Υπουργοί της ΕΕ εξέτασαν το σχέδιο της Κομισιόν για την ανάκαμψη της Ευρώπης

Οι Υπουργοί των κρατών μελών, αρμόδιοι για την εσωτερική αγορά και τη βιομηχανία, αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με ζητήματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά τους σε σχέση με το "σχέδιο ανάκαμψης για την Ευρώπη", που παρουσίασε η Κομισιόν στις 27 Μαΐου 2020.

Brexit: Οριστικό "όχι" του Λονδίνου σε παράταση της μεταβατικής περιόδου

"Είναι καιρός να εφαρμόσουμε

τα διδάγματα από την κρίση COVID-19. Πρέπει να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την άμεση και βιώσιμη ανάκαμψη της οικονομίας της ΕΕ στο σύνολό της. Μια ανάκαμψη βασισμένη στην αλληλεγγύη και τη στενή συνεργασία, μια πλήρως λειτουργική εσωτερική αγορά και μια δίκαιη και βιώσιμη μετάβαση προς μια πράσινη και ψηφιακή οικονομία. Μια ανάκαμψη ικανή να αποτρέψει παρόμοια σοκ στο μέλλον ενισχύοντας την ανθεκτικότητα και την αυτονομία των στρατηγικών μας αλυσίδων αξίας", δήλωσε σχετικά ο Darko Horvat, Υπουργός Οικονομίας, Επιχειρηματικότητας και Χειροτεχνίας της Κροατίας και προεδρεύων του Συμβουλίου.

Οι Υπουργοί χαιρέτισαν ευρέως τους στόχους του σχεδίου ανάκαμψης για την Ευρώπη και τόνισαν ότι το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας πρέπει να αναλάβει τον συντονισμό και την παρακολούθηση της εφαρμογής της πτυχής της εσωτερικής αγοράς και της βιομηχανίας.

Υπήρξε ευρεία υποστήριξη για την αποκατάσταση, ενίσχυση και εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς. Για το σκοπό αυτό, οι Υπουργοί κάλεσαν την Κομισιόν να παρακολουθήσει (και εάν χρειάζεται να επικαιροποιεί) τα μέτρα που προβλέπονται στη δέσμη του Μαρτίου 2020, η οποία καθορίζει μια νέα βιομηχανική στρατηγική, μια στρατηγική για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ένα σχέδιο δράσης για την ενιαία αγορά, ανάλυση των εναπομεινάντων εμποδίων στην ενιαία αγορά και ενός νέου σχεδίου δράσης για την κυκλική οικονομία.

Κατά τη συνεδρίαση, επιβεβαιώθηκε η πολιτική βούληση για μια ισορροπημένη και δίκαιη μετάβαση σε μια πράσινη και ψηφιακή οικονομία.

Λαμβάνοντας υπόψη τα διδάγματα που αντλήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID-19, οι Υπουργοί υπογράμμισαν τη σημασία της ενίσχυσης της οικονομικής ανθεκτικότητας και της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ σε βασικές τεχνολογίες και αλυσίδες αξίας, διατηρώντας παράλληλα τις αρχές μιας ανοιχτής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου του ελεύθερου και δίκαιου εμπορίου.

Στο τέλος της συζήτησης, οι Υπουργοί εξέδωσαν κοινή δήλωση όπου εκθέτουν το όραμά τους σχετικά με την εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης για την Ευρώπη.

Οι Υπουργοί τέλος ενημερώθηκαν από την επικείμενη γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου για το πρόγραμμα εργασίας στους τομείς της εσωτερικής αγοράς και της βιομηχανίας για το δεύτερο εξάμηνο 2020. Σημειώθηκε ότι η κύρια εστίαση θα είναι η αποκατάσταση και ενίσχυση της ενιαίας αγοράς, η ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ως κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη και παράγοντας που επιτρέπει τον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα και την οικονομική αντοχή στις επιχειρήσεις, ιδίως τις ΜΜΕ, και εκσυγχρονίζοντας τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού και την πολιτική κρατικών ενισχύσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα