Ζωή Πανά: Γιατί δεν κλείνουν τα αεροδρόμια - Χειρότερος εχθρός η χαλάρωση/VID

Μιλώντας στο Πρωτοσέλιδο, η δρ Ζωή Πανά, ανέλυσε την παρούσα κατάσταση με την αναζωπύρωση του κορωνοιού τις τελευταίες μέρες στην Κύπρο, τονίζοντας πως αν δεν τηρήσουμε τα μέτρα θα έχουμε ανάλογες καταστάσεις όπως σε χώρες του εξωτερικού που έχει επιδεινωθεί η κατάσταση.

«Ο χειρότερος εχθρός μας είναι η χαλάρωση, δεν έχει τελειώσει η πανδημία, αυτή είναι η νέα πραγματικότητα» ανέφερε η δρ Πανά.

Παράλληλα, είπε ότι αν και υπάρχουν

πολλαπλές ενεργές αλυσίδες μετάδοσης, μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση.

Διαβάστε επίσης: Καλπάζει ο κορωνοϊός παγκοσμίως, πιο αυστηρά μέτρα λαμβάνουν οι χώρες

Στη συνέχεια ανέφερε ότι η Κύπρος μέχρι στιγμής τα πάει εξαιρετικά  εξαιτίας του ότι  εφάρμοσε το τρίπτυχο του αυξημένου εργαστηριακού ελέγχου της έγκαιρης ιχνηλάτισης των κρουσμάτων και των επαφών, το οποίο  ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος ώστε να μπορούν να περιοριστούν τα κρούσματα. 

«Το μόνο που ζητάμε από τον κόσμο σε αυτή τη φάση, τουλάχιστον μέχρι να περάσει ο χειμώνας είναι να ήμαστε αυστηροί με τον εαυτό μας και τους γύρω μας».

Τόνισε, ότι πρέπει να υπάρχει ένας συνεχόμενος έλεγχος γιατί μόνο έτσι μπορούμε να συμμορφωθούμε. Τα πρωτόκολλα υπάρχουνε, είναι γραμμένα, είναι αναθεωρημένα , υπάρχει ο μηχανισμός αλλά χρειάζεται μια ωριμότητά μια υπευθυνότητα στο να τηρούμε τα υπάρχοντα μέτρα.

Κληθείσα να απαντήσει γιατί δεν κλείνουν τα αεροδρόμια η δρ Πανά απάντησε ότι η δεν πρέπει να συγχύζουμε διάφορες προηγούμενες φάσεις της πανδημίας με την φάση που διανύουμε τώρα, αν και πάντοτε ήταν πρωταρχικός γνώμονας η ασφάλεια, φαίνεται ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με το κορωνοιό για να αναπνεύσει η οικονομία.

Αν καταρρεύσει η οικονομία και η κοινωνία θα έχουμε το ίδιο σοβαρά θέματα, χρειάζεται ισορροπία.

«Δεν είναι μέτρα αλλά μια καινούργια καθημερινότητα»

Κλείνοντας, ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα συζητούν με την επιδημιολογική ομάδα τρόπους ώστε να βοηθήσουν την κατάσταση, όπως την προαγωγή της τηλεργασίας, το σπαστό ωράριο και την μείωση των επαφών.

Διαβάστε επίσης: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας από σήμερα στην Κύπρο- Ποιες οι εξαιρέσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα