Ζέτα: Η ανισότητα συντηρείται εις βάρος του γυναικείου φύλου

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αναγνωρίζει την ισότητα των φύλων ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και ουσιώδες στόχο της Κυπριακής Δημοκρατίας, γι’ αυτό και τοποθετεί την προώθηση της στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων του μέσω της συνεχούς υλοποίησης δράσεων που στοχεύουν στην καταπολέμηση κάθε διάκρισης λόγω φύλου, είπε η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Σε χαιρετισμό της στην 11η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του Τμήματος Εργαζομένων Γυναικών ΣΕΚ, ανέφερε

πως δυστυχώς, τα εμπειρικά δεδομένα αποδεικνύουν ότι παρά το γεγονός ότι ο ρόλος και η θέση της γυναίκας έχει αναβαθμιστεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες, η ανισότητα εξακολουθεί να συντηρείται εις βάρος του γυναικείου φύλου, πράγμα το οποίο καταδεικνύει ότι η νομοθετική προστασία δεν είναι από μόνη της αρκετή για να εξαλειφθούν οι διακρίσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Οι αιτίες που έχουν δημιουργήσει την ανισότητα, σημειώνει, είναι βαθιά ριζωμένες στην κουλτούρα και στα στερεότυπα που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την κοινωνική, πολιτική και επαγγελματική πορεία και ανέλιξη των γυναικών μέχρι σήμερα.

Η γυναίκα, είπε η Υπουργός, κατάφερε να πετύχει με τους αγώνες της την είσοδο της στην αγορά εργασίας, εντούτοις, η κοινωνία συνεχίζει να την ταυτίζει με το ρόλο της μητέρας και συζύγου και συνεπώς με όλες τις οικογενειακές υποχρεώσεις.

“Η διαιώνιση αυτών των πεπαλαιωμένων αντιλήψεων και στερεοτύπων στέκονται εμπόδιο στην επαγγελματική καριέρα των γυναικών, οι οποίες καταλήγουν να εκπροσωπούνται στην προσωρινή και μερική απασχόληση και σε χαμηλής εξειδίκευσης επαγγέλματα”, πρόσθεσε.

Η Υπουργός έδωσε τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της Eurostat στην Κύπρο σύμφωνα με τα οποία το ποσοστό του χάσματος αμοιβών το 2013 μειώθηκε στο 15,8%. Το εν λόγω ποσοστό για το 2012 ήταν 16,2% και για το 2011 16,4%. Παρά τη μείωση που παρατηρείται, σημείωσε, οι αμοιβές των γυναικών εξακολουθούν να είναι κατά μέσο όρο χαμηλότερες από τις αμοιβές των ανδρών αφού, σύμφωνα με το ποσοστό του χάσματος αμοιβών, για κάθε 100 ευρώ με τα οποία αμείβεται κατά μέσο όρο ένας άνδρας, μία γυναίκα αμείβεται κατά μέσο όρο με μόνο 84,2 ευρώ. Ως αποτέλεσμα, συνέχισε, για να κερδίσει μια εργαζόμενη γυναίκα το ίδιο εισόδημα με ένα εργαζόμενο άνδρα σε ένα έτος, πρέπει να εργαστεί 40 περίπου μέρες περισσότερο.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας εξάλειψης του χάσματος αμοιβών το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου, είπε η κ. Αιμιλιανίδου, προωθεί την υλοποίηση του συγχρηματοδοτούμενου Έργου «Δράσεις για μείωση του χάσματος αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών» και μέσω της αντιμετώπισης των αιτιών που δημιουργούν και συντηρούν το χάσμα, το έργο προσβλέπει όχι μόνο στη μείωση του χάσματος αλλά και στην καλύτερη αξιοποίηση του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού και στην ευημερία της κοινωνίας.

Ανέφερε ότι στο πλαίσιο του έργου έχουν εκπαιδευτεί πέραν των 8500 εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων και περίπου 150 σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού καθώς επίσης και 3500 γονείς σε θέματα καταπολέμησης έμφυλου επαγγελματικού διαχωρισμού.

Στην αγορά εργασίας της Κύπρου, σημείωσε, παρατηρείται έντονα το φαινόμενο της συγκέντρωσης μεγάλου ποσοστού του απασχολούμενου γυναικείου πληθυσμού σε αριθμό επαγγελμάτων και κλάδων οικονομικής δραστηριότητας χαμηλής εξειδίκευσης και επιπέδου μισθοδοσίας, πράγμα το οποίο συντείνει σημαντικά στη διατήρηση του υφιστάμενου χάσματος και ως εκ τούτου καθιστά απαραίτητη την άμεση λήψη και εφαρμογή αποτελεσματικών μηχανισμών για την εξάλειψη του.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι επίσης, συνέχισε, η σύσταση του θεσμού του Εθνικού Φορέα Πιστοποίησης Επιχειρήσεων, στόχος του οποίου είναι η πιστοποίηση επιχειρήσεων για την εφαρμογή καλών πρακτικών προώθησης της ισότητας των φύλων στο εργασιακό περιβάλλον. Μέχρι σήμερα έχουν πιστοποιηθεί 10 επιχειρήσεις ως «Εργοδότες Ισότητας» και άλλες 10 για εφαρμογή «Καλών Πρακτικών» και αναμένεται να πιστοποιηθούν επιπλέον 15 εταιρείες μέχρι το τέλος του μηνός. Ο θεσμός θα συνεχίσει να υλοποιείται και με το πέρας του Έργου και εκτιμάται ότι 10-15 επιχειρήσεις θα πιστοποιούνται κάθε χρόνο.

“Το δικαίωμα των γυναικών στην ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την επαγγελματική ανέλιξη είναι αναφαίρετο και ως Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θεωρούμε ευθύνη μας να το διασφαλίζουμε. Μέσα από τη συνεργασία μας με τους κοινωνικούς εταίρους, σε πνεύμα παραγωγικού κοινωνικού διαλόγου, πιστεύω ότι μπορούμε να συνεισφέρουμε πολύ θετικά στην προώθηση του στόχου της ισότητας”, συμπλήρωσε η κ. Αιμιλιανίδου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα