Ζέτα:Ουσιαστική αντιμετώπιση υπερπληρωμών δημ. βοηθήματος

Στην ουσιαστική αντιμετώπιση φαινομένων υπερπληρωμών για λήπτες δημοσίου βοηθήματος, αφού για πρώτη φορά εισήχθησαν μηχανισμοί ελέγχου, αναφέρθηκε η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, σχολιάζοντας παρατηρήσεις που αναφέρονται στην Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το Υπουργείο της, η οποία συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής.

Όπως ανέφερε στην Επιτροπή, εντοπίστηκαν πολλά πρόσωπα με πολλές καταθέσεις και ακίνητη ιδιοκτησίας που έπαιρναν για χρόνια επιδόματα

και δεν είναι πλέον δικαιούχοι, ενώ τα επιδόματα που δίνονταν σε αλλοδαπούς από €10 εκ. που ήταν πριν από το 2013, μειώθηκαν στις 800 χιλιάδες ευρώ.

Η Υπουργός ανέφερε ότι οι παρατηρήσεις που υπάρχουν στην έκθεση αφορούν κάποιες διαδικασίες, οι οποίες έχουν διαφοροποιηθεί στο Υπουργείο, όπως συστήματα ελέγχου ώστε να είναι σε θέση να ελέγξει δικαιούχους επιδομάτων με μηχανογραφημένα συστήματα με τρόπους ώστε τα χρήματα των φορολογουμένων να καταλήγουν σε πρόσωπα τα οποία πραγματικά έχουν ανάγκη.

Ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρεται επίσης στην Έκθεσή του στο ενοίκιο που καταβάλλει το τοπικό γραφείο κοινωνικής ευημερίας στη Λακατάμεια, σε κτήριο το οποίο ανήκει στο δημοτικό γραμματέα του Δήμου Λακατάμειας και είναι ιδιαίτερα ψηλό σε σχέση με ενοίκιο που καταβάλλει διπλανό γραφείο της πολιτικής άμυνας στο ίδιο κτήριο. Αναφέρθηκε επίσης σε περίπτωση ιδιωτών οι οποίοι δεν δήλωναν στις κοινωνικές ασφαλίσεις εργασία που έκαναν για το κράτος.

14,5 εκ από ληξιπρόθεσμες οφειλές

Σε δηλώσεις της η Υπουργός ανέφερε ότι μέχρι σήμερα, με βάση το νόμο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές έγιναν εισπράξεις €14,5 εκ από οφειλόμενα εδώ και χρόνια προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ). Πρόσθεσε ότι αναμένεται να συνεχιστεί η ροή των οφειλών προς το ΤΚΑ.

Αναφέρθηκε επίσης σε εισηγήσεις οι οποίες γίνονται στην Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, με τις οποίες, όπως ανέφερε, το Υπουργείο συμφωνεί απόλυτα , όπως επιπρόσθετα από ποινικές διώξεις να μπορούν οφειλές προς το ΤΚΑ να εισπράττονται και με την εφαρμογή άλλων μέτρων όπως μέτρα κατασχέσεων, μέτρα επιβαρύνσεων σε ακίνητη ιδιοκτησία και άλλα μέτρα τα οποία θα είναι προς την κατεύθυνση της είσπραξης των ποσών που οφείλονται προς το ΤΚΑ. Όπως είπε το σχετικό νομοσχέδιο ετοιμάζεται.

Καθησυχάζει για τη βιωσιμότητα του ΤΚΑ η Υπουργός

Κληθείσα να σχολιάσει παρατήρηση του Προέδρου του Δημοσιονομικού Συμβουλίου για κίνδυνο μη επαρκών συντάξεων, η κα. Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι οι συντάξεις οποιουδήποτε πολίτη με βάση την αναλογιστική μελέτη που έγινε από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας είναι εξασφαλισμένες και μέχρι το 2080 όπου το αποθεματικό του ΤΚΑ θα ξεπερνά τα 100 δις.

«Επομένως πρέπει να καθησυχάσω όλους οι οποίοι μπορεί να ανησυχούν για το αν θα υπάρξει επάρκεια για την καταβολή των συντάξεων. Γι’ αυτό γίνονται κάθε τρία χρόνια οι αναλογιστικές μελέτες για να είμαστε βέβαιοι ότι χρειάζονται επιπρόσθετα μέτρα για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ΤΚΑ», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι ούτε τίθεται θέμα ότι σε ένα στάδιο δεν θα μπορούν να δοθούν συντάξεις, γιατί λαμβάνονται τα ανάλογα μέτρα, όπως και το 2012, με αύξηση εισφορών κάθε πέντε χρόνια, ώστε να υπάρχει η διασφάλιση της βιωσιμότητας του ΤΚΑ.

Είπε επίσης ότι λαμβάνονται όλα τα στοιχεία με παραδοχές που αφορούν αριθμό ανεργίας, μισθούς και προσδόκιμο ζωής.

Στα σκαριά ο κοινωνικός λειτουργός της γειτονιάς

Αναφορικά με την αναδιάρθρωση του Γραφείου Ευημερίας σημείωσε ότι αυτή η αναδιάρθρωση γίνεται σταδιακά από το 2014 και είπε ότι ένας από τους στόχους είναι η δημιουργία του θεσμού του κοινωνικού λειτουργού της γειτονιάς, με στόχο το διαχωρισμό σε γεωγραφικές περιοχές για να μπορέσει ο κάθε κοινωνικός λειτουργός και σε συνεργασία με τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης να εντοπίζει οποιονδήποτε πολίτη χρειάζεται στήριξη και να του την παρέχει. Σε αυτό το στάδιο, είπε, το ρόλο αυτό θα αναλάβουν οι υφιστάμενοι κοινωνικοί λειτουργοί.

Η Υπουργός αναφέρθηκε τέλος στις αποφάσεις που λήφθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο για πολιτικές οι οποίες είχαν εξαγγελθεί εδώ και αρκετό καιρό και αφορούν μέτρα τα οποία είναι προς στήριξης των πολιτών και μέτρα τα οποία ήταν στα πλαίσια της ισότητα των φύλων. Αυτά αφορούν την παροχή πληρωμένης άδειας πατρότητας, την αύξηση του εισοδηματικού κριτηρίου για επίδομα τέκνου κατά €5.000 για κάθε επιπρόσθετο τέκνο πέραν των δύο, τα δικαιώματα γυναίκας η οποία αποκτά τέκνο μέσω παρένθετης μητέρας, τα δικαιώματα των γονιών σε περίπτωση νοσηλείας βρέφους εκτός Κύπρου, η πρόταση για τη Σύσταση Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεώρησης, προτάσεις που αφορούν το ΕΕΕ και πρόταση για αποφυγή κατάχρησης σύνταξης χηρείας.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, σε δηλώσεις της ανέφερε ότι στην Επιτροπή λέχθηκε ότι τα δημόσια βοηθήματα που ίσχυαν πριν από το 2013 έχουν μειωθεί και αυτό γιατί έγινε για πρώτη φορά έλεγχος, αφού μειώθηκαν οι δικαιούχοι. Εκθείασε επίσης το νόμο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές με τον οποίο εισρέουν στο ταμείο χρήματα για οφειλόμενες χρεώσεις που χρόνιζαν. Αναφέρθηκε επίσης στο δικαίωμα ενστάσεων με το οποίο ο κόσμος μπορεί να υποβάλει ένσταση χωρίς να πρέπει να ακολουθήσει τη δικαστική οδό ή τη σημαντική μείωση του χρόνου καταβολής του δικαιώματος πλεονασμού. Είπε επίσης ότι διαφοροποιήθηκε το σύστημα καταβολής επιδομάτων για τους αιτητές πολιτικού ασύλου και από 10 εκ που έδιδε το κράτος περιορίστηκαν οι δαπάνες μόλις στις 800,000 ευρώ και οι δικαιούχοι παίρνουν πλέον κουπόνια για τις ανάγκες τους. Οι προϋποθέσεις πρόσθεσε είναι η συνεχής και νόμιμη διαμονή στη Δημοκρατία για 5 χρόνια και όχι για 3 μήνες όπως ήταν πριν.

Ανέφερε ότι παρόλο που υπάρχουν ελλείψεις όπως η υποστελέχωση και η γραφειοκρατία, το Υπουργείο εξετάζει σχέδια, εισηγήσεις και προτάσεις προς αντιμετώπιση αυτών, ενώ καλωσόρισε τις προτάσεις του Υπουργείου που εγκρίθηκαν σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε σε περίπτωση στην Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή ότι υπάρχουν συνεργάτες της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διάφορα τμήματα του δημοσίου που ενώ εισπράττουν, δεν καταβάλλουν κοινωνικές ασφαλίσεις. Όπως είπε, τέτοια κενά θα πρέπει να καλυφθούν για να μην μένει το δημόσιο εκτεθειμένο.

Ανέφερε επίσης ότι πολλοί πολίτες ζητούν μια προκαταβολή έναντι του ΕΕΕ λόγω έκτακτων περιπτώσεων και υπάρχουν τέτοιες διαδικασίες που το κράτος δεν μπορεί να ανταποκριθεί, με αποτέλεσμα να πλήττεται η αξιοπρέπεια ενός ανθρώπου.

Αναφέρθηκε επίσης σε καταγγελίες που της έχουν γίνει για καθυστέρηση εκθέσεων που αφορούν οικογενειακές διαφορές με αποτέλεσμα να παρατηρείται αποξένωση, κυρίως πατέρων από τα παιδιά τους. Όπως είπε, πρέπει να καλυφθούν οι ανάγκες του τμήματος ώστε να μην καταλήγουν σε περιπτώσεις που πατέρας κάνει 1,5-2 χρόνια να δει τα παιδιά του επειδή εκκρεμεί μια έκθεση.

Σε σχέση με το ΤΚΑ, ανέφερε ότι αυτοί που εισφέρουν πρέπει να έχουν και λόγο στις επενδύσεις του ΤΚΑ, κάτι που είχε ρυθμιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Όπως είπε, είναι ακατανόητο και λάθος οι επενδύσεις να ενταχθούν στο Ταμείο Υδρογονανθράκων, να γίνονται κατά κύριο λόγο στο εξωτερικό και με αυτούς τους οποίους συνεισφέρουν να μην έχουν άποψη.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης χαρακτήρισε τις σημερινές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, σε σχέση με την άδεια πατρότητας και τις διορθώσεις στο ΕΕΕ και στο επίδομα τέκνου, ως θετικές εξελίξεις προς τη σωστή κατεύθυνση, παρά το γεγονός, όπως είπε, ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και κάθε εξαγγελία έχει το χρώμα της προεκλογικής εκμετάλλευσης. Υπενθύμισε παράλληλα ότι στη Βουλή βρίσκονται κατατεθειμένες πολλές προτάσεις, αρκετές και από το Κίνημα οι οποίες διευρύνουν και ενισχύουν το κοινωνικό κράτος, όπως το δικαίωμα για γονική άδεια 12 μηνών σε άντρες και γυναίκες. Ανέφερε επίσης ότι αναμένει από το κράτος να δείξει μεγαλύτερη ευαισθησία ως προς τις κοινωνικές παροχές και τη στήριξη του θεσμού της οικογένειας. Έθιξε επίσης το μεγάλο πρόβλημα των καθυστερήσεων στις απαντήσεις σε αιτητές επιδομάτων, ιδιαίτερα, ηλικιωμένους που μπορεί να αποβιώσουν αναμένοντας μια απάντηση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα