Υπουργός Πληροφοριών Ισραήλ: Ιράν-Τουρκία-Παλαιστίνιοι είναι κατά της ειρήνης

 Οι αραβικές χώρες του Κόλπου κινούνται προς την εξομάλυνση με το Ισραήλ, αλλά το Ιράν, η Τουρκία και οι Παλαιστίνιοι «μιλούν ενάντια στην ειρήνη», δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός Πληροφοριών Έλι Κοχέν στην Ετήσια Διάσκεψη της Jerusalem Post την Πέμπτη.

«Την προηγούμενη εβδομάδα, είδαμε μια νέα Μέση Ανατολή, νέες ειρηνευτικές συμφωνίες και είμαι βέβαιος ότι θα ακολουθήσουν περισσότερες», είπε μέσω τηλεδιάσκεψης. «Βλέπουμε μια δραματική αλλαγή στη Μέση Ανατολή.

Βλέπουμε έναν συνασπισμό ειρήνης - με το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με το Μπαχρέιν, με την Αίγυπτο και περισσότερες χώρες που θα βρεθούν κάτω από την ομπρέλα των ΗΠΑ

«Όλα αυτά απέδειξαν την άποψη του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου ''ότι εάν είστε δυνατοί στη γειτονιά σας, μπορείτε να έχετε ένα τέτοιο επίτευγμα όπως η ειρηνευτική συμφωνία''», δήλωσε ο Κοέν.

«Από την άλλη πλευρά, βλέπουμε το Ιράν, την Τουρκία και τους Παλαιστινίους» να καταδικάζουν δημόσια την τάση της ομαλοποίησης», είπε.

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση  ότι οι συμφωνίες προκάλεσαν μια νέα εποχή. Προηγούμενες ειρηνευτικές συμφωνίες ήταν με την Αίγυπτο και την Ιορδανία, με τις οποίες το Ισραήλ έχει σύνορα και είχε διεξάγει πολέμους, είπε.

«Τώρα, έχουμε μια συμφωνία με μια χώρα με την οποία δεν έχουμε σύνορα… Πιστεύω ότι περισσότερες χώρες από τον Κόλπο θα ενταχθούν» στην τάση, καθώς και «περισσότερες αφρικανικές χώρες», πρόσθεσε.

Η ασφάλεια και η οικονομία ήταν συγκεκριμένα οφέλη από τις νέες συμφωνίες, δήλωσε ο Κοέν.

«Καταλαβαίνουν ότι η απειλή δεν είναι το Ισραήλ αλλά είναι το Ιράν », είπε. «Είδαμε τι έκανε το Ιράν στη Σαουδική Αραβία… Αν μιλήσουμε για την οικονομία, αυτό ανοίγει πιθανές οικονομικές ευκαιρίες και για τις δύο χώρες».

Για παράδειγμα, το Ισραήλ μπορεί να επωφεληθεί από τις προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου των χωρών του Κόλπου, ενώ αυτοί μπορεί να επωφεληθούν από την ισραηλινή τεχνολογία, δήλωσε ο Κοέν.

Αναφορικά με την απειλή από την Τεχεράνη, είπε: «Το Ιράν δεν παραιτήθηκε ποτέ από την προσπάθεια επίτευξης πυρηνικού όπλου… Το Ιράν είναι ο Νο 1 χρηματοδότης της τρομοκρατίας. Τα μέρη όπου εμπλέκεται το Ιράν πλήττονται », συμπεριλαμβανομένων αντιπροσώπων όπως η Χεζμπολάχ στο Λίβανο, η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ στη Γάζα, οι Χούθι στην Υεμένη και οι σιιίτες πολιτοφύλακες στη Συρία.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Τραμπ και τον [υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ] Πομπέο για τη συνέχιση του εμπάργκο [όπλων] στο Ιράν», δήλωσε ο Κοέν.

Κάλεσε τις ευρωπαϊκές δυνάμεις να ενωθούν πίσω από το εμπάργκο και «η πολιτική των ΗΠΑ είναι η σωστή». 

Keywords
Τυχαία Θέματα