Έληξε το ντέρμπι με την Eurostat

Είναι αλήθεια ότι οριακές «διαφορές» φαίνεται να έχουν τρόικα και Υπ. Οικονομικών για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο ενώ εκτιμάται ότι το 2014 δε θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό. Η επίτευξη συμφωνίας επί του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 είναι κοντά, καθώς τρόικα και οικονομικό επιτελείο έχουν συμφωνήσει στους αριθμούς για την πορεία των μεγεθών του προϋπολογισμού έως το Δεκέμβριο του 2013.

Σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα

για το δημοσιονομικό κενό του 2014, «ακόμα δεν γνωρίζουμε το ακριβές ύψος της θετικής επίπτωσης του πλεονάσματος του 2013 στο φετινό προϋπολογισμό» αφού «από την αρχή το υπουργείο Οικονομικών δεν θεωρούσε ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό το 2014 και τα στοιχεία μας επιβεβαιώνουν».

Ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας τα στοιχεία του προϋπολογισμού τόνισε ότι το… πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι υψηλότερο του στόχου για 812εκ..

Ωστόσο, απέφυγε να προσδιορίσει το ακριβές ύψος του. Ο κ. Σταϊκούρας σχολιάζοντας τα στοιχεία του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης του 2013 είπε ότι σε ταμειακή βάση, το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2013 ήταν περίπου 900εκ. καλύτερο από τους στόχους.

Ο κ. Σταϊκούρας παρουσίασε την πορεία του κρατικού προϋπολογισμού κατά τον Ιανουάριο του 2014. Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 811 εκατ. ευρώ ή στο 0,5% του ΑΕΠ, έναντι 415 εκατ. ευρώ ή 0,2% του ΑΕΠ τον περυσινό Ιανουάριο, δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας. Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 3.831 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 253 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου 4.084 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3.524 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά 460 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 405 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου 3.356 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα, τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώνονται στα περυσινά επίπεδα, χαμηλότερα όμως από τους στόχους. Και αυτό λόγω των αυξημένων, έναντι των στόχων, επιστροφών φόρων και των μειωμένων εσόδων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Τα καθαρά έσοδα τόσο του Κρατικού όσο και του Τακτικού Προϋπολογισμού ανήλθαν περίπου στα 4,4 δισ. ευρώ, όσο ήταν και τον περυσινό Ιανουάριο.

Τα έσοδα προ επιστροφών φόρων ανήλθαν στα 4,7 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 270 εκατ. ευρώ έναντι του περυσινού Ιανουαρίου. Και αυτό οφείλεται, κυρίως, στα φορολογικά έσοδα που ήταν 370 εκατ. ευρώ υψηλότερα από τον περυσινό Ιανουάριο, αλλά και οριακά υψηλότερα έναντι του στόχου.

Παράλληλα, οι επιστροφές φόρων κινήθηκαν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, πολύ υψηλότερα τόσο από πέρυσι όσο και έναντι του στόχου. Συγκεκριμένα, οι επιστροφές φόρων διαμορφώθηκαν στα 294 εκατ. ευρώ, όταν πέρυσι τον Ιανουάριο ήταν μόλις 43 εκατ. ευρώ και ο στόχος για εφέτος ήταν 99 εκατ. ευρώ.

«Συμπερασματικά, οι στόχοι της δημοσιονομικής πολιτικής συνεχίζουν να επιτυγχάνονται, τόσο σε όρους Προγράμματος όσο και σε όρους Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός.

Ο κ. Σταϊκούρας, εμμέσως πλην σαφώς αποδόμησε τις αιτιάσεις της Eurostat, αποτυπώνοντας τις βασικές αρχές, που ακολουθεί το υπουργείο στην αποτίμηση της δημοσιονομικής της επίδοσης, όπως κάνει, όπως είπε κάθε ευρωπαϊκή χώρα, ιδιαίτερα όταν αυτή είναι σε Πρόγραμμα Προσαρμογής.

Όπως είπε, ο υπολογισμός των επιδόσεων γίνεται σε επίπεδο αποτελέσματος του ισοζυγίου Γενικής Κυβέρνησης σε δημοσιονομική βάση, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών από τη Eurostat. Ειδικότερα, γίνεται επί του πρωτογενούς αποτελέσματος του ισοζυγίου της Γενικής Κυβέρνησης σε δημοσιονομική βάση, δηλαδή εξαιρουμένων των δαπανών για αποπληρωμή τόκων.

Η αξιολόγηση της Ελλάδας, επειδή βρίσκεται στον Μηχανισμό Στήριξης, γίνεται με βάση τις συμφωνηθείσες παραμέτρους με την τρόικα στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής. Ειδικότερα, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής, το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης δεν περιλαμβάνει:

Την αναδρομική μείωση του επιτοκίου για δάνεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τη μεταφορά των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων από τις Κεντρικές Τράπεζες του ευρωσυστήματος (ANFAs και SMPs).

Την επίπτωση από τη στήριξη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (εφάπαξ επίπτωση).

Αυτή η διάκριση γίνεται σε όλες τις μελέτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της τρόικας και της Eurostat. Έτσι, για το 2013, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής, που αξιολογεί η τρόικα, το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται ότι θα είναι υψηλότερο από τα 812 εκατ. ευρώ ή το 0,4% του ΑΕΠ. Η χώρα, για δεύτερη συνεχόμενη φορά, όχι μόνο επιτυγχάνει αλλά και υπερκαλύπτει τους δημοσιονομικούς στόχους του Προγράμματος.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών, όπως παρουσιάζεται στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού, το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται ότι θα είναι υψηλότερο, στα 3,9 δισ. ευρώ ή στο 2,1% του ΑΕΠ. Δηλαδή, με τη μεθοδολογία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών, ενσωματώνονται οι υπόλοιπες παράμετροι που εξαιρούνται με βάση τη μεθοδολογία του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής και συνεπώς, το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώνεται σε υψηλότερο επίπεδο.

Νομίζω ότι όλα απαντήθηκαν με την Eurostat. και παίρνουν το δρόμο τους ενώ αναμένεται και η συνάντηση με την τρόικα…

Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης
μέλος της ΕΣΗΕΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα