Ο Αντώνης Σαμαράς στο Τσάμπιονς Λήγκ της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το ΜΑΤΣ σε ευρωπαϊκό γήπεδο άρχισε για τον Αντώνη Σαμαρά!

Η μπάλα είναι τώρα στα πόδια του Έλληνα Πρωθυπουργού και μάλιστα σε ρόλο μπαλαντέρ!

Από τις 4 Σεπτεμβρίου, με το άτυπο Eurogroup, ξεκινά ένας από τους πιο δύσκολους αγώνες για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη.Ο Αντώνης Σαμαράς καλείται έως το τέλος του 2012 να πάρει μέρος σε μια σειρά αναμετρήσεων και αποφάσεων της ΕΕ όπου ο ρόλος του μπορεί να είναι σε διαφορετικές περιπτώσεις, καταλυτικός για το αποτέλεσμα όχι μόνο της υπέρ Ελλάδας,
αλλά και ολόκληρης της συνοχής του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Σε ρόλο ΄΄ τζόλλυ και Μαραθωνοδρόμου΄΄ λοιπόν ο Πρωθυπουργός, σε πολλές περιπτώσεις, με την θέση του, συνολικά θα κρίνει και το αποτέλεσμα.

ΑΥΤΟΣ είναι ο άνεμος που πνέει από το Σάββατο, στην ΕΕ μετά τις επισκέψεις σε Βερολίνο και Παρίσι αλλά και την παραμονή στην Αθήνα του Προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλωντ Γιούνκερ με την συνάντηση στο Μαξίμου. 

Ποιο είναι όμως,  το ΄΄χαρτί ‘’ που κρατά ο Αντώνης Σαμαράς στα χέρια του και το οποίο μπορεί από εδώ και στο εξής να παίξει σημαντικό ρόλο στο μεγάλο ‘’πόκερ’’ που ανοίγεται;

Η Ισπανία ζητά άμεσα 100 δις ευρώ από την ΕΕ για τη σωτηρία των Τραπεζών της  και των Περιφερειών της. 

Στο Eurogroup έχει λόγο και η Ελλάδα!

Η Ιταλία ζητά επιμόνως για να αποφύγει την κρίση και το δανεισμό, να μπουν άμεσα σε εφαρμογή οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 28ης Ιουνίου 2012.

Η Ελλάδα έχει συμφωνήσει και έχει κάθε λόγο να συνταχθεί και εκείνη στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου με τις θέσεις Ιταλίας και Ισπανίας.

Η Πορτογαλία θα ζητήσει από την Τρόϊκα τις προσεχείς ημέρες, επαναδιαπραγμάτευση όρων του Μνημονίου, γιατί παρά τις βελτιώσεις και τις μεταρρυθμίσεις,   βρίσκεται σε δύσκολη θέση και δεν αντέχει περισσότερα μέτρα ο λαός της. 

Η Ελλάδα, ίσως, επωφεληθεί από μια παρόμοια εξέλιξη, στο δικό της πρόβλημα, στην περίπτωση που οι Πορτογάλοι επιμείνουν στην αλλαγή όρων της συμφωνίας.

Στο πολιτικό, καθαρά, σκέλος τώρα, θα αναφερθούμε και στα παρακάτω:

Πλησιάζουν οι εκλογές (12 Σεπτεμβρίου) στην Ολλανδία με το αντιευρωπαϊκό μέτωπο και κίνημα ν’ απειλεί την Ευρωπαϊκή συνοχή, αφού ζητά την επιστροφή στο εθνικό της νόμισμα αντί του ευρώ.Ο Μάριο Μόντι απειλεί με πρόωρες εκλογές, αν η Ιταλία δεν πάρει βοήθεια και στήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ούτε η Μέρκελ, ούτε ο Ολλάντ επιθυμούν να χάσουν ένα καλό συνομιλητή.

Λόγο και θέση έχει και η κυβέρνηση, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς με τις άριστες σχέσεις που οικοδόμησε ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα,  είναι σε σημείο εξάσκησης πολιτικής δυναμικής με ίδια προοπτική εκείνης της Ιταλίας.

Στις 14 Σεπτεμβρίου Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, θα πιέσουν τον Γιούνκερ και τον Σόϊμπλε για ΄΄αλλαγή πλεύσης΄΄ στη σκληρή τακτική του Eurogroup απέναντι στις χώρες που υποφέρουν.

Σύμμαχο στην τακτική αυτή, ασφαλώς, θα βρουν την Ελλάδα που είναι προετοιμασμένη με έτοιμο πρόγραμμα, για να αντιμετωπίσει το δικό της πρόβλημα.

Από την Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου και της τελευταίας τ
Keywords
Τυχαία Θέματα