Υπουργείο Δικαιοσύνης ΗΠΑ: «Τρομοκρατία» η σκόπιμη διασπορά κορωνοϊού

Τα άτομα που σκόπιμα διαδίδουν τον νέο κορωνοϊό θα μπορούσαν να κατηγορηθούν για τρομοκρατία για την «σκόπιμη έκθεση και μόλυνση άλλων»,  αναφέρει ένα σημείωμα (memo) του Yπουργείου Δικαιοσύνης  των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN,  γράφοντας ότι ο ιός «φαίνεται να ανταποκρίνεται στον κατά νόμο ορισμό ενός«βιολογικού παράγοντα», ο Αναπληρωτής Γενικός Εισαγγελέας Τζέφρι Ρόσεν δήλωσε στο σημείωμα των ομοσπονδιακών υπηρεσιών επιβολής του νόμου και των αμερικανών δικηγόρων

 την Τρίτη ότι« τέτοιες πράξεις θα μπορούσαν ενδεχομένως να εμπλέκουν τα καταστατικά της τρομοκρατίας.

«Απειλές ή προσπάθειες χρήσης του COVID-19 ως όπλο εναντίον Αμερικανών δεν θα γίνουν ανεκτές», δήλωσε ο Ρόζεν.


Το σημείωμα, σύμφωνα με το CNN,  υπογραμμίζει τα επιθετικά βήματα που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι πρόθυμη να εξετάσει - και να θεσπίσει - καθώς η  μόλυνση από τον ιό εξαπλώνεται σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι ΗΠΑ έχουν περισσότερες από 67 063  κρούσματα και 1032 νεκρούς  μέχρι σήμερα .

«Πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και την ασφάλεια των Αμερικανών σε αυτούς τους δύσκολους και ανησυχητικούς καιρούς», δήλωσε ο Rosen.

Ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας περιέγραψε επίσης ένα «ευρύ φάσμα δόλιων και εγκληματικών»  σχεδίων που σχετίζονται με την πανδημία, συμπεριλαμβανομένων των robocalls που κάνουν ψευδείς προσφορές για να πουλήσουν αναπνευστικές μάσκες  χωρίς πρόθεση παράδοσης και ψεύτικες εφαρμογές  στο κινητό για κορωνοϊό  και ιστότοπους που εγκαθιστούν κακόβουλο λογισμικό.

«Η κεφαλαιοποίηση αυτής της κρίσης για να κερδίσουν κάποιοι  παράνομα κέρδη είναι καταδικαστέα και δεν θα γίνει ανεκτή», γράφει ο  Rosen.

Το συγκεκριμένο σημείωμά έρχεται μετά την παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα Γουίλιαμ Μπαρ που κάλεσε  ομοσπονδιακούς εισαγγελείς την περασμένη εβδομάδα για να δώσει προτεραιότητα στις έρευνες των απατεώνων και των χάκερ που εκμεταλλεύονται την πανδημία.

Σε αυτό το υπόμνημα που στάλθηκε σε Αμερικανούς πληρεξούσιους σε εθνικό επίπεδο, ο  Μπαρ αναφέρθηκε σε ψεύτικες θεραπείες για τον ιό που πωλούνται ηλεκτρονικά και ηλεκτρονικές απάτες από ανθρώπους που παρουσιάζονται  ως δημόσιοι υπάλληλοι υγείας , σημειώνοντας πως αυτά είναι εγκλήματα που «δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά».

«Η πανδημία είναι αρκετά επικίνδυνη χωρίς τους παραβάτες που επιδιώκουν να επωφεληθούν από τον δημόσιο πανικό και αυτή η συμπεριφορά δεν μπορεί να γίνει ανεκτή», έγραψε ο Μπαρ. «Είναι σημαντικό το Υπουργείο Δικαιοσύνης να παραμείνει σε επαγρύπνηση για την ανίχνευση, τη διερεύνηση και τη δίωξη των αδικημάτων που σχετίζονται με την κρίση».

Ο κ. Μπαρ, σύμφωνα πάντα με το CNN,  δήλωσε επίσης ότι η "κρίσιμη αποστολή" του Υπουργείου Δικαιοσύνης θα συνεχιστεί καθώς ο ιός κλείνει άλλους πυλώνες της αμερικανικής κοινωνίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Υπουργείο Δικαιοσύνης ΗΠΑ, Τρομοκρατία,ypourgeio dikaiosynis ipa, tromokratia