Γ. Παπακωνσταντίνου: Δεν έχω διαπράξει καμία αξιόποινη πράξη

«Αισθάνομαι για πολλοστή φορά την ανάγκη να διακηρύξω ότι δεν έχω διαπράξει καμία απολύτως αξιόποινη πράξη, ούτε νόθευση εγγράφου, ούτε απιστία, ούτε καμία άλλη!». Με την φράση αυτή ξεκινά το 9σέλιδο υπόμνημά του ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος δεν προσήλθε να καταθέσει στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Μάλιστα περνά στην «αντεπίθεση» σχετικά με όσα του αποδίδονται κάνοντας λόγο για εις βάρος του «εκτοξευόμενες κατηγορίες»,

οι οποίες, όπως υποστηρίζει, «αποτελούν ΄΄διατεταγμένες κατηγορίες΄΄ προς εξυπηρέτηση μικροπολιτικών συμφερόντων».

«Έτσι: κατηγορούμαι για ΄΄νόθευση εγγράφου΄΄ χωρίς να υπάρχει το φερόμενο ως εκ μέρους μου δήθεν νοθευμένο έγγραφο (εννοώ το usb που εγώ παρέδωσα στον κ. Διώτη) και κατηγορούμαι για απιστία λόγω μη (παρανόμου;) αξιοποιήσεως της ΄΄λίστας΄΄, την στιγμή που όχι μόνον επεχείρησα να αξιοποιήσω ως άτυπες πληροφορίες, στην αρχή, τμήμα τουλάχιστον του περιεχομένου της (σ.σ. αναφέρεται στους 20 μεγαλύτερους καταθέτες που ζήτησε από τον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Ι. Καπελέρη να ελέγξει το φορολογικό τους προφίλ) και στη συνέχεια το σύνολο (παράδοση στον κ. Διώτη) αλλά και την στιγμή που μέχρι σήμερα από την όποια (;) εκμετάλλευση της ΄΄λίστας΄΄, το Δημόσιο δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ!». Υπογραμμίζει μάλιστα ότι το υπόμνημά του «δεν αποτελεί κείμενο παροχής εξηγήσεων», καθώς κάτι τέτοιο «νοείται μόνο εάν ο εγκαλούμενος έχει τη δυνατότητα να μελετήσει όλη τη σχετική δικογραφία και να μπορέσει να προετοιμάσει εξηγήσεις με βάση τις ένορκες μαρτυρικές καταθέσεις, τα σχετικά υπομνήματα, τα πρακτικά των επί πέντε μήνες συνεδριάσεων της προανακριτικής επιτροπής και της εξέτασης των μαρτύρων, τις πραγματογνωμοσύνες» κλπ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου καταλογίζει στην επιτροπή ότι δεν του δόθηκε η δυνατότητα αυτή αν και υπέβαλλε αίτημα για δίμηνη προθεσμία ως κατ’ ελάχιστον, επισημαίνοντας ότι η συνολική προθεσμία 17 ημερών που του δόθηκε «όχι απλώς δεν επαρκεί αλλά αποτελεί κυριολεκτικά εμπαιγμό». Έτσι, όπως τονίζει, υποβάλλει υπόμνημα «για να διαμαρτυρηθεί για την βάναυση προσβολή των δικαιωμάτων του», ενώ επαναλαμβάνει όσα είχε πει στην Ολομέλεια όταν συζητήθηκε η διεύρυνση του κατηγορητηρίου εις βάρος του, περί «προειλημμένης απόφασης να παραπεμφθεί ως δήθεν υπαίτιος των δήθεν εγκλημάτων που δήθεν ετέλεσε, ανεξάρτητα από το τι και πώς αποδεικνύεται και κυρίως, ανεξάρτητα από το τι υπαγορεύει η κοινή λογική!».

Μάλιστα αναφερθείς στο έργο της επιτροπής κάνει λόγο για «δικονομική απόλυτη ακυρότητα του όποιου πορίσματος βγάλετε, επειδή η προκαταρκτική εξέταση που διεξάγετε, όχι μόνον δεν τήρησε στοιχειώδεις τύπους της διαδικασίας, αλλά παραβίασε κατάφορα τα δικαιώματά μου και τους βασικούς κανόνες ενός κράτους δικαίου».

Εν τω μεταξύ, με ψήφους 7 έναντι 6 τα μέλη της προανακριτικής καταψήφισαν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να κληθεί εκ νέου για να καταθέσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλος. Μετά και την αποστολή του υπομνήματος του κ. Παπακωνσταντίνου ολοκληρώνεται ο κύκλος εξέτασης μαρτύρων και η επιτροπή εισέρχεται πλέον στην φάση της σύνταξης πορίσματος το οποίο θα πρέπει να καταθέσει έως τις 4 Ιουλίου στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκη.
Σταυρόπουλος Λάμπρος
Πηγή tovima.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα