Συγκλίσεις ΕΔΕΚ και ΠΙΣ για το ΓεΣΥ

Στην αναγκαιότητα εφαρμογής ενός Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) το ταχύτερο καθώς και σε συγκλίσεις σε βασικές πτυχές του σχεδίου αυτού, κατέληξαν Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και ΕΔΕΚ οι Πρόεδροι των οποίων, Πέτρος Αγαθαγγέλου και Μαρίνος Σιζόπουλος, είχαν το απόγευμα μακρά συνάντηση.

Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ δήλωσε ότι «μέσα από την ενδελεχή συζήτηση και ανάλυση των δεδομένων του τομέα της υγείας στην πατρίδα μας μπορούμε να πούμε ότι τόσο ο ΠΙΣ

όσο και η ΕΔΕΚ, συγκλίνουμε σε ορισμένες βασικές, θεμελιώδεις, αλλά την ίδια στιγμή, ουσιαστικές θέσεις, οι οποίες θα πρέπει να λειτουργήσουν ως αρχές για τη λειτουργία πραγματικά ενός ΓεΣΥ».

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι «το ΓεΣΥ θα πρέπει να προσφέρει υψηλού επιπέδου ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη στο σύνολο των πολιτών και κυρίως σε αυτούς τους συμπατριώτες μας που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξασφαλίσουν περίθαλψη με άλλους τρόπους».

Πρόσθεσε ότι «πρέπει στο πλαίσιο λειτουργίας του ΓεΣΥ να δίνεται η δυνατότητα στον ασθενή, αυτό το ύψιστο αγαθό της υγείας, να μπορεί να το αναζητεί με ελεύθερη επιλογή νοσηλευτηρίου και γιατρού».

Όπως είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, «στο πλαίσιο αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων πρέπει να ληφθούν ιδιαίτερες πρόνοιας έτσι ώστε να οδηγείται σε μία αγαστή συνεργασία ο δημόσιος με τον ιδιωτικό τομέα προς όφελος κυρίως και του κράτους και της οικονομικής βιωσιμότητας αλλά και του υψηλού επιπέδου περίθαλψης».

Ανέφερε πως «είναι λογικό, ότι όσο τέλειο και να είναι ένα ΓεΣΥ, ο πιο βασικός συντελεστής για την υλοποίησή του, είναι το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό και για αυτό ακριβώς το λόγο δεν θα πρέπει με κανένα τρόπο οι συντελεστές για την εφαρμογή του ΓεΣΥ να θυματοποιηθούν».

«Θα πρέπει ακριβώς να βρίσκονται σε εκείνο το επίπεδο αποδοχής αλλά και στήριξης από την πολιτεία που να μπορούν να προσφέρουν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις υπηρεσίες τους», είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

Σημείωσε το γεγονός ότι «η Κύπρος, εάν δεν είναι η πρώτη, είναι ανάμεσα στις πρώτες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε αναλογία ειδικών γιατρών σε σχέση με τον πληθυσμό και αυτή την τεράστια εμπειρία των ειδικών γιατρών θα πρέπει να την αξιοποιήσουμε προς όφελος των πολιτών και των ασθενών και όχι στην ουσία να την περιθωριοποιούμε και να την υποβαθμίζουμε».

Καταλήγοντας, ο Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι «θα συνεχίσουμε τον διάλογο και την επαφή μας με κύριο στόχο τη γρηγορότερη, την καλύτερη δυνατή εφαρμογή του ΓεΣΥ προς όφελος των συμπατριωτών μας, προς όφελος των ασθενών».

Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ είπε ότι «μέσα από αυτή τη συνάντηση καταλήγουμε ότι στόχος όλων είναι όπως στη μεταρρύθμιση διασφαλίσουμε πραγματικά ποιοτικές, εκσυγχρονισμένες και αναβαθμισμένες υπηρεσίας υγείας για τους Κύπριους συμπολίτες μας».

Αναφέρθηκε σε μεταρρύθμιση «η οποία πραγματικά να εκσυγχρονίζει τον τομέα της υγείας και ταυτόχρονα να διασφαλίζει άνευ όρων ελεύθερη επιλογή ιατρού και νοσηλευτηρίου, να διασφαλίζει πραγματικά την κοινωνική αλληλεγγύη, να διασφαλίζει όλους εκείνους τους πυλώνες που διέπουν την σύγχρονη κοινωνία των πολιτών σε ότι αφορά το ύψιστο αγαθό την υγεία».

«Εμείς ως ΠΙΣ θα τονίζω ότι χαιρετίζουμε την πολιτική βούληση και αυτό που αναμένει τώρα είναι να οδηγηθούμε στη ρεαλιστική υλοποίηση της εφαρμογής του ΓεΣΥ», είπε ο κ. Αγαθαγγέλου.

Ανέφερε, τέλος, ότι «εκείνο που πρέπει να διασφαλίσουμε είναι το ιατρικό επάγγελμα να είναι σε θέση πραγματικά να καταθέσει τη γνώση, την επιστημοσύνη, σε ένα σύστημα στο οποίο ο τελικός δέκτης θα είναι ο ασθενής με μία πραγματική ποιότητα αναβαθμισμένης σύγχρονης ιατρικής επιστήμης».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα