Ο διπλωματικός χάρτης του Αντώνη Σαμαρά

ΜΕ ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΕΣ τις πηγές ενέργειας.

Απομακρυσμένες τις πρόωρες εκλογές.

Με ένα κυβερνητικό σχήμα που εμπνέει κλίμα εμπιστοσύνης για την διάρκεια και την αποτελεσματικότητα του. Ο Αντώνης Σαμαράς θα βρεθεί για δύο ημέρες στη Σύνοδο Κορυφής των ‘’27΄΄ στις Βρυξέλλες, όπου θα επιχειρήσει να ανακτήσει για την χώρα το παρ΄ ολίγο χρονικά χαμένο έδαφος των μεταρρυθμίσεων.

Κυρίως

όμως να ανανεώσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων Εταίρων που με γιγάντια προσπάθεια καλλιέργησε ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας, ώστε σήμερα να έχουμε κάνει δύσκολα αλλά παραγωγικά και σταθερά βήματα για ανάκαμψη και πορεία προς την ανάπτυξη.

ΓΙΑ ΤΑ τρία σημαντικά θέματα που περιλαμβάνονται στην ατζέντα των συνεδριάσεων της Συνόδου, ο Αντώνης Σαμαράς, θα αναπτύξει τις απόψεις της Ελληνικής πλευράς, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

1) το φάκελο ανεργία και ιδιαίτερα στις ηλικίες των νέων 18-29 χρόνων, όπου η Ελλάδα βρίσκεται στην αρνητική κορυφή του 67,5% .

2) Τις αποφάσεις του Eurogroup για το τραπεζικό σύστημα που συζητούνται σήμερα Τετάρτη.

3) Την επικύρωση της έγκρισης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις Ευρωεκλογές 22-25 Μαϊου 2014, που περιλαμβάνεται η τελική λίστα με την απόφαση κατανομής των εδρών ανά χώρα, μετά την είσοδο της Κροατίας στην ΕΕ και την Ελλάδα να χάνει μια έδρα (από 22 βουλευτές σε 21 για την περίοδο 2014 – 2019).

•ΕΙΝΑΙ γεγονός αναμφισβήτητο το ότι για την Ελλάδα το διάστημα Ιουλίου 2013 – Ιουνίου 2014, να θεωρείται ορόσημο για το μέλλον της χώρας και προσωπικά για τον Πρωθυπουργό. Μια περίοδος που θα κρίνει την περαιτέρω πορεία μας σε διεθνές επίπεδο. Και όπως παρατηρούν και διαπιστώνουν τα περισσότερα ΜΜΕ στην Ευρώπη και γενικότερα τον ξένο Τύπο, δεν θα είναι υπερβολή αν ΄΄ ο Αντώνης Σαμαράς χαρακτηρισθεί ο ΄΄άνθρωπος κλειδί΄΄ για την Ευρωπαϊκή συνοχή και προοπτική της Ευρωζώνης!΄΄.

•ΜΕΝΟΝΤΑΣ στο τελευταίο και προκειμένου να γίνει αντιληπτό το κριτήριο του συμπεράσματος που περιγράψαμε, είναι οι διαπιστώσεις που πηγάζουν από τις συναντήσεις, διμερείς επαφές, συνεδριάσεις στο PPE και τις Συνόδους Κορυφής με ηγέτες όλων σχεδόν των κρατών μελών της ΕΕ σε διάστημα περίπου δύο χρόνων. Από τότε που ανέλαβε την Προεδρία της ΝΔ και μετέπειτα την Πρωθυπουργία, ταξιδεύοντας στην Ευρώπη, την Κίνα, το Αζερμπαϊτζάν, τα Αραβικά Εμιράτα με στόχο τις διακρατικές σχέσεις και προκειμένου η Ελλάδα να αντιμετωπίσει το έλλειμμα, με επενδύσεις και συμφωνίες.

•Κάτω από την πίεση της Τρόϊκας και τις πρόσφατες εξελίξεις στο πολιτικό και κυβερνητικό σκηνικό, για τον Έλληνα Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση του, η διεθνής κοινότητα προστρέχει αρωγός στην συνολική προσπάθεια καθώς μέσα στο χρόνο και τον καινούργιο που έρχεται, η Ελλάδα θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ΕΕ.

•Πολλά από όσα θα πραγματοποιηθούν έχουν κυρίως Ευρωπαϊκό πολιτικό χαρακτήρα.

•Ξεκινώντας από τη Σύνοδο Κορυφής όπου η ελληνική συμμαχία του Νότου (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία) θα προσπαθήσει ενωμένη να προτάξει το θέμα της ανεργίας των νέων και της φτώχειας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, οι τέσσερις αυτές χώρες έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας, με την Ελλάδα στο πρώτο αρνητικό σκαλοπάτι.

Το κοινό μέτωπο των τεσσάρων ηγετών θα προτείνει μεταξύ των άλλων τα ποσά που αναλογούν για κάθε χώρα από το σύνολο των έξι δις ευρώ της ΕΕ να δοθούν από εφέτος και συνολικά στη διάρκεια του 2014.

