Κόλαφος για την τρόικα το πόρισμα του Ευρωκοινοβουλίου

Χαλάρωση της λιτότητας ζητά το Ευρωκοινοβούλιο από την τρόικα, σύμφωνα με το προσχέδιο της έκθεσης που κατατέθηκε χθες στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και διαπιστώνει ότι τα Μνημόνια οδήγησαν σε μεγάλη ύφεση, έκρηξη της ανεργίας, και τελικά, σε αύξηση του χρέους των κρατών μελών που τα εφάρμοσαν.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του πορίσματος, που κατατέθηκε από τους επικεφαλής της ομάδας που ανέλαβε

να διενεργήσει τη σχετική έρευνα, Ότμαρ Κάρας (ΕΛΚ, Αυστρία) και Λιέμ Χοάνγκ Νγκοκ (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, Γαλλία), το Ευρωκοινοβούλιο ζητά από την τρόικα «να λάβει υπόψη της την συζήτηση για τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές και να εξετάσει μια αναθεώρηση του Μνημονίου στη βάση των νεότερων εμπειρικών αποτελεσμάτων», καθώς οι συντάκτες του πορίσματος διαπίστωσαν ότι κατά τον προσδιορισμό των δημοσιονομικών στόχων υποεκτιμήθηκε η ύφεση που θα προκαλούσαν τα μέτρα.

Παράλληλα, διαπιστώνει προβλήματα στη διαμόρφωση της πολιτικής, αστοχίες στην εφαρμογή τους και αποκλίνουσες στρατηγικές και προτεραιότητες μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία εκτιμά ότι «μπερδεύτηκε», αφού από τη μια έπρεπε να λειτουργεί ως μέλος της τρόικας κι από την άλλη ως τοποτηρητής των Ευρωπαϊκών Συνθηκών.

Θεωρεί ότι τα Μνημόνια οδήγησαν σε μεγάλη ύφεση, έκρηξη της ανεργίας, και τελικά σε αύξηση του χρέους των κρατών μελών που τα εφάρμοσαν.

Εστιάζει στο γεγονός ότι η μείωση των διαρθρωτικών ελλειμμάτων σε όλες τις χώρες του προγράμματος από την έναρξη των αντίστοιχων προγραμμάτων παροχής βοήθειας δεν έχει ακόμη οδηγήσει σε μείωση των ποσοστών του δημοσίου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, χαρακτηρίζει «υπερβολικά αισιόδοξες» τις εκτιμήσεις της τρόικα, ιδίως όσον αφορά την ανάπτυξη και επισημαίνει ότι από το 2008 και μετά οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνθηκαν.

Ειδικά για την Ελλάδα επισημαίνει τα εξής:

Μετά από πέντε αναθεωρήσεις του Μνημονίου και εξαιτίας των ανεπαρκών αποτελεσμάτων χρειάστηκε και δεύτερο πρόγραμμαΕκφράζει τη λύπη του για την έλλειψη προόδου παρά τον άνευ προηγουμένου όγκο μεταρρυθμίσεων που τέθηκαν σε εφαρμογήΑν και ο στόχος των προγραμμάτων ήταν να αποτραπεί η χρεοκοπία, αυτό δεν επιτεύχθηκε στην περίπτωση της χώρας μας. Επίσης, η οικονομική βοήθεια δεν εξασφάλισε ότι μακροπρόθεσμα δεν θα υπάρξει έξοδος κάποιας χώρας από το ευρώ.Στην Ελλάδα η κατάσταση ήταν εξ αρχής δυσχερής λόγω των μεγάλων ελλειμμάτων, των κακών στατιστικών στοιχείων, ενώ αφήνει και αιχμές για την έλλειψη πολιτικής βούλησης.

Το ευρωακοινοβούλιο στο προσχέδιο της έκθεσης, μεταξύ άλλων, προτείνει η τρόικα να διαμορφώνει πολιτικές με βάση τα τελευταία εμπειρικά δεδομένα για τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, δηλαδή την επιπτωση των δημοσιονομικών μέτρων στην ύφεση (σ.σ. δηλαδή χαλάρωση της λιτότητας).

Τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, στα πρότυπα του ΔΝΤ, ώστε να αποχωρήσει το τελευταίο από την Ευρωζώνη και την επαναξιολόγηση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων στο Eurogroup σε ότι αφορά στα Μνημόνια, ώστε να υπάρχει «δημοκρατική λογοδοσία» σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επίσης, τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στην διαμόρφωση των προγραμμάτων και την ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τους εκπροσώπους της Κομισιόν στην τρόικα.

Διαβάστε ολόκληρο το πόρισμα του Ευρωκοινοβουλίου.

Agence Europe: «Περιορισμένες φιλοδοξίες των Κάρας και Νγκοκ
«Περιορισμένες φιλοδοξίες» έχουν προς το παρόν ο ‘Οτμαρ Κάρας και ο Λιέμ Χοάνγκ Νγκοκ, που έχουν αναλάβει τη σύνταξη ενός πρώτου σχεδίου κοινής έκθεσης για τα πεπραγμενα της τρόικας στην ΕΕ, δεδομένου οτι πολλοί αρμόδιοι παράγοντες, είτε έχουν αρνηθεί να προσέλθουν στις ακροάσεις ενώπιον της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της ευρωβουλής, είτε δεν έχουν ακόμη δώσει τις γραπτές απαντήσεις τους στις ερωτήσεις που τους έχουν υποβληθεί, επισημαίνεται σε δημοσίευμα της Agence Europe.

‘Οπως αναφέρει η Agence Europe ο εισηγητής του ΕΛΚ Ο. Κάρας θεωρεί ότι οι καθυστερήσεις αυτές δεν δημιουργούν πρόβλημα, διότι τα διαθέσιμα σε αυτό το στάδιο έγγραφα θα χρησιμεύσουν ως βάση για τις συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η τελική έκθεση ενδέχεται να περιλαμβάνει πληροφορίες που δεν έχουν αποσταλεί ακόμη, μαζί με στοιχεία που θα προκύψουν από τις επισκέψεις μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) στις αντίστοιχες χώρες.

Ο ‘Οτμαρ Κάρας δήλωσε σχετικά: «Η λειτουργία της τρόικας βασίζεται στη συνεργασία των κυβερνήσεων, αλλά όχι στο κοινοτικό δίκαιο. Στο μέλλον, η διαφάνεια, ο έλεγχος του ΕΚ και η δημοκρατική νομιμότητα πρέπει να είναι εγγυημένες. Πρέπει το ταχύτερο δυνατόν, η τρόικα να εναρμονιστεί με το κοινοτικό δίκαιο, εξέλιξη για την οποία απαιτείται αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών. Για τον λόγο αυτό ζητώ αναθεώρησή τους το συντομότερο δυνατόν».

Μέχρι στιγμής, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατόρθωσε να φέρει εκπροσώπους του ΔΝΤ σε ακρόαση μόνο μία φορά, τον Ιούλιο του 2013, σχετικά με το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου. Οι κανονισμοί του ΔΝΤ ορίζουν ότι οι εκπρόσωποί του θα πρέπει να γνωρίζουν εκ των προτέρων τι πρόκειται να περιμένουν σε περίπτωση ακρόασης και ότι τέτοιες συναντήσεις πρέπει να πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών.

Αποστολές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα πραγματοποιηθούν στην Πορτογαλία, την Ελλάδα και την Κύπρο κατά την εβδομάδα από 6 έως 10 Ιανουαρίου και στη συνέχεια, στα μέσα Ιανουαρίου, θα υπάρξει ακρόαση στην επιτροπή του Επιτρόπου Oλι Ρεν, αρμόδιου για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις της ΕΕ, του πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρεγκλιγκ.
Πηγή: ethnos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα