Ζαρούνας: Μεγάλη ήττα των Αμερικανών στο Αφγανιστάν (vid)

Για την κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν και τις βαθύτερες προεκτάσεις αυτής της ενέργειας για την Μέση Ανατολή μίλησε στις Τομές τα Γεγονότα ο Διεθνολόγος, Πέτρος Ζαρούνας.

Σε ερώτηση εάν η εξέλιξη αυτή συνιστά ήττα των Αμερικανών, απάντησε ότι πρόκειται για μεγάλη ήττα, εξ ου και οι αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Αυτό που γίνεται τώρα από την πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ είναι μια προσπάθεια να φορτώσει ευθύνες ο ένας στον

άλλο. Σύμφωνα με τον ειδικό, οι ΗΠΑ κινδύνεψαν να πάθουν αυτό που γράφουν στις βιβλιογραφίες, δηλαδή να καταρρεύσουν από την υπερεπέκταση (imperial overreach).

Πρόσθεσε ότι οι Ρώσοι «απολαμβάνουν» τα όσα γίνονται στο Αφγανιστάν, αφού δέχεται πλήγματα το κύρος των ΗΠΑ. Οι Κινέζοι, επίσης, θέλουν ανταγωνιστούν τις ΗΠΑ ως υπερδύναμη, ενώ παράλληλα έκαναν συμφωνία με τους Ταλιμπάν για «αμοιβαία κατανόηση».

Την ίδια ώρα, οι εκτιμήσεις για μεγάλες μεταναστευτικές ροές προκαλούν ανησυχία στους Ευρωπαίους για το πού θα καταλήξουν αυτοί οι άνθρωποι και για το πώς θα γίνει η διαχείριση. Τέλος, ανέφερε ότι η Τουρκία είναι επιφυλακτική ως προς την υποδοχή νέων μεταναστών/ προσφύγων, αφού το κλίμα στο εσωτερικό δεν είναι ευνοϊκό.

Διαβάστε επίσης: ΕΕ: Να εξασφαλιστεί άσυλο σε όσους εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν

Keywords
Τυχαία Θέματα