Αξιωματούχοι ΟΗΕ και ΔΝΤ νεκροί από επίθεση αυτοκτονίας στην Καμπούλ

Τουλάχιστον 21 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε σε λιβανέζικο εστιατόριο της Καμπούλ. Μεταξύ των νεκρών είναι τρεις εργαζόμενοι στην αποστολή του ΟΗΕ και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο Αφγανιστάν.

«Τρία μέλη του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών, μαζί με έναν αριθμό ατόμων άλλων διεθνών οργανισμών, έχει πλέον επιβεβαιωθεί ότι είναι νεκροί» δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Φαρχάν Χακ.

Η αμερικανική πρεσβεία από την πλευρά της ανέφερε ότι ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονταν δύο αμερικανοί υπήκοοι.

Λιβανέζος ήταν ο επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Αφγανιστάν, ο οποίος επίσης σκοτώθηκε.

«Μόλις μάθαμε ότι ο αγαπημένος φίλος και συνάδελφος Ουαμπέλ Αμπντάλα, ο εκπρόσωπος μας στο Αφγανιστάν σκοτώθηκε» δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο 60χρονος Ουαμπέλ Αμπντάλα βρισκόταν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν από τον Ιούνιο του 2008. Ήταν στέλεχος του ΔΝΤ από το 1993 και έχει εργαστεί σε αρκετές θέσεις, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή.

Το λιβανέζικο εστιατόριο, με την επωνυμία «Η Ταβέρνα του Λιβάνου», είναι ένας δημοφιλής τόπος συνάθροισης των ξένων αλλά και των εύπορων ντόπιων και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη νορβηγική πρεσβεία.

Την ευθύνη ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, όπως προέκυψε από δήλωση του εκπροσώπου τους, Ζαμπιμπουλάχ Μουτζαχίντ.

Ο ίδιος είπε ότι η επίθεση έγινε σε αντίποινα για το θάνατο αφγανών πολιτών κατά τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν την Τετάρτη στην επαρχία Παρουάν, ανάμεσα στους Ταλιμπάν στις αφγανικές δυνάμεις και σε στρατιώτες του ΝΑΤΟ.

Η αφγανική προεδρία κατηγόρησε τότε τις αμερικανικές δυνάμεις ότι σκότωσαν οκτώ πολίτες, εκ των οποίων επτά παιδιά.
Πηγή in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα