ΥΠΟΙΚ:Τα οικονομικά της λύσης να ρυθμιστούν πριν τη συμφωνία

Έμφαση στις οικονομικές διαστάσεις της λύσης του Κυπριακού, τις οποίες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα θέσει ενώπιον του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι μουν έδωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, υποδεικνύοντας, ότι πρέπει να ρυθμιστούν με τρόπο οριστικό, πριν από μια συμφωνία.

Τα οικονομικά της λύσης είναι καθοριστικά, υπέδειξε, για την επόμενη μέρα εφαρμογής της συμφωνίας.

Θέλουμε, δήλωσε χαρακτηριστικά, την επόμενη μέρα να μπορέσει η επανενωμένη Κύπρος να αξιοποιήσει

πλήρως τις θετικές προοπτικές, που θα δημιουργηθούν, χωρίς να έχουμε αφήσει ως κληρονομιά μια σειρά από στρεβλώσεις, ανισοσκέλειες ή βαρίδια, που θα αποστερούν από αυτή την πολύ θετική προοπτική.

Τα ζητήματα της οικονομίας, εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης, τυγχάνουν χειρισμού και πρέπει να συμφωνηθούν.

Δεν είμαστε έτοιμοι ακόμα και γι αυτό δεν είμαστε, είπε, και κοντά σε συμφωνία.

Τουλάχιστον, όμως, πρόσθεσε, ίσως για πρώτη φορά, γίνονται μελέτες, έχουν έρθει διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί και πραγματοποιείται μια αποτύπωση της κατάστασης.

Η κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο καθοριστικό ορόσημο και η πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της κυπριακής Δημοκρατίας από τον οίκο αξιολόγησης Standard and Poor`s συνιστά μία ένδειξη αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των επενδυτών δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ.

Είχαμε φτάσει στον πάτο, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χάρης Γεωργιάδης, ήμασταν 12 βαθμίδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα και σήμερα είμαστε μόλις δύο βαθμίδες μακριά.

Σιγά σιγά, πρόσθεσε, αντιστρέψαμε την, σχεδόν, ανεξέλεγκτη πορεία των υποβαθμίσεων και εξασφαλίζουμε, πλέον, αναβαθμίσεις.

Ωστόσο, έστω κι αν δεν έχουμε «πιάσει» τυπικά την επενδυτική βαθμίδα, είπε, είμαστε, ήδη, σε θέση να δανειζόμαστε από τις διεθνείς αγορές, οι οποίες εκδηλώνουν την εμπιστοσύνη τους και μας δανείζουν, ενώ και στην πραγματική οικονομία πραγματοποιούνται σημαντικές ξένες επενδύσεις.

Διευκρίνισε, όμως, ότι δεν επίκεται την αμέσως επόμενη χρονική περίοδο νέα έξοδος στις διεθνείς αγορές, καθώς δεν υπάρχουν, όπως είπε, πιεστικές ανάγκες για δανεισμό. Θα ήταν πολύ πρόωρο, εξήγησε, εξάλλου, καθώς μόλις προ διμήνου, πραγματοποιήσαμε μια μεγάλη και επιτυχή έξοδο στις αγορές.

Ο Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την αισιοδοξία ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν, ακόμη περισσότερο, καθώς το κόστος δανεισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις αγορές θα μειωθεί περαιτέρω.

Αντί να πληρώνουμε τόκους προς αυτούς, που μας δανείζουν, δήλωσε, αυτά τα ποσά θα τα διαθέτουμε για να ικανοποιήσουμε ανάγκες του κράτους και της κοινωνίας.

Αναφερόμενος στα αιτήματα επαγγελματικών κλάδων για μισθολογικές αυξήσεις δήλωσε κατηγορηματικά ότι αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει, πέρα από την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς.

Ο Υπουργός υπέδειξε, ότι οι κινήσεις μας πρέπει να είναι προσεκτικές και λελογισμένες, επαναλαμβάνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να δίνονται αυξήσεις με υπέρβαση των αντοχών της οικονομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα