα από τους εκπροσώπους των δανειστών περί δήθεν κωλυσιεργίας της κυβέρνησης.

Τα κρίσιμα θέματα που εκκρεμούν είναι η άρνηση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, η απελευθέρωση των εμπορικών μισθώσεων, ο φόρος στα ακίνητα που βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών ομάδων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι αμυντικές βιομηχανίες που συναρτώνται άμεσα με το ζήτημα των απολύσεων.

Ο κ. Ευ. Βενιζέλος δηλώνει ότι στηρίζει τη «γραμμή Σαμαρά» και μιλώντας σε στενούς του συνεργάτες χθες χαρακτήρισε «αμετροεπή» τη δήλωση του κ. Βίζερ. «Εμείς συζητούμε με την τρόικα, είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα, να πετύχουμε το πρωτογενές πλεόνασμα και να προωθήσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές», είπε χαρακτηριστικά. Την ίδια ώρα, στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, συμπλήρωναν ότι «η Αθήνα είναι έτοιμη και να συγκρουστεί με την τρόικα εάν χρειαστεί».
Γιάννης Σαραντάκος
Πηγή Έθνος

Keywords
Τυχαία Θέματα