Η πρόβλεψη της Κομισιόν αφορά την επταετία 2014-2019. Καθώς όμως τα ποσοστά ανεργίας αυξάνονται, τα χρήματα είναι σχετικά λίγα, για αυτό η απόφαση είναι να απαιτηθούν περισσότερα χρήματα για τους ‘’17’’ της Ευρωζώνης και ίσως το συνολικό ποσό να διπλασιαστεί έως και 12-15δις ευρώ.

•Όπως είναι ευνόητο, θα είναι μια μεγάλη και δύσκολη προσπάθεια που μόνο με την δυναμική επιμονή και συμμαχία Σαμαρά–Λέττα-Ραχόϊ και Κοέλιο θα μπορέσει να πείσει τους Ευρωπαίους Εταίρους ώστε να προσεγγίσει το θετικό αποτέλεσμα.

•Το τραπεζικό σύστημα και οι ευρωεκλογές είναι άλλα δύο από τα σημαντικά θέματα, τα οποία μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο ο ​Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ επιμένει στην προστασία των καταθετών, στην περίπτωση, που μια Τράπεζα για οποιονδήποτε λόγο πτωχεύσει.

•Οι ευρωεκλογές του 2014παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεδομένου ότι, περιορίζεται ο αριθμός των ευρωβουλευτών (751 με τον Πρόεδρο), μετά δε την είσοδο της Κροατίας στην ΕΕ μειώνεται και ο αριθμός βουλευτών σε 13 κράτη μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα (από 22 σε 21).

Ο διπλωματικός χάρτης του Αντώνη Σαμαρά

Στα δυο χρόνια που πέρασαν με τον Αντώνη Σαμαρά να έχει διεθνοποιήσει την παρουσία του σε όλα τα επίπεδα, η Ελλάδα μέσα στην βαθειά κρίση, πέτυχε να αξιοποιήσει και να δημιουργήσει φιλίες με πρόσωπα και χώρες που δεν φημίζονται για τα φιλελληνικά τους αισθήματα.

•Ο διπλωματικός γύρος, τώρα μόλις ξεκινά.

•Μετά τις Βρυξέλλες ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα ταξιδέψει στο Λονδίνο και το Βερολίνο όπου στο πλαίσιο ΄΄φόρουμ΄΄ θα μετάσχει μαζί με τον Ντ. Κάμερον και ακολούθως με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.

•Το Σεπτέμβριο (22) η Γερμανία έχει τις εκλογές, που τόσο μεγάλος λόγος έχει γίνει και συνεχίζεται με μεγαλύτερη ένταση. Στην ΕΕ υπάρχει εύλογο ενδιαφέρον, όπως και για τις χώρες που έχουν προσφύγει στην ΕΚΤ, το ΔΝΤ και την ΕΕ. Το αποτέλεσμα για το κόμμα της Μέρκελ είναι εξ’ ίσου σημαντικό για τη Γερμανία αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

•Στις 26 Σεπτεμβρίου ανοίγουν οι κάλπες και για την Αυστρία. Σε ένα μέχρι πρότινος ΄΄σκληρό παίκτη΄΄ για τα κράτη που έχουν προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης.

•Μέχρι τον Οκτώβριο θα πρέπει τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να υποδείξουν τους, υποψηφίους τους, οι οποίοι θα διεκδικήσουν το χρίσμα του Προέδρου της Κομισιόν σε αντικατάσταση του Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο.

•Ο ρόλος της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και η πρόταση της σε αυτή την επιλογή, αναμφισβήτητα θα είναι ένα πρόσθετο όφελος!

•Παρούσα η ΝΔ και ο Πρόεδρος της θα είναι και στην επιλογή και εκλογή του Προέδρου της ομάδας του Λαϊκού Κόμματος στην Ευρωβουλή αλλά και στην υποψηφιότητα ενός εκ των δύο Αντιπροέδρων του Ευρωκοινοβουλίου.

•Στις 12 Δεκεμβρίου 2013, ο Αντώνης Σαμαράς, θα παρουσιάσει στην ολομέλεια του ΕΚ το πρόγραμμά της Ελληνικής Προεδρίας για το εξάμηνο Ιανουάριος 2014-Ιούνιος 2014.

Με τα βλέμματα στραμμένα σε προοπτικές, Κοινοτικές Οδηγίες και τις ευρωεκλογές (22-25 Μαΐου), αναμένεται ότι, η Ελλάδα θα βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων, που ασφαλώς θα αποφέρουν, πέραν της προβολής πολλαπλά κέρδη στη χώρα μας.

Όπως γίνεται αντιληπτό, στο πνεύμα αυτό, οι ευρωεκλογές αποτελούν για όλα τα κόμματα και τις πολιτικές ομάδες, το επίμαχο σημείο της γεωπολιτικής δομής του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Είναι στο ίδιο χρονικό διάστημα της Ελληνικής Προεδρίας που η Ευρώπη και όχι μόνο, θα έχουν στραμμένα τα βλέμματα με την ελπίδα και την αισιοδοξία ότι, για τους λαούς μας τα μηνύματα θα είναι θετικότερα και πιο αποτελεσματικά.

Άρθρο του Μανώλη Μαυρομμάτη
Δημοσιογράφου – πρ. Ευρωβουλευτή ΝΔ

Keywords
Τυχαία Θέματα