Μυρίζει… μπαρούτι

Στις 21 Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένη η έλευση του Γενικού Ελεγκτή στη Συνεργατική Τράπεζα
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ προσπαθεί να μπλοκάρει τη δυνατότητα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος είναι αποφασισμένος να πάει στη Βουλή και να αναφερθεί στην ανάγκη ελέγχου της ΣΚΤ

Εξελίξεις, που ίσως προκαλέσουν έντονες πολιτικές συγκρούσεις, αναμένεται να έχουμε αυτήν την εβδομάδα με αφορμή την προγραμματισμένη επίσκεψη της ομάδας του Γενικού Ελεγκτή στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα.

Αν

και επίσημα δεν έχει υπάρξει ακόμη καμία κίνηση από τη ΣΚΤ, όπου με επιστολή της να ζητά τη ματαίωση της επίσκεψης, σε επίπεδο Βουλής έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η προσπάθεια του Δημοκρατικού Συναγερμού να μπλοκάρει τον έλεγχο της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας από την ελεγκτική υπηρεσία.

Η πρόταση νόμου του Αβέρωφ Νεοφύτου προσθέτει μιαν απλή φράση στον υφιστάμενο νόμο για τις εξουσίες του ελεγκτή, η οποία στην ουσία προσθέτει τις τράπεζες στους οργανισμούς που δεν μπορεί να ελέγξει.

Ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης θεωρεί ότι αποτελεί δικαίωμα της ελεγκτικής υπηρεσίας να ελέγχει τον Συνεργατισμό με βάση τον σχετικό νόμο, ο οποίος προβλέπει όπως η ελεγκτική υπηρεσία μπορεί να ελέγχει κάθε κρατική επιχείρηση.

Σχολιάζοντας στη «Σημερινή» την πρόταση νόμου του προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, με βάση την οποία θέτει ουσιαστικά μπλόκο στον έλεγχο του Συνεργατισμού από την ελεγκτική υπηρεσία, ο κ. Μιχαηλίδης εξέφρασε την άποψη ότι «εμείς θα πάμε κανονικά στη Βουλή και θα ενημερώσουμε για όλα όσα χρειάζονται», ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι υπάρχει σαφής διάκριση μεταξύ ελέγχου και εποπτείας. Μάλιστα έριξε το «μπαλάκι» στη Βουλή, λέγοντας ότι «αυτή μπορεί να πάρει τις αποφάσεις, αν θέλει να ελέγχει ή όχι η ελεγκτική υπηρεσία τον Συνεργατισμό».

Τι θέλει να προσθέσει ο Αβέρωφ
Ο νόμος που ισχύει σήμερα αναφέρει ότι: «Οι διατάξεις του παρόντος Νόμου δεν εφαρμόζονται σε σχέση με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου».

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου θέλει να προστεθεί «και τα αδειοδοτημένα από αυτήν Πιστωτικά Ιδρύματα (ΑΠΙ) που εποπτεύονται απευθείας από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της ΕΚΤ δυνάμει του περί Εργασιών Πιστωτικών Ιδρυμάτων Νόμου».

Η αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την πρόταση αναφέρει ότι στοχεύει στη ρύθμιση της φύσης και της έκτασης της εξουσίας ελέγχου του Γενικού Ελεγκτή στα αδειοδοτημένα πιστωτικά ιδρύματα και ειδικότερα στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα.

Keywords
Τυχαία Θέματα