Απλήρωτοι μισθωτοί από κοινωφελή εργασία στην Κεφαλονιά

Email εργαζομένων

Πριν από 10 περίπου μήνες προσληφθήκαμε μέσω κοινωφελούς προγράμματος να εργαστούμε στην Κεφαλονιά για την ΛΕ εφορία κλασικών και προϊστορικών αρχαιοτήτων ως εργάτες στο πλαίσιο του προγράμματος «ανάπτυξη ανθρωπίνου δυναμικού». Ξεκινήσαμε με όλη την καλή διάθεση γύρω στα 15 άτομα. Βρεθήκαμε να εργαζόμαστε σε συνθήκες τριτοκοσμικές ,στην άκρη του θεού, χωρίς εργαλεία, φαρμακείο, στοιχειώδη εξοπλισμό ή παροχές ασφάλειας , παρόλο που η σύμβασή μας όριζε βάσει του νόμου

3996.3-08-2011 Άρθρο 89 και παράγραφος Α πρόταση 4, τη διασφάλιση της υγιεινής και της ασφάλειας στον τόπο παροχής εργασίας του μισθωτού.

Τα ατυχήματα ήταν πολλά καθώς τίποτα από τα παραπάνω δεν τηρήθηκε και ο τόπος εργασίας μας ήταν η «εξοχή» (τσιμπήματα από ερπετά, πτώσεις, τραυματισμοί, ατυχήματα λόγω επικίνδυνων ή ελαττωματικών εργαλείων κ.α.). Παρόλα αυτά συνεχίσαμε να εργαζόμαστε απτόητοι. Είχαμε ανάγκη βλέπετε! Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόσληψή μας έγινε με βάση κοινωνικών κριτηρίων. Ελάχιστο ή μηδενικό εισόδημα; Περισσότερα μόρια! Μονογονεική οικογένεια; Περισσότερα μόρια! Περισσότερα παιδιά; Περισσότερα μόρια! Περισσότερο καιρό άνεργοι; Περισσότερα μόρια! Άνθρωποι με μεγάλες ανάγκες και μεγάλα προβλήματα! Και ήρθε ο καιρός για τον πρώτο μισθό… 625 ευρώ, άφαντος. Και ήρθε ο καιρός για το δεύτερο μισθό…. Επίσης άφαντος.

Και έφτασε η μέρα για τον τρίτο μισθό ο οποίος ακολούθησε τον δρόμο των δύο προηγούμενων και χάθηκε και αυτός κάπου στην πορεία…..

Κάπου εκεί άρχισαν και τα προβλήματα, τα δανεικά που ζητούσαμε τόσο καιρό από συγγενείς και φίλους για να μετακινούμαστε τόσο καιρό, στην επικράτεια της Κεφαλονιάς, σταμάτησαν και άρχισαν να ζητούνται πίσω. Οι περισσότεροι άρχισαν σιγά σιγά να παραιτούνται καθώς δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στην ιδίοις εξόδοις και ιδίοις οχήμασι μετακίνηση. Οι υπόλοιποι αρχίσαμε να αναρωτιόμαστε πότε θα πληρωθούμε αφού είχαν περάσει ακόμα δύο μήνες. Κανείς δεν ήξερε! Κανείς δεν ήταν αρμόδιος! Μετά από πολύ κόπο και πολλά τηλέφωνα καταφέραμε να πληρωθούμε στις 5/11/2013 το πρώτο τρίμηνο εργασίας. Εδώ να τονίσω ότι η σύμβασή μας είχε επτάμηνη διάρκεια, από 1/4/2013 έως 31/10/2013.

Από τότε ψάχνουμε να βρούμε πού έχουν χαθεί οι υπόλοιποι μισθοί μας καθώς μέχρι και σήμερα παραμένουν άφαντοι, όπως και οι εργοδότες μας, αφού μας ανακοίνωσαν ότι δεν γνωρίζουν τίποτα σχετικό με την πληρωμή μας και μας έκλεισαν το τηλέφωνο! Αφού εμείς απελπιστήκαμε και δεν βγάζουμε καμία άκρη, για το ποιος τελικά είναι ο υπεύθυνος, ζητάμε την βοήθειά σας.

Ποιος τελικά ελέγχει τις Μ.Κ.Ο;

Ποιος ελέγχει την ΛΕ ΕΠΚΑ;

Ποιος ελέγχει τα υπουργεία;

Ποιος είναι υπεύθυνος να μας πει ΑΝ υπάρχουν τα λεφτά μας και ΑΝ τελικά θα τα πάρουμε; ΠΟΙΟΣ;

Οι εργαζόμενοι μέσω της ΜΚΟ ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΜΚΕ στην Κεφαλονιά για τη ΛΕ εφορία κλασικών και προϊστορικών αρχαιοτήτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα